Ryan de Kom, Interieur Stylist
Interview: Ryan de Kom (1976)
Bedrijf: Interieur Stylist
 
Waarom heb je voor dit beroep gekozen?

Eigenlijk heeft dit 2 redenen. Mijn carrière ging anders dan ik verwacht had, waardoor ik op een punt terecht kwam dat ik aan het zoeken was wat ik precies wilde. Ik vroeg me af of ik verder wilde in de functie die ik destijds had en of ik eigenlijk niet verder moest kijken. Ik heb toen wat gesprekken gehad met een psycholoog en die zei tegen mij waarom maak je geen foto’s van dingen je gedaan hebt en dan zet je het op een website, gooi je het de wijde wereld in en kijk je eens wat er gebeurt. En toen bedacht ik me dat het zo simpel kan zijn. Vanuit mijn opleiding personeelsmanagement ben ik getraind om heel systematisch, marktonderzoek en dat soort stappen, eigenlijk dus heel gevaceerd te werken. Maar op een of andere manier kwam het toch binnen wat die psycholoog tegen me zei en vond het de moeite waard het te proberen.
De 2e reden is dat ik eigenlijk altijd wel iets heb gehad met het ondernemerschap, het zit ook een beetje in mijn familie. Ik heb altijd wel het idee gehad dat ik ooit iets zou opzetten, iets beginnen maar nooit gedacht dat het interieurstyling zou zijn. Eigenlijk had ik nooit zo’n hoge pet op van mijn eigen creatieve kwaliteiten, omdat ik aldoor in mijn hoofd had dat ik manager wilde worden of organisatieadviseur binnen bedrijven omdat dat voor mij gevoel echt iets was of betekende. Totdat ik daarover veel dieper ging nadenken en bedacht, stel als je nou iets heel natuurlijks afgaat’, waarom zou je daarmee niet mensen gaan helpen? En bedacht me ook dat ik heel goed ben in heel veel creatieve dingen. Toen was het eigenlijk voor mij rond, en ben het gewoon gaan doen.

Heb je altijd al geweten wat je wilde worden?

Ik had toen wel een paar ideeën. Als kind wilde ik altijd dierenarts, piloot of zakenman worden. Het is grappig dat in al die dingen, alles wat je vroeger wilde worden dat wil je niet zomaar. Misschien word je het niet fysiek, maar die beroepen symboliseren vaak bepaalde kwaliteiten en bepaalde gave die je hebt. Het is dan ook best bijzonder al die dingen weer terug te zien. Ik wilde bijvoorbeeld piloot worden, het vermogen om verder te kijken om dingen te overzien, dingen te doorzien. Of dierenarts, of iets met arts, iets met genezing dat zie ik ook wel weer terugkomen vaak in coaching dingen betrokken geweest, mensen helpen. En dan het zakenman gedeelte, dat zie je dan aan het ondernemerschap, en dan dus heel grappig om te zien hoe het dan terugkomt.
Op de middelbareschool periode heb ik een hele tijd rondgelopen met het idee om laborant te worden, ik was heel goed in scheikunde en ik vond het erg leuk om dingen te onderzoeken. Ik heb toen op een gegeven moment een test gedaan en daar kwam het personeelsgebeuren, zeg maar met mensen, dat dat  heel sterk bij mij was, een hele sterke kwaliteit. Ik moest toen ook denken aan vroeger, dat mijn moeder op personeelszaken werkte en ik daar wel eens op bezoek was.  Ik vond het altijd wel leuk eruit zien, het kantoortje en dacht toen ook dat personeelszaken me wat leek, geen idee verder wat het inhield. En zo ben ik daar uiteindelijk ingerold, tja economie was ik niet zo goed in, commerciële economie lag me ook niet. Voor mij gevoel moest het zakelijk zijn en toch weer met mensen..en werd het personeelszaken.

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Je kan werken in je bedrijf, en je kan werken aan je bedrijf. Als ik werk in mijn bedrijf dan ben ik projecten aan het uitvoeren; dit begint met een intake bij de klant daarmee probeer ik de wensen en eisen van een klant in kaart te krijgen. De klant krijgt van mij een terugkoppeling van het totaalbeeld. Mocht dat akkoord zijn dan maak ik mijn ontwerp bestaande uit verschillende elementen, o.a. een plattegrond, waarop de indeling staat aangegeven. Tevens geef ik aan de hand van voorbeelden advies over de meubels, accessoires, kleuren en stoffering. 

