Kavita Ramkhelawan, Internetredacteur bij FunX
Interview met: Kavita Ramkhelawan (1989)
Bedrijf: FunX
 
Waarom heb je voor dit beroep gekozen?

“Soms rol je ergens in, bijvoorbeeld in mijn huidige functie als internetredacteur. Ik heb een afgeronde journalistieke opleiding met televisie als specialisatie. Het zijn van een journalist is nogal veelomvattend. Zo ben ik bijna zes jaar geleden in eerste instantie als verslaggeefster aangenomen bij FunX. Maar zoals de meeste van mijn collega’s, ben ik vanwege mijn brede journalistieke achtergrond, breder inzetbaar en gelukkig ook binnen FunX. Zo heb ik ook een tijdje ingevallen als producer van de lokale show ‘Jouw Stad Amsterdam’.”

Heb je altijd al geweten wat je wilde worden?

“Ik had vroeger de droom om als presentatrice voor een tof reisprogramma te werken. Om een stapje dichterbij die droom te komen, had ik mijn studiekeuze vrij snel gemaakt. Inmiddels is die droom vervaagd, en heb ik dat specifieke doel niet meer, omdat de journalistiek veel meer omvat dan presenteren alleen. Achter de schermen werken, is namelijk ook ontzettend leuk! Zo heb ik bijvoorbeeld ook de PR & communicatie gedaan voor ‘Cut & Sew’ (een open air fashion fair). Momenteel ben ik samen met nog vier anderen, bezig met een videoreeks, die betrekking heeft op Surinamers in Nederland. Dit project staat los van FunX maar is ook heel leuk om aan mee te werken.” 

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

“Ik heb gevarieerde werkdagen. Als je ervoor kiest om de journalistiek in te gaan, moet je je heel bewust zijn dat een 9 tot 5 mentaliteit not done is. In mijn dagen als verslaggeefster, was ik altijd overal van de partij om reportages van te maken. Het was ontzettend leuk om te doen, maar er gaat ook heel veel tijd in zitten. En je moet natuurlijk rekening houden met onregelmatige werktijden. 

“Achter de schermen werken, is namelijk ook ontzettend leuk!”

In mijn huidige functie als internetredacteur, zijn de werktijden veel makkelijker te overzien, omdat je je werk vanaf de redactie doet of thuis als je weekenddienst hebt. FunX staat ook op heel wat festivals met de mobiele studio. Daar is internet ook een belangrijk onderdeel van, want alles moet via alle social media kanalen te volgen zijn. Dat zijn natuurlijk geen standaard werkdagen, maar wel supertof om te doen!”

Wat vind je het leukste aan jouw beroep?

“Het leukste aan internetredacteur zijn, is dat je je eigen creatieve vrijheid erin kwijt kan. Daarnaast is het ook erg tof om te volgen hoe er wordt gereageerd op de stukken die ik heb geschreven.”

Wat vind je er minder leuk aan?

“Lastige vraag! Maar natuurlijk hebben ook de leuke en/of mooie dingen minder leuke kanten. Het eerste wat bij deze vraag in me opkomt, is dat ik in deze functie minder met verschillende en nieuwe mensen in contact kom in vergelijking met mijn oude functie als verslaggeefster.”

Wat is voor jou de grootste uitdaging?
“Ik zie het als een uitdaging om op de juiste manier mee te gaan in de snelle onlinecultuur van tegenwoordig.”
Werk je alleen of in een team?

“Ik werk in een team. De internetredactie bestaat uit vijf mensen, die bestaat uit de leidinggevende en vier redacteuren.” 

Waar moet je goed in zijn?

“Je moet creatief kunnen schrijven en met een bepaalde snelheid kunnen werken. De voornaamste reden daarvoor, is dat internet een ontzettend snel medium is. Als je in een mediabedrijf niet efficiënt en snel werkt, dan krijg je ‘ mosterd na de maaltijd’ items. Daarnaast is het ook heel belangrijk dat je jezelf kan verplaatsen in de doelgroep. Je maakt tenslotte items voor hen!”

Welke opleidingen zijn nodig?

“Zelf heb ik eerst de havo afgerond en vervolgens heb ik de opleiding journalistiek gedaan.” 

Wat kun je verdienen?

“Het verschilt heel erg per bedrijf. Maar afgeleid van loonwijzer.nl zou je als beginnend internetredacteur ongeveer 2400 euro bruto moeten kunnen verdienen.”

Heb je tips voor jongeren?

“Tip #1: netwerken. Heel belangrijk. Vooral in de media is het goed om langs events te gaan om je hoofd te laten zien en een babbeltje te maken.

Tip #2: pro-actieve houding. Ga op zoek naar leuke freelance-opdrachten tijdens je studie (zowel vrijwillig als betaald). Zo doe je ervaring op en bouw je ook je CV een beetje op.

Tip #3: voor na je studie: hou niet teveel vast aan dat waarvoor je gestudeerd hebt. Soms komt er iets moois op je pad wat misschien niet helemaal in lijn staat met je studie, maar toch heel tof is om in door te zetten! Zo ben ik bijvoorbeeld in de richting van televisie afgestudeerd, maar ik werk met veel plezier als internetredacteur bij FunX. En ik houd me natuurlijk alsnog bezig met televisie in de vorm van bijvoorbeeld de videoreeks over Surinamers in Nederland. 

Kortom: werk om te leven in plaats van te leven om te werken. Ik kan in alle zekerheid zeggen dat je dan met plezier naar je werk gaat. Net zoals ik!” 

 “Tip #1: netwerken. Heel belangrijk.”

Informatie over het bedrijf:

FunX is een Nederlands publiek radiostation dat zich richt op jongeren (15-24 jaar) en jongvolwassenen (25-34 jaar) in de grote steden, met een nadruk op de steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De zender draait een grote diversiteit aan muziekstijlen, waaronder r&b, hiphop, dance, latin, reggae, bollywood, arab en andere crossover stijlen uit Europa en andere delen van de wereld. Check voor meer info: www.funx.nl 

Kavita Ramkhelawan, Internetredacteur bij FunX