Nonja Kuyer, Hypnotherapeute
Interview: Nonja Kuyer (1976)
Bedrijf: Nonja Kuyer Hypnotherapie 
 
Waarom heb je voor dit beroep gekozen?

Omdat ik het een geweldige manier vind om anderen te kunnen helpen om happy te zijn en ik van de dankbare cliënten zelf ook happy word!

Heb je altijd al geweten wat je wilde worden?

Nee, daar heb ik lang over getwijfeld omdat ik zoveel dingen leuk vind. Op de middelbare school varieerde mijn ideeën van automonteur tot binnenhuisarchitecte. Uiteindelijk twijfelde ik tussen een studie SPH (sociaal pedagogische hulpverlening) en personeel & arbeid. Ik ben toen begonnen met SPH, maar na 5 weken alsnog geswitcht want de opleiding was voor mij toch te geitenwollensokkerig. De zakelijke kant paste beter bij mij. Op de middelbare school vond ik economie II altijd erg leuk, dus na mijn studie ben ik op 2 paarden gaan wedden, een boekhoudkundige baan of personeelswerk en het werd de boekhouding. Dat heb ik één jaar gedaan, maar afgezien van problemen komt toch iedere maand hetzelfde terug en ik miste het contact met mensen. Toen ben ik dus toch gaan werken als personeelsadviseur. Een ontzettend leuk vak, maar ik kwam er wel achter dat ik het niet voor de rest van mijn leven wilde doen. De hulpverlening bleef trekken, alleen was SPH niet mijn manier. Hypnotherapie is voor mij wel de manier om anderen te helpen, dus ben ik met die studie gestart op mijn 26e.

“Omdat ik het een geweldige manier vind om anderen te kunnen helpen”

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Dat is heel afwisselend, iedere dag een aantal sessies met cliënten, maar ook boekhouding, marketing en een schoon toilet horen erbij. Het fijne van eigen ondernemer zijn is dat ik soms tussendoor boodschappen kan doen of een half uurtje in de zon kan zitten. De andere kant is dat ik af en toe ’s avonds en in het weekend aan het werk ben en geen vakantiedagen uitbetaald krijg.

Wat vind je het leukste aan jouw beroep?

De uitdaging om mensen met een positief gevoel de deur uit te laten gaan en de zelfstandigheid.

Wat vind je er minder leuk aan?

De onzekerheid soms, het is toch belangrijk dat er elke keer weer nieuwe cliënten komen en dus om hier continue mee bezig te blijven zijn.

Wat is voor jou de grootste uitdaging?

Mezelf blijven ontwikkelen en iedere keer beter worden in mijn werk en nieuwe dingen blijven verzinnen. Iedere cliënt is weer anders, elk verhaal is weer anders en elk probleem is weer anders en daardoor is mijn plan van aanpak bij iedere cliënt ook anders.

Werk je alleen of in een team?

Alleen, dat past ook echt bij mij. Ik ben natuurlijk niet de hele dag alleen, omdat ik met cliënten werk. Zij komen voor hun problemen, maar het kan ook zeker wel gezellig zijn. Verder ben ik aangesloten bij een beroepsvereniging en heb ik samen met concullega’s een intervisiegroep. 

Waar moet je goed in zijn?

Mensen zich op hun gemak laten voelen, analytisch zijn, keuzes durven maken. Vertrouwen op je gevoel en geloven in wat je weet en kan.

 
Welke opleidingen zijn nodig?

Beroepsopleiding tot hypnotherapeut (4 jaar) en ieder jaar diverse verplichte bijscholingen.

Wat kun je verdienen?

Dat is afhankelijk van het aantal cliënten dat je hebt, als je het goed doet kan je een prima salaris verdienen. Het varieert tussen €700 bruto per maand (voor een starter) tot €4.000 bruto per maand of zelfs meer.

Heb je tips voor jongeren en hun toekomst?

Ga voor waar je blij van wordt. Eigen ondernemer zijn is misschien niet altijd makkelijk, maar wat mij betreft is en blijft het absoluut de moeite waard! En mocht je hiervoor kiezen, mijn ervaring is dat de beste marketingtool is ervoor zorgen dat je zelf goed in je vel zit.

 

“Mij blijven ontwikkelen en iedere keer beter worden in mijn werk en nieuwe dingen blijven verzinnen

 
Informatie over het bedrijf:

Hypnotherapie is voor mij dé manier om anderen te kunnen helpen. Doordat je in het onderbewuste de veranderingen in gang zet en daar de emoties loslaat die in de weg zitten, is het resultaat blijvend en gaat de rest van de veranderingen eigenlijk vanzelf.
Je kunt het voor allerlei problemen inzetten, zoals angst- en paniekaanvallen, eetproblemen en verlatingsangst. Kijk voor meer info op www.nonjahypnotherapie.nl

Nonja Kuyer, Hypnotherapeute