“Het is grappig dat in al die dingen, alles wat je vroeger wilde worden dat wil je niet zomaar”

De klant krijgt een overzicht van de kosten en een document met alle stappen aangeven. Mocht dit alles akkoord zijn dan voer ik het plan uit. Ik trek hier een paar dagen voor uit. Een deel van de tijd besteed ik aan de inkoop. Meestal tijdens het ontwerpen krijg ideeën waar ik de meubels kan halen. Omdat je te maken hebben met diverse budgetten moet je soms ook heel creatief zijn, dat betekent ook soms lang zoeken. Tevens houd ik me bezig om derde partijen in te schakelen, bijvoorbeeld een schilder, een klusser en daarmee te onderhandelen. Ook moet ik een tijd met ze afspreken, ik controleer dat, ik manage eigenlijk het hele traject. De laatste fase is de installation day; ik houd me dan bezig met het inrichten. Naast dit alles werk ik ook aan mijn bedrijf. Ik houd me veel bezig met marketing. Ik geloof in “de nieuwe marketing”, dat bestaat uit een paar stappen; hoe maak van je van onbekende klanten, hoe maak je van klanten vrienden, en hoe maak je van klanten ambassadeurs. Dit is mijn strategie. Hier gebruik ik bepaalde tools voor waaronder mijn eigen website en social media. Mensen moeten je eerste vertrouwen voordat ze zaken met je willen doen. Ik probeer daarom het risico voor de klant zo laag mogelijk te houden; dit doe ik bijvoorbeeld door eens per kwartaal een event te organiseren; het ‘design my home event’. Dat event is speciaal bedoeld, om te laten zien hoe een droominterieur gerealiseerd kan worden. Naast events organiseren probeer ik ook veel waarde te geven door middel van interessante blogs, allerlei tips en ideeën, e-books zodat de mensen die het zelf willen doen hiermee flink uit de voeten kunnen. Hierdoor benaderen mensen je net even wat sneller omdat ze het idee hebben dat ze je al een beetje kennen.
Om succesvol te zijn is om te investeren in jezelf; training, business coaches, lezen etc. Heel veel mensen hebben nog de illusie dat het traject om succesvol te worden is door een goede opleiding te volgen en dan een betaalde baan te vinden. Alleen veel mensen hebben inmiddels al ontdekt, zelfs met een goede opleiding dat het geen garantie is voor een goede baan. Wat is het dan wel? Een van de elementen op succesvol te worden is het investeren in jezelf, en dan niet zozeer via de geijkte manier met opleidingen. Een opleiding is slechts ten dele geschikt om je succesvol te maken; het is niet echt ingericht op succes. Ik vind dat opleidingen heel veel missen, en vind het daarom ook de verhalen van personen die met een MBO opleiding of lager zichzelf heel succesvol hebben gemaakt heel inspirerend. Dan is de vraag hoe komt dat, wat hebben zij gedaan om dat te bereiken? Ik besteed aardig wat tijd om dit soort verhalen te lezen. Maar ook onderhoud ik veel contact met mede ondernemers, als je zelf succesvol wilt worden moet je anderen helpen om succesvol te worden.

Wat vind je het leukste aan jouw beroep?

Het leukste vind ik mensen, de combinatie tussen persoonlijk en schoonheid. Een van de behoeftes van het menselijk hart is schoonheid! De impact van schoonheid op mensen en de vertaling vinden van schoonheid die in mensen zit, in het interieur. Interieur is een weerspiegeling van wat er in je zit. Er is een reden waarom je iets mooie vind, of juist niet mooi vindt,  als je dat kan achterhalen; wat is die dynamiek daar achter dat is heel erg boeiend, maar ook hoe kan je dat vertalen; het effect!

Wat vind je er minder leuk aan?

De administratie, dat hoor bij creatieve mensen en bij mijn persoonlijkheid; administratie is gewoon echt niet leuk! Het mooiste is om dit in de toekomst weer uit te besteden, al is het ook weer belangrijk dat je weet wat er allemaal gebeurt.

Wat is voor jou de grootste uitdaging?

De grootste uitdaging is om succesvol te zijn. Als ik naar mijn bankrekening kijk dat wil ik op een punt komen dat ik eigenlijk niet meer hoef te werken voor geld, maar dat het geld voor mij werkt. Dat is waar ik naartoe ga, dat is wat ik wil bereiken. Hoe meer ik dat bereik, hoe meer ik weet dat ik dan mensen help; geld is een indicatie van hoeveel mensen je helpt. Hoe meer geld je hebt hoe meer je weet dat je mensen helpt. Hoe minder geld je hebt dan weet je dat je nog te weinig mensen helpt. 

