Noam Arad, Huidtherapeut en schoonheidsspecialiste
Interview met: Noam Arad (1991) 
Bedrijf: Medikliniek en Helemaal Huid

 

Waarom heb je voor dit beroep gekozen?

“Als kind vond ik het al leuk om met het uiterlijk en de huid bezig te zijn. Ik was altijd bezig met nagellakjes, make-up, maskers, cremmetjes etc. zowel bij mezelf als bij vriendinnen en familie. Door omstandigheden ben ik op mijn 16e op 4 havo gestopt met de middelbare school. Omdat ik nog leerplichtig was moest ik natuurlijk wel een andere opleiding zoeken en was mbo-schoonheidsspecialiste een hele vanzelfsprekende keus, ik had eigenlijk geen ander opleiding in mijn hoofd. Na 3 jaar toen ik met de opleiding klaar was merkte ik dat mijn interesse in de huid alleen maar groter werd en dat behalve de beauty kant van het vak, de medische kant mij meer trok. Daarom ben ik daarna meteen begonnen met de hbo-opleiding huidtherapie aan de hogeschool van Utrecht.”

Heb je altijd al geweten wat je wilde worden?

“Voordat ik de keuze moest maken om te stoppen met de middelbare school stond ik er eigenlijk nooit bij stil dat ik dit wilde worden. Toen ik eenmaal hiermee begon wist ik meteen dat ik op mijn plek zat en besloot ik ook daarom om verder te studeren. Al denk ik dat ik alsnog voor deze richting zou kiezen ook al was ik doorgegaan met de middelbare school omdat hier mijn hart ligt!”

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

“Omdat ik zowel schoonheidsspecialiste als huidtherapeut ben en momenteel in twee klinieken werk, kunnen mijn werkdagen erg verschillend zijn. Bij Medikliniek werk ik uitsluitend als een huidtherapeut. In de ochtend kijk ik altijd hoe mijn werkdag eruitziet en wat voor behandelingen bij mij zijn ingepland. Op zo’n werkdag zie ik gemiddeld tussen de 8 en de 10 cliënten met verschillende huidproblemen zoals: acne, pigmentvlekken, overbeharing, couperose, rosacea, striae, wratjes, littekens of cliënten die de huidveroudering tegen willen gaan. Hiervoor kan ik verschillende behandelingen uitvoeren zoals: laserbehandelingen, chemische peelings, microneedling, microdermabrasie, acnebehandeling, pigmentvlekken behandelingen etc. Bij Helemaal Huid werk ik als een huidtherapeut en als een schoonheidsspecialist. Dus behalve de huidtherapeutische behandelingen, voer ik ook ontspannende beauty behandelingen uit. Tussen de behandelingen door houd ik mij bezig met bestellingen van producten, de behandelkamers opruimen, cliënten dossiers bijwerken en facturen maken voor de verzekeringen.

“Als kind vond ik het al leuk om met het uiterlijk en de huid bezig te zijn.”

Wat vind je het leukste aan jouw beroep?

“Ik vind heel veel dingen leuk aan mijn werk! Ik merk vaak dat cliënten die voor het eerst voor een intakegesprek komen ontzettend onzeker kunnen zijn over hun huidproblemen. Ook is het zetten van een eerste stap om hulp te zoeken vaak moeilijk door veel schaamte waar mensen al jaren mee lopen. Wat ik erg leuk vind is om cliënten een veilig vertrouwd gevoel te geven. Wat voor mij leuk en uitdagend is, is dat er nooit een standaardbehandeling is. Ieder persoon is anders, met een ander huid en andere wensen. Wat bij de een goed past, past niet bij een ander. Mijn doel en plezier in het werk is om samen met mijn cliënt een haalbaar behandelplan op te stellen waar zowel de cliënt als ik samen naar toe werken binnen een bepaalde periode om het beste resultaat te bereiken! Het allerleukste aan dit beroep vind ik om het zelfvertrouwen aan mijn cliënten terug te kunnen geven door hun huidproblemen te behandelen. Ik vind dat iedereen van het leven moet kunnen genieten zonder dat huidproblemen daarbij in de weg zitten.”

Wat vind je er minder leuk aan?

