Monique Grant, Trainer, Coach en Inspirator
Interview met: Monique Grant (1978)
BedrijfTranscendus
 
Waarom heb je voor dit beroep gekozen?

“Naast mijn werk als zelfstandig trainer, coach en inspirator ben ik werkzaam als trainer en docent Pedagogiek op een ROC. Tijdens de lessen en trainingen die ik gaf, investeerde ik steeds meer van mezelf en van waar ik achter stond. Ik gaf in mijn lessen altijd net dat beetje meer om mijn studenten te helpen zichzelf naar een hoger niveau te tillen. Toch ben ik als docent gebonden aan een bepaald curriculum. Ik moet me houden aan de inhoud van een project. Dat beperkte mij en ik heb nog zo veel meer te bieden. Ik wil zoveel mogelijk mensen bereiken. Jong en oud. Professional en leek. Transcendus biedt mij de vrijheid meer dan 100% van mezelf te kunnen geven.”

Heb je altijd al geweten wat je wilde worden?

“Ik heb niet altijd precies geweten wat ik wilde worden. Ik was zeg maar een laatbloeier. Als kind en jongere vond ik heel veel dingen leuk en ik had van alles wat ik leuk vond mijn beroep wel kunnen maken. Zo ben ik via een aantal omwegen eerst in de hulpverlening terecht gekomen. Vervolgens ben ik het onderwijs in gerold. En via het onderwijs heb ik ontdekt dat het mijn roeping is om anderen te helpen zichzelf naar een hoger niveau te tillen. Toch zijn mijn vorige keuzes geen gekke sprongen geweest. Al mijn eerder opgedane kennis en ervaring zorgen er namelijk voor dat ik nu als trainer een grote box met “tools” heb, waar ik iedere dag nog gebruik van maak.” 

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

“Op dit moment werk ik nog niet voltijd als trainer, omdat ik er nog naast werk. De meeste werkzaamheden doe ik daarom in de overige vrije uurtjes. Ik schrijf en ontwikkel workshops en trainingen. Ik schrijf inspirerende vlogs die ik post op mijn YouTube kanaal. Afhankelijk van of ik een cliënt heb, creëer ik ruimte in mijn agenda voor coaching. Ik onderhoud mijn website, pagina en mijn netwerk. Ik organiseer ook evenementen en zal dit in de toekomst nog groter aan gaan pakken in de vorm van seminars en masterclasses. Om een breder publiek te kunnen bereiken, ben ik ook begonnen met het schrijven van boeken. Daar gaat veel tijd in zitten. Binnenkort komt mijn eerste boek uit: “Waar een wil is, ben jij de weg!”. Om mijn kennis up to date te houden besteed ik zelf ook veel tijd aan lezen binnen mijn vakgebied en het online bekijken en live bezoeken van seminars en webinars. Het meeste werk van Transcendus gebeurt nu dus nog vooral in mijn hoofd en op papier. Ik werk er naar toe dat ik straks mijn werkdagen kan vullen met workshops en trainingen en zo en nu dan spreken op een seminar of ander inspirerend evenement.”

Wat vind je het leukste aan jouw beroep?

“Ik ben erg blij met de vrijheid die zelfstandig ondernemen mij biedt. Ik kan mijn creativiteit hier in kwijt en leer elke dag nieuwe dingen bij. Terwijl ik bezig ben met het groot maken van mijn bedrijf, ontwikkel ik nieuwe vaardigheden en eigenschappen. Ik word als het ware een compleet nieuw persoon. Door te ondernemen word ik elke dag steeds meer een betere versie van mezelf.” 

“Al mijn eerder opgedane kennis en ervaring zorgen er namelijk voor dat ik nu als trainer een grote box met “tools” heb, waar ik iedere dag nog gebruik van maak.”

Wat vind je er minder leuk aan?

“Als trainer en coach ben je liever bezig met wat je goed kan. Marketing en het werven van klanten zijn dingen die ik niet zou doen als het niet nodig was. Toch zie ik wel het nut er van in. Ik moet nu eenmaal bekend worden. Men moet weten dat ik besta. Wat heb ik aan een fantastisch aanbod van workshops en trainingen als niemand weet dat ik besta?

Als je net begint, komt er veel op je af. Er zijn veel dingen waar je rekening mee moet houden. Ik heb nog geen personeel in dienst dus alles komt op mij neer. Ook de combinatie met mijn baan als docent betekent dat ik veel tijd en energie er in moet steken. Maar erg vind ik dat niet; wanneer je blij wordt van wat je doet, levert dat juist extra energie op.”

Wat is voor jou de grootste uitdaging?
“De grootste uitdaging was voor mij om te beginnen. De keuze maken om te gaan ondernemen. Ik liep al ruim 6 jaar met het idee om te starten als zelfstandig trainer. Ik wist dat ik alles al in huis had om te trainen. Maar ondernemerservaring had ik niet. Ook in mijn familie ken ik niet echt ondernemers, dus voorbeelden heb ik niet. Maar ik geloof dat je niet groot hoeft te zijn om te beginnen. Je moet alleen wel beginnen om groot te worden.”
Werk je alleen of in een team?

