Iwan Redan, Founder Beyond Yourself en personal trainer
Interview met: Iwan Redan (1980)
Bedrijf: Beyond Yourself
 
Waarom heb je voor dit beroep gekozen?

“Na 14 jaar profvoetballer te zijn geweest wilde ik graag in de sportwereld blijven. Sporters zijn in verband met het leveren van prestaties veel met hun lichaam bezig. In feite zijn ze continue bezig met hun eigenbeeld en zelfreflectie. Er komt als het ware een stofje vrij ‘ik ben onoverwinnelijk’ en je kunt jezelf ook onoverwinnelijk maken door aan jezelf te werken. Omdat ik in het verleden te maken heb gehad met veel tegenslagen, ook op fysiek gebied en mezelf er weer boven op heb geholpen heb ik er eigenlijk een soort mindset van gemaakt: in principe is alles mogelijk als je jezelf er mentaal aan toe kunt zetten, dan zal het lichaam altijd volgen.”

Heb je altijd al geweten wat je wilde worden?

“Voetballer natuurlijk haha.. Al heb ik ook wel eens gedacht aan een boekhoudkundige functie. Dit kwam omdat mijn vader boekhouder was en altijd met cijfers bezig was. Het leek mij eigenlijk ook wel een heel mooi beroep en deed dan ook altijd mijn best bij rekenen en wiskunde en dergelijke vakken. Aan de andere kant heb ik altijd geroepen áls ik kan voetballen, dan gá ik voetballen! Rond de periode dat ik mijn havo diploma behaalde zat ik ook in het hoogste segment en toen heb ik op mijn 16e een keuze gemaakt dat ik me volledig zou storten op het voetballen. Zodra ik besloten had mijn doel te willen bereiken had ik ook binnen 1.5 jaar een contract. Helaas scheurde mijn kruisband op mijn 17e, ik ben daarna een jaar lang bezig geweest met revalideren. Ik kreeg destijds van de medici te horen dat voetballen niet voor mij was weggelegd. Maar zo koppig als ik ben, heb ik altijd gedacht waar een wil is is een weg! Op basis daarvan heb ik altijd keihard gewerkt en het geloof in mezelf gehouden. Ik had mezelf binnen no time weer naar boven gewerkt, en kwam er zelfs beter uit dan voorheen en op die manier heb ik een mooie carrière kunnen starten. Uiteindelijk heb ik 14 jaar lang professioneel gevoetbald. Tja en dan een gegeven moment kom je op het punt dat de oude garde plaats moet maken voor de jonge generatie. Ik had me er vrij snel bij neergelegd dat er een leven na voetballen is en kon mede daardoor heel snel een nieuwe weg inslaan. Ik heb het altijd al leuk gevonden om mensen te stimuleren en te inspireren. Ook vond ik het altijd al leuk om met het menselijk lichaam bezig te zijn; mensen trainen en het bewustwordingsproces vind ik mooi. Tevens vind ik het ook leuk om groei te zien bij mensen. Ik vind het leuk als mensen naar mij toekomen om een doel te bereiken, en vind het geweldig om dit doel samen te bereiken. Daarvandaan kwam de drive om me met mensen bezig te willen houden en hun bewust te laten worden van hetgeen zij kunnen. Hoe meer ik erin ging geloven, hoe meer ik het ging zien; mensen zijn niet voldoende bewust van hetgeen zij kunnen en begon het bij mij nog meer te kriebelen om daar iets mee te doen.” 

“Maar zo koppig als ik ben, heb ik altijd gedacht waar een wil is is een weg!”

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

“Het begint met vroeg opstaan en een positieve mindset; niets is perfect en voor ieder probleem is er een oplossing, blijven peinzen over zaken heeft dan ook geen zin. Ik ontbijt altijd goed, je moet eerst goed voor jezelf zorgen voordat je naar andere omkijkt. Daarna ga ik naar mijn werk. Soms heb ik per dag 3 of 4 personal trainings ingepland. Ik bereid me voor door parcourtjes uit te zetten en attributen neer te zetten. Zodra de eerste klant komt, begin ik een gesprek en vraag ik naar zijn/haar dag, dit is heel belangrijk want daaruit kan je vaak heel veel halen (wat zit er allemaal dwars?). Daarna bespreek je degene zijn/haar wensen, en op basis van die wensen maak ik een trainingsschema op maat. Dat schema is ook gebaseerd op een stukje mentale coaching, ik doe dan ook oefeningen waarbij ze worden getest. Ik geloof niet in het makkelijke, maar juist in het uitdagende. Hoe uitdagender, hoe meer jouw zelfvertrouwen een boost krijgen. Dat proces geef je mee in een trainingsschema, maar kunnen ze ook meenemen in hun sociale leven en in hun werkomgeving wat weer resulteert in bijvoorbeeld sneller uit je comfortzone te stappen. Na deze trainingsactiveiten ga ik naar huis om wat te relaxen, om vervolgens weer door te gaan naar meetings en naar mijn andere bedrijf waarin ik jonge talenten begeleid. In de avond geef ik ook groepslessen. Ik heb drukke dagen, dit alles gecombineerd met mijn leven thuis, heb ik dus voortdurend een ander hoedje op. Ik heb geen 9 tot 5 mentaliteit en doe het allemaal ook echt met plezier.”

