Lody Trepels, Journalistiek en Audiovisuele producties
Interview met: Lody Trepels (1986)
Bedrijf: Lody Trepels, journalistiek en audiovisuele producties
 
Waarom heb je voor dit beroep gekozen?

Ik ben nieuwsgierig en wil graag weten wat er in de wereld om me heen gebeurt, en vooral ook waarom het gebeurt. Toen ik op de middelbare school zat ging ik daarom al bij de lokale omroep in Venlo aan de slag. Daar groeide mijn enthousiasme voor het vak met de jaren, en dus koos ik er uiteindelijk voor om journalistiek te gaan studeren. Ik heb er nog geen minuut spijt van gehad.

Heb je altijd al geweten wat je wilde worden?

Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt. Als jongetje van 12 stapte ik binnen bij de lokale omroep in Venlo om daar als vrijwilliger op zondagmiddag te gaan helpen op de redactie van het sportprogramma. Dus ik wist het al heel erg snel…

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Dat wisselt nogal. Ik werk voor verschillende opdrachtgevers. Dus de ene dag ben ik in overleg met mensen voor wie ik opdrachten doe, en zit ik achter mijn laptop om teksten te schrijven voor deze opdrachtgevers. De andere dag ben ik voor een opdrachtgever bezig met het maken van (reclame-)filmpjes of andere audiovisuele producties.

Op andere dagen (3-4 per week) werk ik voor één van mijn grootste opdrachtgevers: L1 Radio & Televisie, de regionale omroep van Limburg. Daar werk ik als eindredacteur op de nieuwsredactie. Als eindredacteur ben ik daar verantwoordelijk voor alle keuzes die worden gemaakt voor de uitzendingen op radio en televisie: welke nieuwsverhalen maken we wel en niet en hoe brengen we deze verhalen naar buiten. Ik stuur de redactie hierbij aan, hou alles in de gaten en bewaak ook de kwaliteit van de uitzendingen.

“Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt”

Tot begin dit jaar werkte ik ook als nieuwsverslaggever en radiopresentator, maar vanwege het grote aantal andere klussen staan die werkzaamheden op een lager pitje.

Wat vind je het leukste aan jouw beroep?

Het leukste is de afwisseling: elke dag is anders. Zeker als je aan het werk bent op een nieuwsredactie. Je weet nooit wat er die dag gaat gebeuren. Soms ben je heel erg rustig aan het werk en komt er groot nieuws, en dan moet je ineens de hele planning omgooien en maak je zo snel mogelijk extra uitzendingen. De andere dag is het rustig en heel erg overzichtelijk. En, owja: ik hou van deadline-stress, en die heb je best vaak in dit werk.

Wat vind je er minder leuk aan?

Soms zijn er ook hele saaie dagen. Dan is er weinig nieuws, en moet je sprokkelen om uitzendingen gevuld te krijgen. De dag kan dan lang duren, en het komt dan ook voor dat je niet tevreden bent over het eindresultaat. Dat is altijd balen.

Wat is voor jou de grootste uitdaging?

De grootste uitdaging als eigenaar van je eigen bedrijf is ervoor zorgen dat je altijd genoeg werk hebt. Dat is niet altijd makkelijk, want in de journalistiek ligt het werk op dit moment niet voor het oprapen.

Als ik aan het werk ben als eindredacteur bij L1 is de grootste uitdaging om ondanks alle deadlines de juiste keuzes te maken en kwalitatief goede uitzendingen af te leveren. Het spannendste is deze uitdaging op de momenten dat er ineens groot nieuws binnenkomt.

Werk je alleen of in een team?

In de meeste gevallen is het teamwork, zeker als je aan het werk bent op een nieuwsredactie. Maar ook bij het werk voor andere opdrachtgevers is er meestal sprake van teamwork. Zelfs als je alleen achter je laptop teksten uit aan het werken bent, hou je van tijd tot tijd nog contact met de opdrachtgever om te kijken of alles naar tevredenheid is.

Waar moet je goed in zijn?

Uiteraard moet je de Nederlandse taal perfect beheersen, en moet je communicatief erg handig zijn. Je moet goed met druk kunnen omgaan en snel kunnen werken. Daarnaast moet je als nieuwsjournalist bereid zijn om altijd het nieuws te volgen. En ook belangrijk: je moet technisch een beetje handig zijn, want als tv-journalist bijvoorbeeld moet je ook zelf je items monteren. 

Welke opleidingen zijn nodig?

Je kunt ervoor kiezen om de opleiding journalistiek te volgen. Dit is een HBO-studie die op meerdere plekken in het land wordt gegeven. Daarnaast zijn er ook op de universiteit mogelijkheden om een master in de journalistiek te volgen.

Een andere optie is om een specialistische opleiding te volgen, bijvoorbeeld economie. Je zorgt er dan voor dat je tijdens je stages bij mediabedrijven terechtkomt, en volgt een aantal vakken/cursussen in de journalistieke richting. Je kunt dan als specialist aan de slag op bijvoorbeeld een nieuwsredactie.

Wat kun je verdienen?

Dat is heel erg wisselend, en afhankelijk van je functie. Een verslaggever verdient meer dan een redacteur. En een chef op de redactie zit weer in een hogere salarisschaal dan een verslaggever. Uiteraard telt hierbij ook je ervaring mee en er zit een groot verschil tussen werken als freelancer of met een vast contract. Kortom: dat is heel lastig aan te geven. Voor mij geldt met mijn huidige werkzaamheden dat ik een boven-modaal inkomen heb.

Heb je tips voor jongeren en hun toekomst?

Volg je hart en je gevoel. Het belangrijkste is om plezier in je werk te hebben. Je bent immers toch zeker zo’n 40 uur per week met je werk bezig, en dus moet je het verdomd leuk vinden. Wees daarom ook niet bang om een switch te maken als je ergens tijdens je opleiding of stages denkt: ‘dit is niet wat ik de rest van mijn leven wil’.

 

“Volg je hart en je gevoel!”

 
Informatie over het bedrijf:

Lody Trepels, journalistiek & audiovisuele producties werkt voor verschillende opdrachtgevers in de mediawereld. Van het schrijven van (web)teksten tot het maken van (reclame)producties voor radio en/of televisie. Van eindredactie binnen een omroep tot advies op het gebied van onder meer live-producties en het implementeren van de laatste technische ontwikkelingen binnen je omroep. Daarnaast ook beschikbaar voor projectmanagement of interim klussen. (Meer informatie binnenkort op mijn vernieuwde website: Lodytrepels )

Lody Trepels, Journalistiek en Audiovisuele producties