Saskia Jagroep, Owner Youth Case
Interview met: Saskia Jagroep (1975)
 
 
Waarom heb je ervoor gekozen om de website Youth Case op te zetten?

“Het is duidelijk dat veel jongeren stoeien bij het maken van een studiekeuze, nog niet wetende welke talenten ze bezitten of hoe ze die moeten inzetten. Het is voor hun lastig te bedenken en te achterhalen wat die arbeidsmarkt ze te bieden heeft. Ondertussen voelen deze jongeren een behoorlijke druk van bovenaf omdat ze gedwongen worden vroegtijdig een studiekeuze te maken. Uit diverse onderzoeken blijkt dat jongeren op bijvoorbeeld open dagen te weinig informatie krijgen over studies omdat de ‘ins and outs’ vaak achter wegen worden gelaten. Het gevolg hiervan is dat er ontzettend veel jongeren zich verkijken op de studie en stoppen tijdens hun eerste studie jaar. Dit betreft leerlingen van het MBO, HBO als van de Universiteit! Een ander onderzoek toont aan dat 1 op de 3 studenten spijt heeft van zijn of haar studiekeuze en dit is schrikbarend veel. Het is dan ook jammer dat scholen onvoldoende informeren over de verschillende studies en mentoren en decanen te weinig tijd (mogen) besteden aan loopbaanoriëntatie, al zie ik daar wel wat meer beweging in komen omdat ze doorhebben hoe nodig het is. Ik kom uit een gezin waar erop gehamerd werd om dat belangrijke papiertje te behalen maar o.a. de kennis over diverse studies en beroepen ontbrak om mij hierin te begeleiden. En zo zijn er helaas veel meer gezinnen waar kennis e/o tijd ontbreekt om hun kind(eren) de juiste begeleiding te geven. Juist omdat ik zelf heb ervaren hoe het voelt om er alleen voor te staan, voel ik me geroepen om voor jongeren klaar te staan, ze in contact te brengen met rolmodellen en alle hulp te bieden die ze nodig hebben om ze klaar te stomen voor de arbeidsmarkt.” 

Is het hebben van een website altijd al een passie van jou geweest?

“Nee, eigenlijk niet. Een paar jaar geleden bedacht ik me dat ik op deze manier aardig wat jongeren zou kunnen bereiken. De periode tijdens mijn middelbare school droomde ik ervan om iets voor mezelf te beginnen. Echter ruim 15 jaar geleden belandde ik in de HR wereld en is dat sindsdien een van mijn grote passies geworden. Door de jaren heen heb ik gemerkt dat ik diverse passies heb en dat het ook helemaal niet erg is als je veel leuk vindt. Alles wat me boeit pak ik vol enthousiasme aan.” 

“Juist omdat ik zelf heb ervaren hoe het voelt om er alleen voor te staan, voel ik me geroepen om voor jongeren klaar te staan, ze in contact te brengen met rolmodellen en alle hulp te bieden die ze nodig hebben om doelen te stellen en ze te behalen”

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

“Naast mijn dagelijkse werk als HR Adviseur besteed ik in mijn vrije tijd aandacht aan de website. Zo probeer ik op diverse manieren in contact te komen met professionals met de vraag of ze mee willen doen aan een interview. De interviews doe ik zowel face to face als elektronisch. Bij een face to face interview betekent het dat ik achteraf het opgenomen gesprek moet uittypen en een paar keer heen weer moet mailen voor het gewenste resultaat. Ik heb van de zomer een training gevolgd om bijvoorbeeld jongeren nog beter te begeleiden bij individuele loopbaanoriëntatie, maar ben onlangs ook getraind om diverse workshops te geven aan groepen op scholen en bij jongerenorganisaties. Ook besteed ik tijd aan het bezoeken van netwerkbijeenkomsten, waar ik in contact kom met jongeren die zoekende zijn, maar ook met organisaties die zich bezig houden met jongeren om te kijken hoe we eventueel kunnen samenwerken.”

Wat vind je het leukste aan jouw beroep?

“Haha ik vind zoveel leuk aan wat ik doe, dit geldt zowel voor mijn baan als HR Adviseur als voor de werkzaamheden die ik doe voor Youth Case. Ten eerste bij elke jongere die ik op welke manier dan ook op weg heb geholpen, soms door een simpele tip, geeft dat mij al voldoening. In contact komen met diverse professionals vind ik ook heel leuk, stiekem geniet ik dan ook van alle interviews die ik met ze heb, het geeft zelfs heel veel energie. Ik vind het leuk om te horen hoe mensen keuzes maken, waarom ze die maken en wat ze ermee bereikt hebben. Dit inspireert mij heel erg. Overigens vind ik de positieve reacties op de interviews ook erg leuk. Niet alleen de reacties van professionals, ouders, scholen maar ook voor wie ik het doe, de jongeren die alleen al geïnspireerd raken door de professionals die ik interview en met name door de diversiteit daarin. Er zijn een aantal jongeren nog niet voldoende overtuigd dat je met welke achtergrond dan ook, of zelfs met een beperking de top kan bereiken. Het is daarom al leuk dat ze door de geïnterviewde professionals zoetjes aan overtuigd raken dat alles zo’n beetje mogelijk is.”

Wat vind je er minder leuk aan?

“Gek genoeg kan ik niets bedenken wat niet leuk is… 🙂 “

Wat is voor jou de grootste uitdaging?
“Om naast mijn baan mij ook blijvend te kunnen inzetten voor jongeren. Jongeren op weg helpen, ze te zien groeien, ze te laten ontdekken wie ze zijn, wat ze waard zijn en ze in te laten zien dat werken ook heel leuk kan zijn.”
Werk je alleen of in een team?

“Ik werk alleen, maar het voelt niet als alleen omdat ik regelmatig in contact ben met jongeren, professionals, scholen en jongerenorganisaties.”

Waar moet je goed in zijn?

“Mijn voornaamste doel is om jongeren te helpen, maar heb intussen ook gemerkt dat er tig andere dingen op mij afkomen. Van technische zaken aangaande de website tot de financiële administratie, een stukje marketing en communicatie en al het andere wat erbij komt kijken. Kortom, het blijft niet alleen bij jongeren helpen, je moet het wel leuk vinden om al dat andere ook te doen. Als je passie groot genoeg is om jongeren te willen helpen, dan komt de rest van zelf. Met Youth Case bied ik diverse diensten aan en hangt het van de dienst af welke kennis of vaardigheden je daarvoor nodig hebt; heb je het bijvoorbeeld over individuele loopbaanoriëntatie, dan horen daar o.a. bepaalde gesprekstechnieken bij. Verder is het handig als je diverse ballen hoog kan houden, creatief bent en goed bent in contacten leggen.”

Wat kun je verdienen?

“Geld verdienen met Youth Case is op dit moment niet mijn eerste doel. Als ik er fulltime aan zou werken dan zou kun ik er goed mee verdienen. Het hangt het er uiteraard wel erg van af hoe ondernemend je bent en welke diensten je koppelt aan je bedrijf. Als je het goed aanpakt, genoeg tijd erin stopt dan kan je er makkelijk een modaal inkomen uithalen!”

Heb je tips voor jongeren?

“Als je het nog niet weet.. NO WORRIES, het komt allemaal goed; de meeste van alle professionals hebben gestaan op het kruispunt waar jij nu staat. Blijf werken aan jouw merk: jezelf(!), werken aan je houding, werken aan je kennis, werken aan een netwerk en dus werken aan je toekomst!”

 ‘de meeste van alle professionals hebben gestaan op het kruispunt waar jij nu staat”