Tom van Teeffelen, Fysiotherapeut, Master Manueel Therapeut in opleiding
Interview: Tom van Teeffelen (1986)
Bedrijf: PhysioLab
 
Waarom heb je voor dit beroep gekozen?

Eigenlijk is het mijn moeder geweest die dacht dat dit beroep iets voor mij zou kunnen zijn. Temeer vanwege het feit ik graag op een zorgende manier in contact ben met mensen. Vervolgens ben ik mij gaan oriënteren en was direct verkocht.

Heb je altijd al geweten wat je wilde worden?

Toen ik jong was wilde ik eigenlijk altijd vuilnisman worden, ik basketbalde destijds en het leek mij fantastisch om de hele dag vuilniszakken in de vuilniswagen te gooien en lekker aan die wagen te hangen. Daarna heb ik ook een periode gehad dat ik bioloog wilde worden. Ik was altijd met beesten bezig en keek ook veel naar
natuurfilms. Toen ik eenmaal doorhad hoe stil je daar voor moet zitten en hoe saai het in mijn ogen leek besefte ik me dat dat het ook niet ging worden. Daarna was ik het even kwijt.. ik wist echt niet wat ik wilde worden. Mijn vader had weliswaar gehoopt dat ik nog bij hem in het bedrijf zou komen werken maar zag mezelf geen kantoorbaan doen.

Hoe ziet jouw werkdag eruit?
Overigens wil ik als eerste vermelden dat onze cliënten voornamelijk sporters zijn, zowel topsporters als recreatieve. Feitelijk komt 10% van de fysiotherapeuten uiteindelijk in de sport terecht. De meeste komen in 
een algemene particuliere praktijk of werken met ouderen.
Mijn dag begint met het voorbereiden van de dagplanning. Daarna ontvang ik de cliënten en ga ik met ze aan de slag. Het proces met een cliënt begint met een intake; waar komt iemand voor en is die persoon wel hier op zijn plek? Soms worden cliënten doorverwezen door de huisarts, tegenwoordig word je meer rechtstreeks benaderd, wat weer een extra verantwoordelijkheid met zich meebrengt, aangezien de klachten die zich manifesteren niet altijd voor een fysiotherapeut bedoelt zijn. 
 

 

“Eigenlijk is het mijn moeder geweest die dacht dat dit beroep iets voor mij zou kunnen zijn”

Er moet dus vooraf grondig bekeken worden wat de klachten zijn en of die door ons behandeld kunnen worden. Als de cliënt door ons behandelt wordt dan stel je een behandelplan op, maakt een verwachting hoe lang het ongeveer gaat duren en dan ga je met elkaar aan de slag. Afhankelijk van de klacht zie je elkaar 1, 2 en uitzonderlijk 3 keer per week. Uiteindelijk is dit het beeld wat ik zelf had over het zijn van een fysiotherapeut, niet wetende dat er ook nog heel wat aan administratie bij komt kijken. Op gedetailleerde wijze ben je verslag aan het leggen. Elke bevinding, handeling die je doet, keuze die je maakt, advies dat je geeft, training die je doet moet gedocumenteerd worden om verantwoording af te leggen bij zorginstellingen die bepalen of jij je geld krijgt of niet. Verhoudingsgewijs ben ik 90% per dag bezig met behandelen en 10% met de administratie.

Wat vind je het leukste aan jouw beroep?

De mensen! Iedereen is zo verschillend. Ik probeer mijn praktijk zo in te richten dat we doelmatig werken ‘your goal is our mission’ en het is heel leuk te zien met waar voor soort doelen mensen komen. De ene keer heb ik een cliënt van 67 die nog een keer een marathon wilde lopen, een andere keer een cliënt die het doel had weer op hakken te kunnen lopen na een gebroken enkel te hebben had. Deze mensen maken het interessant voor mij.

Wat vind je er minder leuk aan?

Je maakt een dagplanning waarin alle cliënten redelijk op elkaar aansluiten en verdienen allemaal evenveel aandacht, tijd vrij maken voor jezelf oftewel je even terugtrekken zit er niet echt in.

Wat is voor jou de grootste uitdaging?

Om te allen tijde net zo scherp te zijn en een goede kwaliteit te leveren.

Werk je alleen of in een team?

We werken absoluut in teamverband; je kan met meerdere functies/disciplines aan een cliënt werken. Dat betekent bijvoorbeeld samenwerken (gezamenlijk overleg hebben) met een chirurg, sportarts, diëtiste of bijvoorbeeld een psycholoog om uiteindelijk het doel te behalen. Op deze manier samenwerken betekent uiteindelijk dat je echt werkt aan een behandeling op maat. 

Waar moet je goed in zijn?
Goed kunnen luisteren, tussen de regels door kunnen lezen bij mensen is echt een vereiste, zonder medewerking van je cliënt gaat het niet lukken. Communicatie en een bepaalde vorm van mensenkennis is heel
belangrijk. Je basis moet echt de drive zijn om mensen te helpen.
Welke opleidingen zijn nodig?

Zelf heb ik Fysiotherapie bij de Hoge school van Amsterdam gestudeerd. Momenteel ben ik bezig met de Master opleiding manuele therapie. Het is de bedoeling dat ze van een HBO opleiding Fysiotherapie een een Universitaire opleiding willen maken. De eerste start volgend jaar in Amersfoort en doe je dus de zowel de bachelor en Master Fysiotherapie op de Universiteit. De wetenschap blijft zich ontwikkelen en verzekeraars stellen ook eisen, dat betekent dat je op de hoogte moet blijven en je continue zal moeten bijscholen.

Wat kun je verdienen?

Dat ligt ongeveer tussen de €2000 – €3000 bruto

Heb je tips voor jongeren en hun toekomst?

Foute keuzes horen erbij, kijk niet gek op als je niet direct een keuze kan maken. Blijf je wel ontwikkelen. Als je de kans hebt dan zou ik willen adviseren om te reizen hier doe je heel veel levenservaring op. En onthou: er is ALTIJD een oplossing!! ‘In de end everything will be ok and if it’s not ok it’s not the end’!

 

“Feitelijk komt 10% van de fysiotherapeuten in de sport terecht

 
Informatie over het bedrijf:

Een team van zorgprofessionals dat jouw doelen centraal stelt. Fysiotherapie, Manuele therapie, Sportpsychologie, Diëtetiek, Personal Training en meer… Voor meer informatie: PhysioLab

Tom van Teeffelen, Fysiotherapeut, Master Manueel Therapeut in opleiding