Jessica Jagroep, Apothekersassistent
Interview met: Jessica Jagroep (1988)
Bedrijf: Haven Apotheek
 
Waarom heb je voor dit beroep gekozen?

Vlak voor het behalen van mijn vmbo diploma, liep ik behoorlijk vast. Ik had namelijk geen concreet toekomstplan. En dat de praktijk mij gemakkelijker afgaat dan de theorie maakte het kiezen van een geschikte studie erg lastig. Na diverse open dagen bijgewoond te hebben, ben ik op aanraden van mijn moeder mezelf gaan verdiepen in de opleiding voor apothekersassistente. In eerste instantie was ik minder enthousiast dan mijn moeder, maar omdat de studie niet zo heel lang duurt en er een goede baanzekerheid is, was dit voor mij reden genoeg om de studie te proberen. Geen al te motiverende reden om überhaupt een studie te beginnen, maar voor mij was dat toen goed genoeg en is het gelukkig goed uitgepakt.”

Heb je altijd al geweten wat je wilde worden?

Nee, maar dat het geen kantoorbaan zou worden, wist ik al wel heel snel. Ik heb namelijk geen 9 tot 5 mentaliteit. Kort nadat ik mijn apothekersassistentendiploma op zak had, verloor ik al mijn plezier en interesse in het vak. De veelzijdigheid van het werk was bij mijn eerste werkgever ver te zoeken. Voor ik het wist stond ik heel de dag enkel recepten aan de balie te verwerken. Om niet volledig ongelukkig in het werk te zijn, zocht ik zelf naar diverse uitdagingen. Dit deed ik door verschillende werk gerelateerde cursussen en trainingen te volgen. Zo heb ik mij bijvoorbeeld verdiept in homeopathie en ook heb ik het HBO succesvol doorlopen. Doordat ik niet echt happy was bij mijn vorige werkgever, heb ik op een gegeven moment de knoop doorgehakt en ben ik daar weggegaan. De combinatie van extra diploma’s en het werken bij een nieuwe werkgever, maakt mijn werk weer heel leuk.”

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Vaak stap ik rond kwart voor acht de apotheek binnen. Afhankelijk van wat mijn dagindeling is, begin ik direct met werken. Variërend van het opstarten van de computers, het controleren/inboeken/opruimen van de bestelling, het aanschrijven/klaarmaken van doktersrecepten, cliënten te woord staan via de telefoon, recepten ontvangen aan de balie/fax/e-mail, collegiaal overleg met andere zorgverleners, cliënten begeleiden in hun medicatiegebruik, medicatiebeoordeling,

“omdat de studie niet zo heel lang duurt en er een goede baanzekerheid is, was dit voor mij reden genoeg om de studie te proberen”

incontinentiegesprekken, het voordoen van inhalatie instructies, tot het werken aan lopende projecten binnen een apotheek. Hierbij moet je denken aan het automatisch klaarzetten van chronische medicatie (baxter/weekrol, herhaalservice), het bijhouden van een beveiligd netwerk om elektronisch medische gegevens te delen met andere zorgverleners (LSP), specialiseren voor betere diabeteszorg en nog zo veel meer… Heel gevarieerd dus! In samenwerking met een arts ben je voortdurend opzoek naar de beste behandeling voor de cliënt.”

Wat vind je het leukste aan jouw beroep?

“Medicatieboordeling. Door het uitvoeren van medicatiebeoordeling kijkt de apotheek, in samenwerking met de huisarts en zorgverzekeraar, of de medicatie van de desbetreffende cliënt nog naar wens is. Of hij/zij problemen ervaart, weet waar elk middel voor dient, de gebruikte medicatie goed samengaat met recente labuitslagen, er bijwerkingen zijn en zelfs in sommige gevallen of het mogelijk is dat er medicatie vanaf gaat. Evenals het toevoegen van extra medicatie om de gezondheid goed op peil te kunnen houden. Tijdens dit soort gesprekken leer je de cliënt beter kennen. Je kijkt verder dan hun ziektebeeld en de bijbehorende medicatie. Zij laten jou kennis maken met hun afkomst, thuissituatie, manier van denken en simpelweg hun persoonlijkheid. De cliënt staat tijdens dit gesprek centraal.”

