Het schrijven van een sollicitatiebrief

En ineens is daar die leuke vacature… Wat nu?

Om een eerste indruk te maken kun je eventueel bellen naar de persoon die bij de advertentie wordt vermeld. Mocht je dit doen, bereid je dan goed voor op het telefoongeprek. Stel je netjes en duidelijk voor en zeg dat je reageert op de vacature.

Laat weten dat je mogelijk interesse hebt, en dat je nog een vraag hebt. Bedenk hiervoor een goede vraag en denk goed na over wat je eventueel nog meer wilt weten. Indien je geïnteresseerd bent, sluit je af met de mededeling dat je gaat solliciteren en dat je met belangstelling een reactie tegemoet ziet.

De sollicitatiebrief

Hierna ga je aan de slag met je sollicitatiebrief. Hierin refereer je aan de advertentie en zorg je dat je zakelijk én kort maar krachtig vertelt waarom je reageert op de functie en uitgenodigd zou moeten worden voor een gesprek. Doe dit in maximaal één pagina.

Degene die de advertentie geplaatst heeft, leest elke dag vele sollicitatiebrieven. Het is daarom van groot belang dat jouw brief opvalt. Hij moet niet te lang en saai zijn. Je moet de lezer boeien en nieuwsgierig maken, zodat het bedrijf met jou in gesprek wil.

Voeg aan de brief je cv toe, en zorg ervoor dat de opmaak van beide documenten zakelijk is. Kies een goed leesbaar lettertype, zoals Arial of Verdana.

De brief versturen

Als je sollicitatiebrief klaar is, dan print je die samen met je cv uit. Beide documenten vouw je één keer op, zodat je deze kunt versturen in een envelop met een A5-formaat.

Zorg altijd dat je het papier en de envelop netjes houdt, want ook dat geeft een indruk van wie je bent. Schrijf op de envelop netjes de naam van het bedrijf, ter attentie van wie de brief is, gevolgd door de adresgegevens. Zorg dat je hem voldoende frankeert.

In sommige gevallen moet je de sollicitatiebrief en je cv per e-mail versturen. De inhoud van jouw sollicitatiebrief – beginnende bij de aanhef – plak je dan in je e-mailbericht.  Voeg als bijlage je cv toe in een Word-document.

Verwijs in de onderwerpregel van je e-mail naar de vacature of naar de in de advertentie genoemde vacaturereferentie. Vul na een laatste controle tot slot het e-mailadres van het bedrijf in. Door dit als laatste te doen, voorkom je dat je per ongeluk te vroeg op verzenden klikt.

Een laatste controle

Als je klaar bent met de brief is het verstandig om deze een dag te laten liggen. De volgende dag kun je er een frisse blik op werpen. Vaak zie je dan dingen die je de dag ervoor niet zag, of lukt het ineens wel om pakkendere zinnen te bedenken.

Laat de brief vervolgens altijd lezen aan iemand die er nog eens kritisch naar kan kijken. Het is belangrijk dat er geen (taal)fouten in staan en dat je brief ook grammaticaal klopt.

 

Tips en trucs voor de brief

  • Vermeld linksboven je naam en daaronder je adres
  • Vermeld de plaatsnaam en de datum
  • Vermeld het onderwerp (en de eventueel in de advertentie genoemde referentie)
  • Begin de brief met de aanhef: “Geachte heer/mevrouw,”

Voordat je deze alinea gaat schrijven is het belangrijk om eerst informatie op te zoeken over het bedrijf, bijvoorbeeld via hun website.  Op die manier ontdek je misschien iets over hun cultuur. Wellicht doe je inspiratie op voor de openingszinnen van je brief.

Verwijs in de eerste zin naar de vacature en naar hetgene je interesse heeft gewekt in de advertentie. Vermeld ook waarom je interesse hebt in deze baan en dit bedrijf.

In dit deel van de brief is het je doel om de lezer ervan te overtuigen dat jij uitgenodigd moet worden. Wat maakt jou bijzonder, en waarin ben je anders dan de rest van de mensen die solliciteren op deze functie?

Geef aan waarom juist jij geschikt bent voor deze baan en wat jullie samen kunnen bereiken. Dit kun je doen aan de hand van je genoten opleiding, stages of werkervaring.

In de advertentie wordt meestal ook vermeld aan welke specifieke eisen jij zou moeten voldoen. Leg kort uit waaraan jij voldoet en waarom.

In de laatste alinea laat je weten dat je graag nader contact wil om jouw motivatie, cv of brief persoonlijk toe te lichten.

Je kunt de brief afsluiten met “Met vriendelijke groet, “ en daaronder je voor- en achternaam. Je kunt ook een handtekening zetten onder de brief.

Vermeld onder de afsluiting dat je als bijlage je cv hebt toegevoegd. Stuur geen diploma’s op als daar niet om wordt gevraagd. Wil het bedrijf dit wel, stuur dan altijd een kopie en nooit het origineel.

Het schrijven van een sollicitatiebrief

Voorbeeld Sollicitatiebrief

Klik hier