Vince Rooi, Topsporter
Interview met: Vince Rooi
Bedrijf: Vaessen Pioneers
 
Waarom heb je voor dit beroep gekozen?

Het is eigenlijk heel toevallig gegaan door de moeder van mijn beste vriend op de basisschool. Ze zag mij slagbal spelen op het schoolplein en vond dat ik talent had. Daarna vroeg ze of ik een keer mee wilde gaan naar een training van mijn beste vriend. Sindsdien was ik verkocht. Ik was toen 9 jaar.

Heb je altijd al geweten wat je wilde worden?

Vanaf mijn elfde wist ik het echt zeker: ik wilde prof honkballer worden. Dat was ook altijd mijn antwoord op die vraag en schreef het overal op. Mijn kamer hing vol met posters van honkballers die ik goed vond. Ik ben er dan ook trots op dat het mij gelukt is om 8 jaar in Amerika te spelen en daarna een mooie carrière heb kunnen voortzetten in Nederland, waar we o.a. in 2011 met het Nederlands honkbalteam wereldkampioen zijn geworden. Dat jaar werd ik ook uitgeroepen tot meest waardevolle speler van het seizoen, een heel goed sport jaar dus! Ik geloof er sterk in dat als je een doel hebt en daarop focust, je het kan behalen met hard werken.

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Destijds in Amerika begonnen we dagelijks rond 14 uur met wat individuele werk, een van de coaches werkte dan met 1 of 2 jongens tegelijk aan een specifiek onderdeel. 

“Ze zag mij slagbal spelen op het schoolplein en vond dat ik talent had”

Tussen 16 uur en 17 uur was dan de team training/voorbereiding. Om 19 uur hadden we een wedstrijd die tot ongeveer 22 uur duurde. Dit alles deden we 7 dagen per week. In de maand hadden we gemiddeld 2 dagen vrij. Ook deden we 2 a 3 keer per week om 9 uur in de ochtend aan fitness training. Bij Vaessen Pioniers zien de dagen er verschillend uit. We trainen tijdens het seizoen 1x in de week en spelen 3 wedstrijden in de week. Eentje op donderdag om 19:30 uur en 2 in het weekend om 14 uur. De training duurt tussen de 2 en 3 uur en begint rond 20 uur. Een wedstrijddag ziet er anders uit. We beginnen dan rond 12 uur met de voorbereiding en spelen om 14 uur de wedstrijd. Ook hier duurt een wedstrijd gemiddeld 3 uur. Zelf doe ik minimaal 3x in de week aan krachttraining tijdens het seizoen. 

Wat vind je het leukste aan jouw beroep?

Het is leuk om mensen te zien genieten wanneer ze naar jou komen kijken. Het allerleukste is denk ik toch wel de bal zo goed raken dat je hem over het hek ziet verdwijnen. Op dat moment heb jij alles goed gedaan en van de werper gewonnen.

Wat vind je er minder leuk aan?

Een sociaal leven komt een beetje op een laag pitje te staan. Je moet daar echt tijd voor vrij zien te maken.

Wat is voor jou de grootste uitdaging?

Elke dag weer een beetje beter proberen te zijn dan de dag daarvoor. De dag dat je denkt alles te weten en niet meer beter kan worden, begin je achteruit te gaan.

Waar moet je goed in zijn?

Er zijn verschillende soorten spelers nodig om een goed team te vormen. De een heeft meer kracht en kan de bal ver slaan, de ander is juist iemand van het kortere werk en heel snel. Zo zijn er meerdere soorten spelers. 

Wat kun je verdienen?

Op het hoogste niveau in Amerika, begin je met een jaarsalaris van $500 000. De meesten verdienen tussen de 3 en 10 miljoen dollar per jaar, maar er zijn ook veel mannen die boven de 10 miljoen en zelfs een paar boven de 20 miljoen per jaar verdienen. Hier in NL verdienen we “iets” minder dan in Amerika… Als je in het Nederlands team speelt, krijg je een zogenaamde A-status. Dan krijg je van NOC-NSF betaald en dat is een aanvulling op het minimum loon afhankelijk van jouw leeftijd. Gemiddeld zal het rond de €1400 liggen p/m. Bij de club krijg je een kostenvergoeding dat verschilt voor elke speler.

Heb je tips voor jongeren en hun toekomst?

Ga je passie achterna. Dan ben je ook bereid om de offers te maken die ervoor nodig zijn om die passie op een hoog niveau uit te oefenen. 

“Ik geloof er sterk in dat als je een doel hebt en daarop focust, je het kan behalen met hard werken

Informatie over het bedrijf:

Op dit moment speel ik voor een semi-prof organisatie, de Vaessen Pioniers, in Hoofddorp, voor meer informatie verwijs ik graag naar de website: http://www.hoofddorp-pioniers.nl
Daarnaast zet ik ook een eigen internationaal marketing bedrijf op, waarbij ik mensen een mogelijkheid bied om gezond(er) te leven en een (extra) inkomen op te bouwen met een simpel en bewezen concept www.vincerooi.com www.basesloaded-marketing.com (op dit moment onder constructie) 

Vince Rooi, Topsporter