Wat vind je het leukste aan jouw beroep?

“Dat ik mijn eigen baas ben en mijn creativiteit op mijn eigen concept erop los kan laten; niets is dan ook te gek. Het ondernemerschap boeit mij heel erg en ik heb de laatste jaren daar veel over geleerd; een goede stappenplan is essentieel om daar te komen waar je wilt zijn. Wat ik ook heel fijn vind is dat ik fysiek optimaal blijf, dit komt omdat ik voortdurend meetrain met mijn klanten.”

Wat vind je er minder leuk aan?

“Je krijgt wel eens mensen op je pad die echt problemen hebben in de breedste zin van het woord. Dat komt er allemaal uit tijdens zo een training. Ik zie dit absoluut niet als een minder leuke kant of vervelend, maar het kan mentaal soms best pittig en zwaar zijn. Je moet hier als persoon echt klaar voor zijn en instaat zijn om een ander te kunnen helpen.”

Wat is voor jou de grootste uitdaging?
“Mijn grootste uitdaging is een ‘legacy’ achter te laten voor mijn kinderen! Iets wat wellicht als familiebedrijf door mag klinken in de geschiedenis. Ook het zoveel mogelijk ondersteunen van mensen hun mindset in de strijd naar succes is natuurlijk ook onderdeel van de uitdaging. Uiteindelijk moet dat ook allemaal uitmonden in het feit dat mijn kinderen trots op me zijn en blijven.”
Werk je alleen of in een team?

“Wij werken in een team. Ik heb een collega die meedoet met de groepslessen, weer een andere collega die zich ontfermt over voedingen en bezighoudt om mensen te adviseren op voedingsgebied. Ook hebben we een marketingmanager. Met dit team kunnen we het allemaal rondbreien.” 

Waar moet je goed in zijn?

“People skills! Wat ik heel belangrijk vind: hoe kom je op iemand over, en hoe komt hetgeen wat jij wilt overdragen bij die persoon binnen? Je moet heel sterk zijn in je communicatie. Tevens moet je mentaal sterk genoeg zijn en instaat zijn mensen te kunnen coachen die soms wel diep in de problemen zitten.”

Welke opleidingen zijn nodig?

“Er zijn diverse opleidingen te volgen. Maar met alle respect voor opleidingen, diploma’s en papieren, je kan dan wel dat papiertje hebben maar persoonlijkheid is voor mij de zwaarstwegende factor in het geheel; hoe ga je met mensen om en ben je wel instaat om ze te kunnen helpen?”

Wat kun je verdienen?

“Het begint bij je volledig in te zetten in deze branche en je bedrijf professioneel op te zetten. Het is mogelijk ruim boven modaal verdienen. (ter info: modaal is €2700 bruto per maand)”

Heb je tips voor jongeren?

“Zoek je passie, waar ben je goed in? Waar houd je van? Laat je niet leiden door hoe anderen jou zien in het arbeidsleven. Ga zelf op onderzoek uit wat bij jou past en ga er volledig mee aan de slag. Zorg voor goede, positieve en succesvolle mensen om je heen. Misschien zijn er wel mensen in jouw omgeving die iets uitoefenen waar jij ook van houdt en al iets hebben bereikt in het leven. Kijk bij hun hoe zij het gedaan hebben en voeg daar je eigen creativiteit aan toe.” 

 “Zorg voor goede, positieve en succesvolle mensen om je heen.”

Informatie over het bedrijf:

Beyond Yourself is een nieuwe manier van trainen. Mensen creëren door hun denkwijze van nature grenzen voor zichzelf. Om voor groei te zorgen, moet je voorbij je eigen grenzen kunnen en durven gaan. Beyond Yourself gelooft dat boven jezelf uitstijgen trainbaar is. Het basis principe van Beyond Yourself is dat je leert om je grenzen te verleggen. Door verschillende oefeningen, waarvan veel met lichaamsgewicht, leer je om te stoppen met denken in beperkingen. Je verlegt je grenzen op zowel het fysieke, conditionele als mentale vlak. Word je lid bij Beyond Yourself dan noemen wij jou een ‘Yonder’. Wij reiken jou door midden van training en persoonlijk advies, met de kennis vanuit de topsportwereld, de tools aan die je nodig hebt je doelen te behalen. Door Beyond Yourself word je sterker, fitter en gezonder. Hiervan ondervind je ook profijt in het dagelijks leven. Onze trainingen zijn zowel voor beginners als gevorderde sporters. De intensiteit wordt aangepast aan het instapniveau. Plezier en hard werken gaan bij onze trainingen hand in hand. Wij zijn namelijk van mening dat ergens plezier in hebben de prestaties bevorderd. Neem een kijkje op onze website voor meer informatie: http://www.beyondyourself.com/ 

Iwan Redan, Founder Beyond Yourself en personal trainer