Sandra Doevendans, Statenlid provincie NH PvdA, trainer/ coach op het gebied van empowerment
Interview met: Sandra Doevendans (1983)
Bedrijf: PvdA, Stichting Blik op Talent en Sandra Doevendans Consultancy, Training & Coaching
 
Waarom heb je voor dit beroep gekozen?

“Eigenlijk ben ik er gewoon ingerold. Na eerst diverse banen te hebben gehad, van accountmanager, productiemanager tot het hebben van mijn eigen café, besloot ik om sociale en culturele antropologie en ontwikkelingssociologie aan de Universiteit te studeren, met een specialisatie in de multiculturele samenleving, identiteitsvorming, religie en sociale cohesie. Tijdens mijn studie heb ik heel lang in het bestuur van moslimvrouwenorganisatie ‘Al Nisa’ gezeten. Dit was een vrijwilligersfunctie, maar daar heb ik veel geleerd en een groot netwerk opgebouwd. Vandaaruit ben ik meer politiek actief geworden en ben ik trainer en coach geworden. De combinatie met mijn eigen levensverhaal en ervaring in het maatschappelijke middenveld heeft mij veel geleerd. Deze kennis gebruik ik binnen mijn werk en in de politiek.”

Heb je altijd al geweten wat je wilde worden?

“Dat ik mensen wil helpen heb ik eigenlijk altijd geweten, en dat deed ik al van jongs af aan. Nu heb ik de kans om dit ook vanuit mijn professie te doen.”

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

“Het hangt van de projecten af hoe mijn werkdagen eruit zien.

“De combinatie met mijn eigen levensverhaal en ervaring in het maatschappelijke middenveld heeft me veel geleerd.”

Zo geef ik bijvoorbeeld presentaties, of begeleid ik mensen 1 op 1. De ene dag heb je gesprekken over schuldenproblematiek of ongewenste zwangerschappen, de andere dag geef ik Socratische gespreksvoering trainingen op ROC’s. Dan zit ik weer in een debat of geef ik een voorlichting over de politiek of economische zelfstandigheid voor vrouwen. Het zijn hele verschillende werkzaamheden en dat maakt mijn werk ook zo leuk.”

Wat vind je het leukste aan jouw beroep?

“Het allerleukste is als je iemand kunt inspireren en aanspreken om haar/zijn eigen kracht te vinden en daar dan ook stappen mee te zetten, dit gaat met vallen en opstaan. Als het uiteindelijk lukt dat iemand een stap zet om haar/zijn toekomst te verbeteren maakt dat mijn dag helemaal goed en daar doe je het dan ook voor!”

Wat vind je er minder leuk aan?

“Als het niet lukt, sommige mensen hebben ook psychische problemen en zijn zo gevangen in hun belemmeringen dat het soms niet lukt om iemand echt te helpen. Dat vind ik altijd erg jammer.”

Wat is voor jou de grootste uitdaging?
“Mensen inspireren en geloof te geven dat ze zelf de sleutel in handen hebben tot succes! Iedereen krijgt te maken met tegenslagen het gaat erom hoe je ermee omgaat.”
Werk je alleen of in een team?

“Ik werk in een team met collega’s die ook mensen begeleiden en sommige geven en ontwikkelen ook trainingen. Daarnaast werk ik ook soms alleen.”

Waar moet je goed in zijn?

“Communicatieve vaardigheden, een empatisch vermogen hebben en vooral goed kunnen luisteren en geduld hebben.”

Welke opleidingen zijn nodig?

“Een opleiding met een sociale inslag. Goede vragen kunnen stellen en vooral door kunnen vragen om de vraag achter de vraag te ontdekken.”

Wat kun je verdienen?

“Het ligt eraan hoe goed je je acquisitie doet als ZZP’er, allemaal afhankelijk van jezelf en je kwaliteiten. Qua salaris zit het in het welzijnswerk tussen de €1500 en €2500 per maand. Als ZZP’er kun je tussen de €45 en €150 per uur verdienen. Daar moet je natuurlijk wel je afdrachten van doen.”

Heb je tips voor jongeren?

“Geef nooit op! Ik ben van school gegaan zonder middelbare school diploma en het is me toch allemaal gelukt. Ik heb eigenlijk 2 levens. Een leven voor het café en het leven erna. Er is altijd een kans om een andere weg in te slaan. Daarnaast maak jij je toekomst en niemand anders. Geloof in jezelf ook in moeilijke tijden. Jij hebt de kracht om verder te gaan. Je zult altijd haters hebben, maar verlaag je nooit naar hun niveau en geniet van het leven ook in moeilijke tijden!”

 “Er is altijd een kans om een andere weg in te slaan.

Informatie over het bedrijf:

Voor meer informatie over Blik op Talent: www.blikoptalent.nl

logo-sandra-doevendans