Pearl Roman, Ondernemer
Interview met: Pearl Roman (1987)
Bedrijven: SYNDICATE-IT en GospelMedia4U 
 
Waarom heb je voor dit beroep gekozen?

Voor mij is ondernemer zijn, een droom dat werkelijkheid is geworden. Als jongetje van 12 liep ik deur aan deur om vis te verkopen, die mijn vader als visser en nettenmaker naar huis bracht. Ik was de straat nog niet uitgelopen of alles was verkocht. Van mijn moeder kreeg ik daarna snoepgeld en werd hierdoor gemotiveerd om dit iedere keer te doen als er verse vis was. 

Heb je altijd al geweten wat je wilde worden?

Nee, jammer genoeg niet. Toen ik op de basisschool in Suriname zat, had je destijds een schooldag waarbij de juf of meester thuis op bezoek kwam. Heel vaag herinner ik me dat mij de vraag werd gesteld wat ik later wilde worden. Mijn antwoord was toen: “Piloot” haha. Alhoewel ik vliegtuigen en vliegen heel bijzonder vind, is daar weinig van terecht gekomen. Toen ik 18 was, werd dat beeld helder. Ik raakte steeds meer geinteresseerd in computers en al snel wist ik dat ik daar iets mee wilde doen. Op een gegeven moment had ik een berging vol met tweedehandse computers die ik helemaal uit elkaar ging halen en zo mijn eigen Computer in elkaar knutselde.  Door altijd vast te hebben gehouden aan die droom ben ik binnenkort “Bachelor Of ICT” of Software Engineer: iemand die bijna alles afweet van computers en computerprogramma’s.

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Geen dag is bij mij hetzelfde: De ene dag werk aan opdrachten die ik van klanten krijg. Tevens besteed ik voldoende aandacht aan het onderhouden van klantencontact zowel telefonisch als face to face.

 

“Als jongetje van 12 liep ik deur aan deur om vis te verkopen”

Een andere keer woon ik bijvoorbeeld netwerkbijeenkomsten bij om nieuwe mensen te leren kennen of waar de laatste ontwikkelingen van mijn vakgebied besproken worden. 

Wat vind je het leukste aan jouw beroep?

Het leukste aan eigen ondernemer te zijn vind ik de vrijheid om te bepalen wanneer je wilt werken. Ook vind ik het leuk om op plaatsen te komen waar je anders nooit zou komen en veel nieuwe mensen te leren kennen. Ik vind het ook heel fijn om thuis te kunnen werken.

Wat vind je er minder leuk aan?

Wat minder leuk kan zijn, is dat je soms afhankelijk bent van anderen of derden. 

Wat is voor jou de grootste uitdaging?

De grootste uitdaging is om de beste te zijn en te blijven. 

Werk je alleen of in een team?

Met SYNDICATE-IT werk ik momenteel alleen en indien nodig doe ik een beroep op andere ondernemers of mensen met een andere achtergrond. En met GospelMedia4U zijn we met z’n drieën.  

Waar moet je goed in zijn?

Voor mij als ondernemer en toekomstige software ontwikkelaar was en is dat nog steeds: visie, passie, doorzettingsvermogen en discipline   

Welke opleidingen zijn nodig?

MBO-ICT richting Ontwikkeling, HBO-ICT richting Software Engineering (voorheen Informatica) en Minor: Ondernemerschap. Let op! Tijdens je minor mag je je verdiepen in een andere vakgebied dan je opleiding. 

Wat kun je verdienen?

Mocht je afgestudeerd zijn op MBO-niveau als applicatieontwikkelaar, varieert het start salaris tussen €1650 en €1750. Het gemiddelde van een afgestudeerde Software Engineer ligt tussen €1937 en €3228 afhankelijk van de functie. 

Heb je tips voor jongeren en hun toekomst?

Af en toe kom ik nog mensen tegen die niet precies weten wat ze willen. Ze kunnen jaren bezig zijn om dat te ontdekken. Probeer tijdig te ontdekken waar je echt plezier aan hebt door bijvoorbeeld: Opendagen te bezoeken, met vrienden, familieleden en kennissen over dit onderwerp te praten, en natuurlijk de soort interviews over anderen te lezen. Probeer ook bij bedrijven of scholen meeloopdagen te regelen zodat je kan ervaren hoe het is om een bepaald beroep uit te voeren. 

 

 “Zorg dat je weet wat je wilt”

Informatie over het bedrijf:

SYNDICATE-IT is een jonge onderneming die uit creatievelingen bestaat met diverse achtergronden. Wij maken professionele websites en webapplicaties waarmee je je weg online vindt. Door jaren lang ervaring in de IT-branche, zijn wij instaat om iedere wens of vraag op het gebied van IT te realiseren. Indien nodig, voorzien wij onze klanten van advies en informatie waar ze verder mee kunnen. Voor meer informatie, check onze website: www.syndicate-it.nl

GospelMedia4U een website die is opgericht door 3 jonge ondernemers uit Amsterdam. Op de website waarop alle activiteiten omtrent de gospelindustrie in Nederland wordt beheerd. Denk hierbij aan interviews met Gospel artiesten, programma’s met een Christelijk achtergrond, een agenda met gospelevenementen en nog veel meer. 1 van de mooiste programma’s waar we tot nu toe aan gewerkt hebben was ‘Eddie James in Amsterdam’ http://bit.ly/1gUTK9Z Hij was toen met ongeveer 30 jongeren op missie in Nederland waar wij hem een week lang mochten volgen. Voor meer informatie, check onze website: www.gospelmedia4u.com

Pearl Roman, Ondernemer
Pearl Roman, Ondernemer