Yasin Yildirim, Eigenaar Webactueel
Interview met: Yasin Yildirim
Bedrijf: Webactueel

 

Waarom heb je voor dit beroep gekozen?

“De reden waarom ik een webdesigner (ondernemer) ben geworden is omdat je heel veel vrijheid hebt. Vooral als je net als ik de eigenaar bent. Zo voer ik gesprekken met de opdrachtgevers, ontwerp websites, geef ze trainingen. Er zit dus heel veel variatie in mijn werk. Variatie en vrijheid tijdens het werk zijn de grootste redenen geweest waarom ik voor dit beroep heb gekozen.”

Heb je altijd al geweten wat je wilde worden?

“Nou, eerlijk gezegd niet. Eerst wilde ik politie agent worden, later ingenieur en uiteindelijk een webdesigner. Een designer die een eigen internetbureau heeft. Eigen baas willen worden had ik wel altijd in mijn hoofd. Ik ben blij dat het mij is gelukt! Inmiddels ben ik een ervaren ondernemer binnen de webdesign branche.”

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

“Het is heel gevarieerd. Meestal begin ik met het lezen en beantwoorden van mijn mails. Daarna kijk ik of er offerte aanvragen zijn. Ondertussen zijn er altijd wel opdrachtgevers die bellen en vragen stellen over verschillende onderwerpen. Soms heb ik vier afspraken in mijn planning en soms maar één. De afspraken worden op mijn kantoor gehouden, maar ook bij de opdrachtgever zelf. Ik reis ook best veel. Amsterdam, Utrecht, Rotterdam etc. Ik vind het fijn om de werkplek van mijn opdrachtgever te zien. Het geeft mij een beeld over de onderneming en de ondernemer. Naast alle bijzaken moet ik natuurlijk ook website projecten begeleiden. Soms rond ik een opdracht van begin tot eind zelf, soms in een teamverband. Kortom; er is altijd wel wat te doen. Ene dag is het drukker dan de andere dag. Een ding is zeker: je verveelt je nooit…”

Wat vind je het leukste aan jouw beroep?

“Dat het variërend is en dat je constant weer wat leert over een ander beroep.

“Het is dan ook heel mooi om te zien wat wij voor hun hebben kunnen betekenen; namelijk het professionaliseren van hun onderneming”

Tijdens een project kom je heel veel te leren over de ondernemers en de ondernemingen. We hebben verschillende opdrachtgevers. Van advocatenkantoren tot consultancybureaus, van ingenieursbureaus tot stichtingen. Elke branche heeft weer een andere websiteproject. Tijdens de ontwikkeling leer je heel veel over de branches. Ook is het hartstikke leuk om met de ondernemer in gesprek te gaan. Je leert constant iets nieuws! Iedereen heeft zijn eigen verhaal en een andere manier van ondernemen. Het is dan ook heel mooi om te zien wat wij voor hun hebben kunnen betekenen; namelijk het professionaliseren van hun onderneming.”

Wat vind je er minder leuk aan?

“Kort en krachtig: Ik vind alles leuk. Ik kan niets bedenken wat niet leuk is. Juist omdat het zo variërend is.”

Wat is voor jou de grootste uitdaging?

“De opdrachtgever tevreden houden!”

Werk je alleen of in een team?

“Het is heel variërend. Het is afhankelijk van de grootte van de opdrachten. Soms alleen soms in een team. Omdat ik de eigenaar en de hoofdverantwoordelijke ben dien ik mijn team wel constant aan te sturen.”

Waar moet je goed in zijn?

“Je moet vooral communicatief goed zijn. Zo moet de potentiele opdrachtgever zich goed voelen bij jou. Dit kan alleen als je de potentiele opdrachtgever kan overtuigen met je kwaliteiten. Heel goed kunnen luisteren en kunnen begrijpen wat de opdrachtgever bedoeld is niet altijd even makkelijk. Soms vergt het heel veel geduld. Natuurlijk dien je ook creatief te zijn en uiteraard moet je een goedwerkende website kunnen opleveren waarmee je de opdrachtgever blij maakt. Kortom; je moet heel erg goed zijn in het blij maken van de opdrachtgever.”

Welke opleidingen zijn nodig?

“Echt een specifieke opleiding is niet nodig. Zolang je creatief en ondernemend bent en goed de opdrachtgevers van je kwaliteiten kan overtuigen kan je doormiddel van verschillende cursussen verschillende code talen aanleren.

HTML, CSS, PHP etc. zijn niet de moeilijkste coderingen. Je hebt geen opleiding: Opdrachtgever tevreden houden!”

Wat kun je verdienen?

“Wat je als ondernemer kan verdienen binnen de webdesignerbranche is erg afhankelijk van je eigen kwaliteiten. Natuurlijk ben je ook afhankelijk van aantal opdrachten die je binnenhaalt. Gemiddeld zit je tussen €2.000 – €6.000 bruto per maand.”

Heb je tips voor jongeren en hun toekomst?

“Het allerbelangrijkste dat ik heb geleerd binnen de ondernemerschap is dat je gewoon moet durven. Heel veel jongeren hebben hele mooie ideeën, maar alleen met ideeën kom je nergens. Soms moet je gewoon dingen doen. En let op! Hoe dan ook, ondernemerschap is vallen en opstaan.
PROBEER! Lukt het niet, probeer dan nog eens. Soms gaat het in één keer goed en soms na de vijfde keer. Ook bij mij is niet alles in één keer gelukt, maar inmiddels heb ik wel ruim 150 projecten succesvol afgerond en behaald mijn onderneming wel een gemiddelde cijfer van 8,8 van de opdrachtgevers.”

 “PROBEER! Lukt het niet, probeer dan nog eens. Soms gaat het in één keer goed en soms na de vijfde keer.” 

Meer informatie over Webactueel:

Webactueel is een full-service-internetbureau dat creatieve online oplossingen bedenkt voor de meest uiteenlopende opdrachtgevers. Met een gedreven team van ontwikkelaars, designers en andere creatieve professionals combineren wij strategie, creativiteit, techniek, marketing en een proactieve werkmentaliteit. Wij ontwikkelen websites die resultaat opleveren!

Voor meer info: Webactueel
E-mail: info@webactueel.nl Tel: 070-2042030

Yasin Yildirim, Eigenaar Webactueel