Yvonne Haneman, Owner Ground8
Interview met: Yvonne Haneman (1977) 
Bedrijf: Ground8 & RBIJ Haarlem

 

Waarom heb je voor dit beroep gekozen?

“Na 13 jaar werken binnen een grote multinational wilde ik ECHT leven en snakte ik naar vrijheid en onafhankelijkheid. Ondernemen is een avontuur van vallen en opstaan. Het is hard werken, heel veel leren en vooral ook DOEN. Ik ben gaan ondernemen omdat ik altijd vol met ideeën zit en ik zie overal kansen. Kansen om de wereld een beetje mooier te maken met toffe initiatieven die impact hebben. Als ondernemer richt ik mij op Haarlem.”

Heb je altijd al geweten wat je wilde worden?

“Het komt er op neer dat ik nooit geweten heb wat ik wilde worden. Ik heb ook niet één specifiek onderwerp wat ik interessant vind. Ik vind heel veel onderwerpen boeiend en mijn nieuwsgierigheid maakt dat ik over veel onderwerpen iets weet. Ik ben dus geen expert, maar een generalist. Onderwerpen die op dit moment mijn interesse hebben zijn bijvoorbeeld: stadslandbouw (Urban Farming), blockchain technologie, duurzame zelfbouw, onderwijs en het vergroenen van wijken. Nieuwsgierig zijn en blijven leren is essentieel in een steeds sneller veranderende wereld.”

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

“Mijn werkdagen zijn nooit hetzelfde. Ik start meestal om 10.00 uur en werk dan door tot 22.00 uur ’s avonds. Meestal werk ik ook in het weekend. Ik spreek gedurende de dag veel ondernemers, ambtenaren en burgers en ik werk samen met ondernemers aan diverse projecten in Haarlem. Mijn bedrijf Ground8 faciliteert het project van idee tot de realisatie en ik kijk naar welke ondernemers en welke kwaliteiten ofwel talenten nodig zijn om het project te realiseren.

“Ik ben gaan ondernemen omdat ik altijd vol met ideeën zit en ik zie overal kansen”

Het mooie is dus dat iedereen werkt vanuit zijn talent ofwel uniekheid. Het is dus belangrijk voor jezelf om te weten waar je echt blij van wordt. Kost een activiteit heel veel energie? Zoek dan iemand met aanvullende kwaliteiten.”

Wat vind je het leukste aan jouw beroep?

“Geen dag is hetzelfde! Iedere week leer ik weer nieuwe mensen kennen met mooie verhalen en projecten. Daaruit komen vaak weer kansen en mogelijkheden. Ik leer veel over mezelf en mijn valkuilen en wat nodig is in Haarlem.”

Wat vind je er minder leuk aan?

“De administratie is gewoon een vervelende klus, maar verplicht. Ondernemen kan ook onzeker zijn. Soms heb je een tijd geen inkomen en dat moet je wel kunnen overbruggen.”

Wat is voor jou de grootste uitdaging?

“Mijn grootste uitdaging is misschien wel tijd. Ondernemen stopt nooit.”

Werk je alleen of in een team?

“Ik werk in een team van ondernemers. De ondernemerszwerm heet RBIJ Haarlem. De samenstelling van het team verandert afhankelijk van het project en het onderwerp. Iedere keer worden er aanvullende talenten gezocht die elkaar versterken om een project of initiatief succesvol te realiseren.”

Waar moet je goed in zijn?

“Netwerken, initiatief nemen, risico’s durven nemen, doorzettingsvermogen, creatief zijn, overtuigingskracht, resultaat gericht werken en verdienmodellen. Je moet jezelf goed kennen. Zelfkennis is essentieel om in staat te zijn ondernemers te vinden met aanvullende talenten. Durf fouten te maken, want fouten maken is leren. Sterker nog… Je MOET fouten maken om te kunnen vernieuwen.”

Welke opleidingen zijn nodig?

“Je hebt geen opleiding nodig om te ondernemen. Toch is het wel slim om te kijken of je een opleiding kan vinden waar een deel van je opleiding gericht is op ondernemerschap.

Het MBO biedt als keuzedeel ondernemerschap en Hogeschool Inholland heeft bijvoorbeeld een opleiding business studies afstudeerrichting ondernemen. In Haarlem is recent een Startup Campus InHolland (SUCH) geopend waar studenten kunnen werken aan hun bedrijf.”

Wat kun je verdienen?

“Dat kan enorm variëren. Gemiddelde ligt rond de €45.000 op jaarbasis.”

Heb je tips voor jongeren en hun toekomst?

“Ga op zoek naar je talent en probeer daar je geld mee te verdienen. Dit kan als ondernemer of in een rol/functie binnen een bedrijf. Je herkent je talent wanneer je energie krijgt van wat je doet. Het is goed om te weten welke onderwerpen je interesseren? Doe vooral ook aan zelfstudie. Vraag regelmatig om feedback om jezelf beter te leren kennen. Wees nieuwsgierig en stel vragen. Neem niet alles aan voor waar en denk vooral zelf kritisch na.”

 “Je herkent je talent wanneer je energie krijgt van wat je doet” 

Informatie over Ground 8 en RBIJ Haarlem:

Mijn bedrijf Ground8 biedt een vruchtbare grond waar vernieuwers zichzelf persoonlijk ontwikkelen en groeien en samenwerken met andere ondernemers aan initiatieven en projecten voor een NIEUW Haarlem!
Dit doen wij door ondernemers, ambtenaren, burgers en studenten met elkaar te verbinden zodat er nieuwe samenwerkingsverbanden ontstaan, dus kansen. Dit alles voor een positieve bijdrage aan een groene, bruisende circulaire stad.
Ik ben ook initiatiefnemer van de ondernemerszwerm RBIJ Haarlem. Voor meer informatie: RBIJHaarlem Ik zet deze ondernemers in bij projecten en initiatieven van Ground8: Voor meer informatie zie de website: Ground8