“Persoonlijk heb ik momenteel geen dingen die ik niet leuk vind aan mijn werk maar dat komt door de klinieken waar ik in werk. Wel is het zo dat het vak huidtherapie en schoonheidsspecialiste beide erg breed zijn. Als huidtherapeut leer je tijdens de opleiding bijvoorbeeld ook het behandelen van wonden en oedeem, en als schoonheidsspecialiste leer je ook om manicure en pedicure uit te voeren, wat mij persoonlijk minder trekt. Ik heb daarom bewust gekozen om te werken in klinieken die gespecialiseerd zijn in huidverbetering en geen behandelingen bieden die ik niet leuk vind om te doen. Houd er dus wel rekening mee dat het zo kan zijn dat er bepaalde behandelingen zijn die je persoonlijk minder leuk vindt om te doen, en afhankelijk van waar je werkt deze behandelingen wel of niet moet uitvoeren. Natuurlijk is het anders als je je eigen kliniek hebt, dan kan je zelf bepalen welke behandelingen je wilt aanbieden.”

Wat is voor jou de grootste uitdaging?

“Mijn grootste uitdaging is als een cliënt voor het eerst komt met een huidprobleem die lastig is te behandelen en dat ik dit huidprobleem kan verhelpen. Een ander groot uitdaging is om mijn cliënten te motiveren bepaalde stappen te ondernemen die ze niet gewend zijn. Om een huidprobleem te kunnen verhelpen moeten cliënten ook thuis bepaalde dingen doen. Sommige mensen halen hun make-up er niet dagelijks af terwijl een ander een heel huidbehandeling ritueel heeft voor het slapen gaan. Wat bij de een vanzelfsprekend is, is bij een ander absoluut niet.”

Werk je alleen of in een team?

“In beide klinieken werk ik in een team. Bij Medikliniek werk ik met een cosmetisch arts en doktersassistenten, daar ben ik zelf de enige huidtherapeut. Bij Helemaal Huid werk ik met meerdere huidtherapeuten en schoonheidsspecialisten.”

Waar moet je goed in zijn?

“Je moet mensen een veilig en vertrouwd gevoel kunnen geven. Daarnaast moet je ook goed kunnen communiceren en adviezen kunnen geven. Ook zullen er vaak cliënten komen met onrealistische verwachtingen. Heel belangrijk is om altijd eerlijk te zijn in wat haalbaar is.”

Welke opleidingen zijn nodig?

“Voor schoonheidsspecialiste is er een basis opleiding (mbo niveau 3) en een vervolg opleiding ( mbo niveau 4). Voor huidtherapie is er een hbo-opleiding. Als huidtherapeut moet lid worden van de Nederlandse vereniging van Huidtherapeuten en geregistreerd staan bij het Kwaliteitsregister Paramedici. Als je daar lid van bent moet je je up to date houden en verschillende cursussen en trainingen volgen. De afgelopen jaar heb ik bijvoorbeeld een chemische peeling training, een laser training en pigmentvlekken training gevolgd. Dus je stopt eigenlijk nooit met meer leren over het vak!”

Wat kun je verdienen?

“Een maandsalaris voor een huidtherapeut in loondienst gebaseerd op fulltime basis zal tussen de €2.000 bruto zijn voor een beginnend huidtherapeut en de €3.500 bruto voor een huidtherapeut met jaren ervaring.”

Heb je tips voor jongeren en hun toekomst?

“Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat alles mogelijk is!! Toen ik op mijn 16e met de middelbare school moest stoppen had ik nooit gedacht dat ik een hbo-opleiding zou afronden. Als je iets wil, ga ervoor en laat je niet tegen houden door angsten of onzekerheden! Wees niet bang om risico’s te nemen, volg je gevoel en doe wat je leuk vindt!”

 “Als je iets wil, ga ervoor en laat je niet tegen houden door angsten of onzekerheden!” 

Meer informatie over Noam en de klinieken waar zij werkzaam is:

Mijn werkavonturen als huidtherapeut kun je vinden op:
https://www.instagram.com/skintherapist_noam/ en https://www.facebook.com/Skintherapist-Noam-395068847505402/

De klinieken waarin ik werkzaam ben:
Medikliniek: http://www.medi-kliniek.nl
Helemaal Huid: http://www.helemaalhuid.nl

Noam Arad, Huidtherapeut en schoonheidsspecialiste
Noam Arad, Huidtherapeut en schoonheidsspecialiste