Op sollicitatiegesprek

Op sollicitatiegesprek

Spannend! Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Het blijkt dat jouw profiel is opgevallen in een behoorlijke stapel brieven en cv’s. Het bedrijf wil met jou in gesprek en dat is al een felicitatie waard.

Je moet straks aan het bedrijf kunnen uitleggen waarom jij geknipt bent voor die functie en waarom je past bij het bedrijf. Je hebt maar één kans om een eerste indruk te maken: bereid je dus goed voor.

Op sollicitatiegesprek

Stappenplan

 • Als het goed is weet je al veel over het bedrijf: je weet waar ze zich mee bezighouden. Je hebt je al ingelezen op de website. Zo niet, dan is dat de eerste stap.

  Ook is het handig om de vacature waarop je gesolliciteerd hebt een paar keer door te nemen. Hetzelfde doe je met je cv en je sollicitatiebrief.

  Welke vragen kunnen ze jou stellen? Welke vragen zou jij stellen als jij het bedrijf was? Probeer hierover na te denken. Om je nog beter voor te bereiden kun je het gesprek oefenen met iemand die jouw houding kritisch bekijkt.

  Denk ook goed na over wat jij allemaal wilt weten van het bedrijf en de functie. Schrijf deze vragen op, zodat je ze niet vergeet te stellen tijdens het gesprek.

  Als je op gesprek gaat, neem dan altijd je cv, sollicitatiebrief, diploma’s en/of certificaten mee. Wat schrijfgerei is ook handig om notities te maken.

 • Zorg dat je ruim van tevoren weet waar je moet zijn. Zoek goed uit hoe je bij het bedrijf komt en wat de reistijd is. Hou hierbij rekening met files of vertragingen in het openbaar vervoer.

  Het komt goed over als je net even te vroeg bent. Tien minuten voor de afgesproken tijd is prima. Je hebt dan ook de kans om nog even te ontspannen en sfeer te proeven bij het bedrijf.

 • Om een juiste kledingkeuze te maken, is het belangrijk om te weten bij welk soort bedrijf je op gesprek gaat. Welke kleding past bij het bedrijf? 

  Het kan erg lastig zijn om van te voren in te schatten welke kleding het beste is. In dat geval kun je altijd kiezen voor de veilige weg: liever iets te formeel dan andersom. Het is netjes om een (mantel)pak aan te doen, maar een keurige broek of rok met een nette blazer en blouse staat ook heel netjes.

  Voor de heren geldt: altijd een jasje aan, en zorg dat je netjes geschoren en gekapt bent. Zorg ook voor schone en geknipte nagels. Voor de dames geldt: haar netjes en neutrale make-up, schoon geknipte en eventueel gelakte nagels. Voor beiden geldt: poets je schoenen goed en wees zuinig met parfum of aftershave.

 • Aangekomen bij het bedrijf zet je je telefoon op stil of uit. Dit zorgt ervoor dat je niet wordt afgeleid en dat het niet storend overkomt.

  Misschien heb je vooraf van het bedrijf instructies gekregen hoe je je moet aanmelden. Zo niet, dan kun je je melden bij de receptie. Geef je naam door en voor wie je komt.

  Bij de kennismaking met je gesprekspartner zorg je dat je staat. Maak oogcontact en geef een stevige handdruk met je vriendelijkste lach. Blijf je gesprekspartner aanspreken met  ‘u’, tenzij tijdens het gesprek wordt gezegd dat jullie ‘je’ en ‘jij’ tegen elkaar zeggen.

  Sommige gesprekspartners stellen je eerst op je gemak door wat vragen te stellen die totaal niks te maken hebben met de baan. Anderen kunnen heel direct zijn en jou het hemd van het lijf vragen.

  Blijf zelf altijd kalm, luister goed en geef uitgebreid antwoord. Maar let op: wordt niet te lang van stof.

  Zorg dat je gemakkelijk, maar toch netjes zit. Neem desnoods een slokje water om even te ontspannen. En blijf altijd jezelf. Blijf te allen tijde je gesprekspartner aankijken; geen oogcontact geeft vaak een foute indruk.

  Je gesprekspartner vertelt mogelijk over het bedrijf en de functie. Laat hem of haar altijd uitpraten; stel daarna je vragen. Dit zorgt ervoor dat jouw plaatje compleet is en het is goed om te laten zien dat je interesse toont.

  Het kan voorkomen dat jouw gesprekspartner een situatie schetst: wat zou jij in een bepaald geval doen. Denk goed na over je antwoord. Je mag daar best een minuutje de tijd voor nemen.

 • Voordat het gesprek ten einde is, moeten voor jou een aantal zaken duidelijk zijn.

  Hoe gaat de procedure verder en wanneer hoor je iets van het bedrijf? Wordt met meer kandidaten gesproken? Krijg je een training? Wat zijn je toekomstige mogelijkheden binnen het bedrijf?

  Aan het eind van het gesprek geef je de gesprekspartner een handdruk. Bedank hem voor het prettige gesprek en zeg dat je uitkijkt naar hun reactie.

  Uiteraard is het super als de sollicitatie voor jou goed verloopt en je wordt aangenomen. Mocht dat niet zo zijn, dan ben je wel een ervaring rijker. Durf ook feedback te vragen aan het bedrijf: wat kun je beter doen bij volgende sollicitaties?

  Houd er ook rekening mee dat we in een tijd zitten waarbij bedrijven een luxe positie hebben. Ze kunnen kiezen uit honderden sollicitanten. Misschien was je wel goed voor deze baan, maar was er iemand anders nét iets beter. Geef de moed niet op, en blijf zoeken naar die leuke baan!

De elevator pitch…

Een idee dat is komen overwaaien uit Amerika. Het is gebaseerd op een lift (elevator): je komt er mensen tegen, maar je ziet ze maar heel kort. In een elevator pitch moet je dus binnen 1 tot 2 minuten jezelf kunnen voorstellen, zeggen wat je voor iemand kunt betekenen en uitleggen wat jou zo bijzonder maakt.

Om tot een goede pitch te komen, zet je eerst alles wat je wilt vertellen op papier. Test daarna of het mogelijk is om het verhaal binnen 1 tot 2 minuten te vertellen. Dit betekent dus veel oefenen voor de spiegel of met mensen om je heen.

Je kunt de elevator pitch ook gebruiken als introductie bij een sollicitatiegesprek. Of misschien wel als je morgen in de lift toevallig de manager tegenkomt van dat ene bedrijf waar je al heel lang wilt werken.

Solliciteer apps

Solliciteren via social media zal je steeds vaker tegenkomen.

Er is bijvoorbeeld een app ontwikkeld waarin je in 15 seconden jezelf presenteert, of dus eigenlijk per app solliciteert!
Een aantal bedrijven experimenteren hier al mee, kijk er dus niet van op als jij straks ook voor die keuze staat. In deze app plaatsen bedrijven vacatures waar je met een kort filmpje op kan reageren. Niet altijd komt een motivatie duidelijk over in een sollicitatiebrief. Persoonlijk / in een filmpje is de kans groter dat je motivatie nog beter overkomt. Belangrijk is dat je zorgt dat je een kort en krachtig verhaal voorbereidt op papier, vergeet niet dat je maar 15 seconden hebt! Het belangrijkste wat je wil zeggen moet dus in die 15 seconden gebeuren. Oefen net zo lang totdat het lukt binnen die 15 seconden.

Op het moment dat je er klaar voor bent, zorg dat je er dan netjes en representatief uit ziet; heb je juiste kleding aan en zit je haar goed?

Op sollicitatiegesprek