“Voor Transcendus werk ik voorlopig nog alleen. Wel heb ik een paar sparringspartners die zich in hetzelfde wereldje begeven. Zo geef ik wel eens een duo-training of workshop met een andere trainer of we ontwikkelen samen materiaal. Mijn ultieme droom is om uiteindelijk trainers op te leiden, zodat ik mijn ideeën en werkzaamheden nog veel groter en breder aan kan bieden en we complete generaties kunnen transformeren.” 

Waar moet je goed in zijn?

“Als trainer, coach en inspirator is het belangrijk om goed te kunnen luisteren. Luisteren naar je klanten en hun behoeftes. Je moet kunnen horen wat ze niet hardop vertellen. De informatie die je krijgt moet je vervolgens kunnen vertalen en een concreet aanbod geven. Je moet razendsnel kunnen schakelen tussen situaties en een stabiele persoonlijkheid hebben. Het is absoluut een must om je eigen kwaliteiten en valkuilen goed te kennen. Als trainer heb je geen gereedschap zoals een timmerman of dokter. Je bent zelf het gereedschap. Je zal tijdens een training en coaching namelijk geconfronteerd worden met uiteenlopende situaties, die je wel de baas moet blijven. Het helpt enorm als je veerkrachtig, spontaan en enthousiast bent. Niemand raakt geïnspireerd van een neerslachtig persoon. Je moet interesse hebben in mensen en hun ontwikkeling. Wanneer je creatief bent en goed kunt relativeren zal je als trainer absoluut een meerwaarde hebben voor je klanten. Kortom het vraagt best wel een allround persoonlijkheid om je diensten als zelfstandig trainer, coach en spreker aan te bieden. “

Welke opleidingen zijn nodig?

“Trainer is een vrij beroep. Iedereen kan zichzelf trainer noemen. Als jij iets op een leuke manier kan bieden die anderen een eind op weg helpt, kan je dat gaan aanbieden in een training. Toch betekent dit niet dat je dan ook meteen een goede trainer bent. Het hangt natuurlijk af van wat je achtergrond en ervaring zijn. 

Ik zelf heb geen specifieke trainersopleiding gevolgd, maar heb met mijn opleiding Psychosociaal werk en docent Pedagogiek voldoende in huis om agogische trainingen en workshops aan te bieden. Als docent geef ik al 9 jaar trainingen en mijn kennis uit de hulpverlening integreer ik in mijn aanbod. Verder houd ik mijn kennis op het trainersgebied op peil door veel aan zelfstudie te doen.”

Wat kun je verdienen?

“Als trainer en coach is het niet makkelijk om aan betalende klanten te komen. Er is veel concurrentie. Maar als jij de intentie hebt om de beste te worden en daar hard naar toe te werken, kan je daar een bijzonder goed salaris mee verdienen. Wat veel mensen niet weten is dat toptrainers tot de best betaalde mensen in de wereld behoren. Hoe meer mensen je succesvol op weg geholpen hebt, hoe bekender je zult worden. Je zult er naar toe moeten werken een expertstatus te bereiken. Eenmaal expert, zal je steeds bekender en meer gevraagd worden. En hoe vaker je gevraagd wordt, hoe hoger je jouw tarief kan bepalen”

Heb je tips voor jongeren?

“Mijn tip is om je te laten inspireren door alle profielen en verhalen hier op de site; het is goed om te weten wat er allemaal mogelijk is. Volg je hart. Ontdek waar jouw passie ligt en zoek uit hoe je daar iets mee kan doen. Laat je niet verblinden door het geld dat met een bepaald beroep te verdienen is of de status die er mee gepaard gaat. Daar word je namelijk echt niet gelukkig van. Wanneer je achter je passie aan gaat en probeert daar (het liefst als ondernemer) je brood mee te verdienen, krijg je betaald voor je hobby en hoef je dus geen dag in je leven te werken.” 

 “Laat je niet verblinden door het geld dat met een bepaald beroep te verdienen is of de status die er mee gepaard gaat.” 

Informatie over het bedrijf:

Hier bij Transcendus krijgen dromen en doelen vleugels. Ben je op zoek naar een energieke, dynamische en creatieve trainer of inspirerende spreker? Zijn de woorden sociaal, mensgericht en ontwikkeling ook jouw sleutelwoorden? Ben je op zoek naar inspiratie, inventiviteit en creativiteit? Bij Transcendus zit je goed!

Gouden bergen? Absoluut niet! Ik ben geen wonderdokter en een toverstaf heb ik ook niet. Ik ben slechts een “tool” die je kunt gebruiken om nieuwe ervaringen op te doen. En vanuit die ervaringen maak je zelf (nieuwe) keuzes.

Of je nu als professional met doelgroepen uit bijvoorbeeld het (ped)agogisch werkveld of onderwijs werkt, of je vanuit je eigen interesse bezig houdt met persoonlijke groei en ontplooiing. Ik luister naar jouw verhaal en je behoeftes, bekijk de mogelijkheden en stem vervolgens af met jou zodat je een training, coaching of speech op maat krijgt.

Voor meer informatie kijk gauw op: www.transcendus.nl 

Monique Grant, Trainer, Coach en Inspirator