Samantha Ebecilio, Advocaat
Interview: Samantha Ebecilio (1988)
Bedrijf: Ebecilio Advocatuur
 
Waarom heb je voor dit beroep gekozen?

Al sinds ik klein ben wil ik altijd iedereen helpen en vind ik het leuk om anderen dingen te leren. Ik wilde dan ook heel graag juffrouw worden. Echter op de middelbare school kreeg ik in het voorlaatste jaar een tweetal Testimonials van oud-leerlingen. Zij hadden toevallig beiden rechten gestudeerd, maar waren niet in het zelfde veld actief. Een van hen vertelde met veel enthousiasme hoe zij de advocatuur ervaarde en tevens ook op de rechtbank had gewerkt. Na het horen van deze verhalen ben ik op onderzoek gegaan om er achter te komen wat de juridische wereld in Nederland nou precies inhield; ik wist zeker dat het veel zou verschillen van alle Amerikaanse juridische tv-series  en was benieuwd naar de werkelijke gang van zaken. Wat ik tegen kwam beviel mij wel. Ik ben daarna dan ook bewust begonnen met de rechtenstudie met het idee dat ik een toga-beroep wilde uitoefenen (rechter, advocaat of officier van justitie). 

Heb je altijd al geweten wat je wilde worden?

Ik heb altijd geweten dat ik een beroep wilde uitoefenen waarbij ik met mijn kennis en interesses anderen kon helpen waar zij dat zelf minder goed zouden kunnen. Gecombineerd met een passie voor het recht, wetsregels en het feit dat ik slecht tegen onrecht kan, wist ik al vrij vroeg dat ik in de juridische wereld actief wilde zijn. Daarbij trokken de sociale rechtsgebieden, waarbij ik dichtst bij de mensen persoonlijk sta, mij het meeste, dat wil zeggen het personen- en familierecht, het jeugdrecht en het strafrecht.

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Geen werkdag is het hetzelfde heb ik gemerkt. Ik ben nog niet zolang bezig met mijn eigen praktijk, maar er komt flink wat bij kijken. Naast het leren van het vak moet je tegelijkertijd ook ondernemen. Ik heb dan ook verschillende actiepunten per dag welke ik probeer te verdelen over de uren. Een greep uit de werkzaamheden: terugbelverzoeken beantwoorden, promotie en acquisitie (reclame maken), mails beantwoorden, cliënt gesprekken, netwerkgesprekken, processtukken lezen en schrijven en voorbereiden voor zitting. 

Wat vind je het leukste aan jouw beroep?

De wet is blijft aan verandering onderhevig. Dit betekent dan ook dat je nooit bent uitgeleerd. Ik ben een fan van boeken en verhalen lezen, en vind het interessant om te onderzoeken en te lezen hoe ik theorieën en wetsregels kan toepassen in de praktijk. Daarbij is ook elke zaak anders omdat er andere personen achter het verhaal zitten. Situaties variëren flink, waardoor je steeds moet schakelen en andere kwaliteiten en technieken kan inzetten. Dit dynamische past heel erg bij mijn karakter. Ik vind het leuk om bezig te blijven en het liefst niet de hele tijd met hetzelfde. 

“Gecombineerd met een passie voor het recht, wetsregels en het feit dat ik slecht tegen onrecht kan, wist ik al vrij vroeg dat ik in de juridische wereld actief wilde zijn”

Daarnaast komt ook het aspect van anderen kunnen helpen weer om de hoek. Als een cliënt mij verteld dat ik hen gerust heb gesteld en dat zij met een goed gevoel weg gaan, is dat voor mij al een triomf an sich.

Wat vind je er minder leuk aan?

Minder leuk vind ik het voeren van de eigen administratie. Als ondernemer moet je zorgen dat je administratie tip top in orde is, zeker als advocaat. De Orde van Advocaten en de Raad voor Rechtsbijstand verlangen dit beiden van jou en je kan nog wel eens subject zijn van een steekproefonderzoek waarbij je moet aantonen dat je je praktijk op orde hebt. De tijd die ik moet besteden aan administratie zou ik liever aan juridisch werk besteden.

Wat is voor jou de grootste uitdaging?

De grootste uitdaging is een balans te vinden tussen zakelijk en privé. Ik kan nog wel eens doorschieten in het zo snel mogelijk willen afronden van mijn werk. Het is belangrijk goed te leren wat prioriteit heeft op de werkvloer, het is namelijk niet de bedoeling dat anderen jouw dagindeling bepalen doordat je je bezwaart voelt om a la minute dat ene telefoontje of belangrijk mailtje te beantwoorden. Dit werkt namelijk heel inefficiënt en geeft je aan het einde van de dag het gevoel dat je geen werk hebt afgerond. Maak per dag een To Do lijst voor de nodige structuur en probeer ten minste een of twee dingen daarvan af te ronden.