Wat vind je er minder leuk aan?

“Vaak ben je afhankelijk van de vergoedingsregeling van zorgverzekeraars. Medicatie dat vandaag nog volledig vergoed wordt, kan morgen alweer buiten de regeling vallen. Dit zorgt wel eens voor een minder leuk gesprek met de cliënt. Wel geeft ons dit de vrijheid om alternatieve medicatie richting de arts toe te spelen. Uiteraard geheel in het belang van de cliënt.”

Wat is voor jou de grootste uitdaging?

“Ik kan moeilijk stilzitten. Eenmaal in de apotheek wil ik direct aan de slag en het liefst ga ik pas weg zodra al het werk gedaan is. Werkzaamheden, (zoals het bedenken/opzetten van nieuwe werkinstructies om diabeten beter te begeleiden), dat ik niet tijdens mijn werktijden kan afronden, neem ik mee naar huis. Vaak moet mijn werkgever en thuisfront mij hierin afremmen. Voor je het weet ben ik buiten werktijd teveel met de apotheek bezig. Dit blijft soms een lastig iets. Vooral door mijn enthousiasme voor het werk en de passie om nieuwe dingen te leren. Toch is mijn grootste uitdaging om een goede balans tussen werk en vrijetijdsbesteding te vinden.”

Werk je alleen of in een team?

“Ik werk altijd in teamverband. Variërend van drie tot vijf man per dag. Je hebt verschillende functies binnen een apotheek; apothekersassistenten, farmaceutisch consulent, farmakundige, apotheker, bezorgers, stagiaire, medewerker huishoudelijke dienst. Ook werken apotheken erg nauw met huisartspraktijken, diëtisten, diabetesverpleegkundigen, fysiotherapeuten, thuiszorgorganisaties, andere apotheken en nog veel meer.”

Waar moet je goed in zijn?

“Je moet goed kunnen samenwerken. Tegen veelzijdige taken en verandering kunnen. Nauwkeurigheid, een teamspeler, stressbestendig, kritisch, inzicht hebben, bereid zijn te luisteren en mondig zijn behoren toch wel tot belangrijke eigenschappen.”

Welke opleidingen zijn nodig?

“MBO niveau 4 – Apothekersassistente. Dit kan zowel BOL als BBL.”

Wat kun je verdienen?

“Minimum €1921 tot maximum €2884 bruto per maand.”

Heb je tips voor jongeren en hun toekomst?

“Als je jong bent wil je graag je eigen keuzes maken en vooral niet naar je ouders luisteren, maar soms is het studieadvies van je ouders zo gek nog niet 😉 Het is misschien niet het eerste dat je voor ogen had en wie weet eindig je uiteindelijk in een totaal andere branche… maar hé, wat heb je te verliezen..”

 “soms is het studieadvies van je ouders zo gek nog niet”

Informatie over het bedrijf:

De Haven Apotheek behoort tot Apothekersgroep Leiden VOF. Dit is een maatschap bestaande uit 4 apotheken, allen gevestigd in Leiden. Bovendien is de apotheek gelegen in Gezondheidscentrum Leiden waardoor er nog meer samenwerking mogelijk is met andere disciplines. De apotheek maakt ook onderdeel uit van stichting GEZond Leiden, dat zorgprogramma’s uitrolt voor chronisch zieke patiënten. Daarnaast werkt de apotheek mee aan een aantal onderzoeksprojecten. Wij proberen door nauwgezette samenwerking, projecten en intensieve nascholingen de kennis en professionaliteit te vergroten om de patiënt zo goed mogelijk te behandelen en natuurlijk van dienst te kunnen zijn. Voor meer informatie over de apotheek verwijs ik je graag door naar www.haven-apotheek.nl

logo apotheek