Latifa Tawfik, Psycholoog & Orthopedagoog
Interview met: Latifa Tawfik (1988)
Bedrijf: IPeP, Islamitische Pedagogen- & Psychologenpraktijk
 
Waarom heb je voor dit beroep gekozen?

“Voor mij was het altijd al belangrijk om in het dagelijks leven iets te doen waar ik anderen mee help. De reden hiervoor is de behoefte die ik voel om voldoening te halen uit hetgeen ik dagelijks doe en niet alleen te werken voor de inkomsten. De inspiratie kwam vanuit mijn religie, waarbinnen het helpen van je medemens één van de kerndoelen is van ons leven op aarde.”

Heb je altijd al geweten wat je wilde worden?

“Ik wist alleen dat ik anderen wilde helpen. Ik begon met orthopedagogiek, het toekomstperspectief was om kinderen en jongeren te helpen. Toen raakte ik geïnteresseerd in de psychologie en bedacht mij dat als ik die opleiding ook ging doen, ik alle leeftijdscategorieën kon helpen! Zo was het idee geboren om voor beide beroepen te gaan.”

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

“Ik doe zowel aan behandelen als veel aan organisatorische taken, omdat ik praktijkhouder ben van mijn eigen praktijk. Doorgaans zie ik enkele cliënten per dag, waarbij er tussen de cliënten door rustpauzes zitten om bij te komen van het gesprek en alles op orde te krijgen in zowel mijn hoofd als op papier voor het dossier. Ik ben elke werkdag ook bezig met het voorbereiden van behandelingen, contact opnemen met huisartsen en andere zorginstellingen of soms familieleden en daarnaast het aansturen van de mensen die ik inmiddels in de praktijk heb werken. Inhoudelijk zie ik vooral veel mensen met depressie, angst, opvoedproblemen, persoonlijkheids-, levensfase- en identiteitsproblematiek. Dat kan soms heel pittig zijn en ik moet goed mijn best doen om de problemen van anderen niet mee naar huis te nemen. Soms kan het verhaal van een cliënt zo heftig zijn, dat ik mijn tranen letterlijk moet wegslikken . Je bent en blijft naast professional, natuurlijk ook mens en het is goed om die menselijkheid te behouden, al hoor je nog zoveel droevige verhalen.”

“De inspiratie kwam vanuit mijn religie, waarbinnen het helpen van je medemens één van de kerndoelen is van ons leven op aarde.”

Wat vind je het leukste aan jouw beroep? 

“Het feit dat ik iedere dag bewust bezig ben met mijn grootste inspiratiebron; mijn geloof. Voor alles wat ik doe, is dit mijn drijfveer en geeft een enorme voldoening om dan in de praktijk te zien dat mensen ook echt geholpen zijn met de hulp die ik probeer te geven.”

Wat vind je er minder leuk aan?

“De bureaucratische en administratieve kant en de vele formele gesprekken met eventuele samenwerkingspartners.”

Wat is voor jou de grootste uitdaging?

“Voor zelfstandig ondernemerschap heb je enorm veel tijd, geduld en een lange adem nodig. Het combineren hiervan met het behandelwerk als psycholoog/orthopedagoog vind ik een grote uitdaging.”

Werk je alleen of in een team?

“Voorheen alleen, maar inmiddels in een heel leuk team.” 

Waar moet je goed in zijn?

“Je moet goede sociale vaardigheden hebben en passie voor het werk. Als zelfstandig ondernemer moet je daarnaast leiderschapskwaliteiten bezitten, durf en doorzettingsvermogen.” 

Welke opleidingen zijn nodig?

“Klinische Psychologie en Orthopedagogiek.”

Wat kun je verdienen?

“Dat hangt er heel erg vanaf wat je ambities zijn. Ga je voor een baan in loondienst, dan kun je als universitair afgestudeerde psycholoog/orthopedagoog rond de €3000 en meer per maand verdienen, afhankelijk van de werkgever en het exacte werk dat je doet. Ga je voor idealistisch zelfstandig ondernemerschap zoals ikzelf, dan ligt het na aftrek van allerlei belastingen en kosten die je maakt, een heel stuk lager.”

Heb je tips voor jongeren en hun toekomst?

“Probeer jezelf goed te leren kennen, zodat je ook je passies, valkuilen en sterke kanten leert kennen.

Maak daarbij vooral gebruik van de mensen om je heen, die jou veel over jezelf kunnen vertellen. Probeer lekker veel uit, je hoeft gelukkig nog nergens aan vast te zitten. Je kunt, als je bovenstaande 3 zaken eenmaal een beetje kent, vanaf jonge leeftijd al naar je doelen toe werken. Dat bespaart je enorm veel tijd en energie in het zoeken naar wat bij jou past. Zo haal je het beste en meeste uit jezelf 🙂 “

 “Probeer lekker veel uit, je hoeft gelukkig nog nergens aan vast te zitten.”

Informatie over het bedrijf:

Graag nodig ik jullie uit een kijkje op onze website: www.ipep.nl De Islamitische Pedagogen- & Psychologenpraktijk (IPeP) heeft een islamitische grondslag en is ontstaan uit een behoefte bij cliënten aan zorg waarbij er voldoende ruimte en aandacht is voor hun culturele en religieuze beleving, maar de kwaliteit van gedegen hulpverlening door een academisch onderlegde behandelaar, niet verloren gaat. Islamitische cliënten geven dikwijls aan binnen de reguliere hulpverlening het gevoel te hebben niet gehoord of begrepen te worden. Zij vallen hiermee tussen wal en schip op een moment dat zij kwetsbaar in het leven staan en passende zorg en hulpverlening cruciaal is. IPeP wil de toegankelijkheid tot de zorg en hulpverlening vergroten voor islamitische cliënten die waarde hechten aan hun geloofsbeleving en/of culturele waarden. Wij bieden daarom de mogelijkheid om deze aspecten van de identiteit alle ruimte te geven indien een cliënt hier behoefte aan heeft en zetten deze niet weg als onbelangrijk of irrelevant voor de behandeling. Wij geloven dat alles wat voor de cliënt relevant is, relevant is voor de behandeling. Bij IPeP staat namelijk de cliënt en diens beleving centraal. Ten slotte streven wij ernaar een integraal zorgaanbod te doen aan onze cliënten. Wij hebben daarom zowel psychologen als (ortho)pedagogen en geestelijk verzorgers in dienst. Zo heeft elke cliënt ruime keuzevrijheid en tevens alle mogelijkheid om zorg te ontvangen die bij hem of haar, op dat moment en in die situatie, passend is.

Latifa Tawfik, Psycholoog & Orthopedagoog