Werk je alleen of in een team?

Momenteel werk ik alleen, voor eigen rekening & risico. Echter ik zit op een kantoor waar ook andere zelfstandige advocaten werkzaam zijn. Het voordeel hiervan is dat je met elkaar kan sparren over de verschillende zaken.

Waar moet je goed in zijn?

Het is belangrijk om een zogeheten ‘helikopter view’ te hebben. Dit betekent dat je moet doorzien en overzien welke problemen er werkelijk spelen bij de cliënt. Cliënten geven je vaak heel veel informatie. Het is belangrijk dat je als advocaat kan filteren en de relevante informatie eruit haalt, ook al dacht de cliënt zelf dat bepaalde zaken niet van belang waren. Ook is het taalgebruik van cruciaal belang. Advocaten zijn meestal dan ook goed met woorden, er hangt veel af van hoe een zin is geformuleerd of wat er wordt uitgesproken. Gaandeweg krijg je een eigen schrijf- en spreekstijl. Het is belangrijk vroeg te starten met het ontwikkelen hiervan. Ik raad aan om geregeld stukken of brieven te schrijven zodat je dit kan oefenen.

Welke opleidingen zijn nodig?

Het snelste traject is het behalen van je VWO diploma gevolgd door een Universitaire bachelor Nederlands recht/Rechtsgeleerdheid en vervolgens een Universitaire Master. Ik heb zelf mijn VWO diploma gehaald in Rotterdam, CSG Calvijn. Mijn rechtenstudie heb ik gedaan aan de Universiteit Utrecht. Als Advocaat volg je eveneens de beroepsopleiding naast het fulltime werken in je praktijk. Deze drie-jarige opleiding is verplicht en wordt verzorgd door de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA). 

Wat kun je verdienen?

Het uurtarief kan ‘gemiddeld’ oplopen tot wel €300,- per uur. Het voordeel voor zelfstandige advocaten is natuurlijk dat het uurtarief geheel voor henzelf is. In loondienst krijg je een vast salaris. Het salaris van beginnende advocaten varieert tussen de €2.500,- en de €3.500,- per maand en dit loopt vaak alleen maar op naar mate de advocaat meer ervaring heeft. Het hangt er wel ook van af of je bij een klein of groot kantoor werkt. Het voordeel van in loondienst werken is dat je niet te maken hebt met het risico van ondernemen.

Heb je tips voor jongeren en hun toekomst?

Blijf doorzetten en wees voorbereid op tegenslagen. Deze zullen er zeker zijn, maar het is aan jou om je doel voor ogen te hebben en er alles aan te doen om deze te bereiken. Probeer er achter te komen waar je sterke punten liggen en verbeter je minder sterke punten. Denk na over de reden waarom je een studie wil doen en wat je ermee wil bereiken, met andere woorden: Kies bewust je toekomst uit!  Met wilskracht en doorzettingsvermogen is er niemand die je kan tegenhouden je dromen te verwezenlijken. Wees niet bang om anderen om hulp te vragen, het is niet erg om eigenwijs te zijn en alles zelf te willen ontdekken, alleen verlies je hierbij soms kostbare tijd. Ga gesprekken aan met mensen die al in het vak zitten en ontdek of het vak wel echt bij je past. 

“Met wilskracht en doorzettingsvermogen is er niemand die je kan tegenhouden je dromen te verwezenlijken

Informatie over het bedrijf:

Ebecilio Advocatuur is een modern, dynamisch en ambitieus advocatenkantoor gevestigd in Rotterdam. Wetsregels zijn complex en veranderlijk. Wat zijn nou precies uw rechten? Ziet u door de bomen het bos niet meer? Ebecilio Advocatuur helpt u graag door op een snelle, handige en betaalbare manier invulling te geven aan het recht. Wij bieden een gratis oriënterend gesprek van 30 minuten en proberen het recht toegankelijk te maken voor iedereen! Ebecilio Advocatuur heeft een algemene praktijk (van alles wat), met een licht accent op het personen- en familierecht, het jeugd(straf)recht, het ondernemingsrecht en het sportrecht. Ook zullen wij in de toekomst lezingen en workshops aanbieden bij lokale buurthuizen. Geïnteresseerd? Of heeft u hulp nodig bij het oplossen van een juridisch vraagstuk? Schroom dan niet om contact op te nemen. Wij zijn bereikbaar per mail: info@ebecilio-advocatuur.nl , per telefoon en whatsapp: 0628592623 en via de website www.ebecilio-advocatuur.nl. Op de website vindt u eveneens onze links voor social media en skype naam. 

Ebecilio Advocatuur – Uw Weg Binnen het Recht!

Overigens is het misschien ook leuk om een artikel over mij te lezen op www.ethnics.nl

Samantha Ebecilio, Advocaat