Marjon Hartman, Public speaker, Auteur en blogger
Interview met: Marjon Hartman (1974) 
Werkt bij: Door de Storm

 

Waarom heb je voor dit beroep gekozen?

“Je kan wel zeggen dat ik een aparte jeugd heb gehad. Door verwaarlozing van mijn ouders hebben mijn grootouders voor mij moeten zorgen. Het leven zonder ouders is niet makkelijk. Naast de verwaarlozing kwam er zoveel meer op me af dat ik even niet meer wist wat ik precies moest doen. Hoe dan ook heb ik mezelf in al die jaren door de storm heen weten te loodsen. Ik weet dat ik absoluut niet de enige ben die vervelende dingen heeft meegemaakt, en ik weet ook dat er genoeg mensen zijn die niet goed kunnen omgaan met alle ellende die ze meemaken, en dus gebruik ik nu mijn verhaal om een ieder die het lastig heeft te ‘empoweren’. Ik had sowieso een passie voor het spreken in het openbaar, en nu vertel ik dan mijn eigen verhaal en motiveer hiermee mensen.”

Heb je altijd al geweten wat je wilde worden?

“Het was op m’n 14e dat ik een spreekbeurt deed over mijn grootste idool Whitney Houston. Haar persoonlijke verhaal, voorkomen en performance wist ik dusdanig neer te zetten. Bij het houden van mijn spreekbeurt voor de klas merkte ik dat alle ogen aandachtig op mij waren gericht, en ik wist hun aandacht op een fijne manier vast te houden. Toen viel eigenlijk het kwartje; vanaf dat moment wist ik wat ik in de toekomst zou gaan doen; spreken in het openbaar!”

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

“Aangezien ik startende ondernemer ben, is er veel werk aan de winkel.

“en dus gebruik ik nu mijn verhaal om een ieder die het lastig heeft te empoweren”

Ik ben veel online bezig en zorg dat mijn boeken worden verkocht. Verder is het op dit moment ervoor zorgen dat ik zichtbaarder word met ‘Door de Storm’, en leg dan ook veel contacten met verschillende organisaties voor publiciteit. Ook ben ik bezig met het opzetten van een workshop een bedenk ik een 7 stappenplan om mensen te coachen. Wat ik dit jaar ook nog moet organiseren is een boeklancering. Overigens geef ik de eerstvolgende speech in het voorjaar tijdens het event ‘Inspiring ladies of color’, welke in Amsterdam Zuidoost wordt gehouden. “

Wat vind je het leukste aan jouw beroep?

“Het leukste vind ik om telkens weer met verschillende mensen te maken te hebben, aangezien ik spreek op verschillende evenementen. En ook heel leuk is dat ik regelmatig in vrouwenbladen sta.”

Wat vind je er minder leuk aan?

“Zo een enkele keer heb ik te maken met plankenkoorts, en dan komen ze weer hoor die zenuwen, maar gelukkig nooit van lange duur…”

Wat is voor jou de grootste uitdaging?

“De grootste uitdaging voor op dit moment is om mezelf zakelijk los te koppelen van social media. Op zich kan ik veel met Twitter, Facebook en bijvoorbeeld Linked-In, maar ik heb nu een andere aanpak bedacht. Tegenwoordig ga ik bij bedrijven langs en geef ik een pitch (korte presentatie) met mijn doel. Dat vind ik toch nog wel een beetje spannend.”

Werk je alleen of in een team?

“Normaal gesproken werk ik alleen. Momenteel ben ik wel een project aan het opzetten voor een shortfilm, en werk ik nu samen met een filmdirector. (Erica Baltimore)”

Waar moet je goed in zijn?

“Het overbrengen van de boodschap. Als je spreekt dan moet je er in ieder geval voor zorgen dat het verhaal van begin tot eind goed is opgesteld.

Los hiervan is het belangrijk dat je weet te spreken vanuit het hart, want dat raakt een ander het meest.”

Welke opleidingen zijn nodig?

“Ik heb niet speciaal een opleiding gevolgd om te spreken. Het is mijn passie en die ben ik gaan volgen. Er zijn uiteraard wel opleidingen, cursussen en training hoe je het beste kan spreken in het openbaar.”

Wat kun je verdienen?

“Als spreker kun je aardig veel verdienen. De starters beginnen vaak met €150 per speech en het kan oplopen (afhankelijk van ervaring) tot €4.000 of meer.
Let wel, het is niet alleen het spreken maar dit gaat vaak gecombineerd met een boek en het geven van workshops. Dus het totaalbedrag kan aardig aantikken als je het goed doet.”

Heb je tips voor jongeren en hun toekomst?

“Kijk naar wat jouw interesse wekt. Wat vind jij nou echt interessant? Visualiseer hoe jij jezelf tussen nu en bijvoorbeeld 5 jaar ziet. Het belangrijkste is misschien wel: Daar waar jij een big smile van krijgt als je erover praat, is waarschijnlijk datgene wat jij je mee gaat bezighouden in de toekomst.”

 “Visualiseer hoe jij jezelf tussen nu en bijvoorbeeld 5 jaar ziet” 

Informatie over Marjon Hartman:

Voor meer informatie over wat ik doe nodig ik jullie uit mijn website te bekijken op: www.marjonhartman.com

logo-marjon