Waar moet je goed in zijn?

Belangrijk is goed met mensen te kunnen omgaan. Je moet goed kunnen vertalen, eigenlijk een soort tolk zijn; goed weten hoe hetgeen wat mensen willen of uitstralen en dat weer vertalen in interieur. Tevens is het belangrijk dat je creatief en vindingrijk bent, en ook belangrijk dat je in oplossing denkt. Doorzetten, snel werken,, snel keuzes maken; de situatie kunnen scannen vind ik ook belangrijk.

Werk je alleen of in een team?

Ik werk alleen maar schakel wel diverse professionals in, aangezien ik geen schilder of timmerman ben. Dat soort professionals zijn wel nodig in een aantal projecten. De bedoeling is wel dat ik in de toekomst meer met een team wil werken omdat ik dan uiteindelijk meer mensen kan helpen, wat sneller kan schakelen, dingen meer in systemen kan neerzetten en daardoor weer wat groter groeisprongen kan maken.

Welke opleidingen zijn nodig?

Er zijn genoeg opleidingen tot interieur stylist, maar je hoeft niet een reguliere opleiding te volgen. Wat belangrijker is, is dat je zorgt dat de skills die je nodig hebt op een of andere manier ergens iets vindt waardoor je die skills kan leren. Dat kan op diverse manieren; dat kan bijvoorbeeld dat je van een professional de skills geleerd krijgt, maar ook via het internet (een online training) kan je veel leren, of bij een bepaald bedrijf gaat werken waar ze al met dat soort activiteiten te maken hebben. Er zijn dus meerdere manieren om daar te komen. 

Wat kun je verdienen?

Dat verschilt heel erg en per stylist. De een vraagt €35 per uur, de ander €95 of meer. De een zegt weer ik begin niet aan een interieurontwerp minder dan €40000. Bij mij ligt dat anders het tarief is rond de €2500, uiteraard is dat exclusief het besteedbare interieur budget van de klant.

Heb je tips voor jongeren?

Durf te dromen. Het is mogelijk om jouw droom te realiseren, maar je moet weten hoe. Dat ‘weten hoe’ kom je achter door te zoeken naar mensen die hun dromen gerealiseerd hebben en te gaan bestuderen hoe ze dat hebben gedaan. Luister aandachtig naar ze en imiteer ze; wat hebben ze gedaan, welke stappen hebben ze genomen – luister daarna en ga het gewoon doen! Stap voor stap, begin ergens, al is het maar met het lezen van een boek van iemand die succesvol geweest is. En wat ik ook nog wil meegeven: je omstandigheden zeggen niks over in hoeverre jij in staat bent om je droom te realiseren. Ook al kom je uit een arm gezin, of dat al jouw familie leden alleen de eerste klas gedaan hebben van de lagere school dat zegt dus niks over jou en wat je in je hebt. In elk mens zit de potentie om succesvol te zijn. Ter afsluiting wil ik ook nog meegeven: vergeet the God factor niet! Vanuit jezelf kan je heel ver komen, maar met God kan je net even wat meer sprongen maken. 

“Vergeet the God factor niet!

Informatie over het bedrijf:

Interieurstyling op maat! Een huis inrichten is een vak apart. We dromen allemaal van een woning die ons leven verrijkt en waar we plezierig en comfortabel kunnen wonen. maar met een mooie hoekbank, klassieke fauteuil of designlamp bent u er nog niet. Voor de perfecte woninginrichting heeft een goed plan nodig. U zult moeten nadenken over de indeling van het interieur, de kleuren, de verlichting, de meubels, de accessoires en nog veel meer. Te veel om op te noemen. En misschien heeft u net een grote verbouwing achter de rug of momenteel een drukke baan. Kortom, het ontbreekt u aan tijd en wellicht energie of ideeën om uw droominterieur te realiseren. Ik kan u hierbij helpen en zorgen dat uw huis de plek wordt waar u helemaal tot rust komt. Laat u op onze website verrassen en meevoeren in mijn wereld van schoonheid, luxe en warmte. Ervaar het zelf: “Beauty in living coz beauty lifts up the soul!

Ryan de Kom, Interieur Stylist