Rianne Boer, Uitvaartondernemer voor mens en dier
Interview met: Rianne Boer (1985)
 

 

Waarom heb je voor dit beroep gekozen?

“Mijn moeder werkt op een crematorium. In mijn vrije tijd ging ik haar vaak helpen en ben ik er toen achter gekomen dat ik het werk wel erg mooi vind. Zo ben ik daar ook mijn collega tegengekomen waar ik nu mee samenwerk. Tijdens het verzorgen van een overledenen hoorde ik regelmatig een familielid zeggen “ik zou willen dat ik ook zo goed van mijn hond of kat afscheid kon nemen”, ik ben toen gaan onderzoeken of er al een uitvaartonderneming voor dieren was, wat helaas nog niet het geval was. Ik ben zelf een dierenvriend en ik weet wat het is om een dier te verliezen. Het verwerken van het verlies van mijn huisdier was voor mezelf lastig omdat ik voor mij gevoel niet voldoende afscheid heb kunnen nemen.”

Heb je altijd al geweten wat je wilde worden?

“Vroeger wilde ik altijd actrice of dierenarts worden. Maar door onzekerheid heb ik die stap nooit durven zetten.”

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

“Uitvaartondernemer is een onregelmatig beroep. Soms is het super druk en ben ik hele dagen aan het werk. Op een drukke dag kan ik dag en nacht aan het werk zijn. De ene melding na de andere melding komt dan binnen. Soms is het heel rustig en heb dan veel vrije tijd. Omdat het mijn eigen bedrijf is ben ik 24/7 bereikbaar.

“ik ben toen gaan onderzoeken of er al een uitvaartonderneming voor dieren was, wat helaas nog niet het geval was

In mijn vrije tijd ben ik altijd bij mijn eigen dieren te vinden, ik heb honden, konijnen, cavia’s, vogels en paarden. Ik houd er wel altijd rekening mee dat ik weggeroepen kan worden om aan het werk te gaan.”

Wat vind je het leukste aan jouw beroep?

“Het is heel afwisselend, geen een dag is hetzelfde en kan lekker doen wat wat ik prettig vind om te doen en waar ik goed in ben! Ik vind het ook fijn om de gehele verzorging op mij te nemen, zo kan ik mens en dier helpen om goed en waardig afscheid te nemen van een dierbare.”

Wat vind je er minder leuk aan?

“Ik blijf het moeilijk vinden om de rekening te moeten versturen na afloop.”

Wat is voor jou de grootste uitdaging?

“Naast mijn eigen onderneming bestaat er in Europa geen uitvaartonderneming voor dieren en ben ik dus de eerste die zoiets heeft opgezet. Het is de bedoeling dat ik mijn onderneming bekend maak en dat is in Nederland best lastig want ‘wat de Nederlander niet kent..’ Inmiddels heb ik wel onderzoek gedaan bij huisdiereigenaren en daaruit blijkt dat er in ieder geval behoefte aan is, maar mensen moeten nog wennen aan het idee.”

Werk je alleen of in een team?

“De dierenuitvaart doe ik nu alleen. Bij de uitvaart voor mensen werk ik altijd samen.”

Waar moet je goed in zijn?

“Je moet lange, onregelmatige dagen willen werken en dus ook wel eens in de nacht of heel vroeg in de ochtend bezig willen zijn. Verder is het ook belangrijk dat je met mensen (vooral kinderen) om kan omgaan, de rust weet te bewaren, sterk in je schoenen staat en tevens ook fysiek sterk bent.”

Welke opleidingen zijn nodig?

“Je zou bijvoorbeeld de opleiding ‘Overlijdende verzorging en uitvaartleidster bij de NHA’ kunnen doen.”

Wat kun je verdienen?

“Dat is heel verschillend en ligt ook aan de diensten die je verleend. Tussen de € 750,-  en  € 1300,- per maand bruto in een maand. Maar soms ook een maand niks.”

Heb je tips voor jongeren en hun toekomst?

“Voor wat betreft het werken in de uitvaart kan ik aanraden om niet te jong met dit beroep te beginnen, je hebt namelijk echt levenservaring nodig om nabestaande te begrijpen. En over het algemeen wil ik meegeven aan jongeren die nog niet weten wat ze willen: leef je eigen leven en ga doen wat je zelf wil en waar je goed in bent. Laat je niet leiden door mensen om je heen.”

 “leef je eigen leven en ga doen wat je zelf wil en waar je goed in bent” 

Over Uitvaartverzorging Notre Repos

Notre Repos is een uitvaartverzorging  voor mens en dier. We hebben eigen vervoer, eigen kaarten en eigen kisten. Als een dierbare overlijd krijgt u niet elke dag iemand anders te zien. Alleen maar mij of mijn collega. Wij zijn dag en nacht bereikbaar. En we komen door heel Nederland. Voor meer info: www.notre-repos.nl

logo-rianne