Hasret Dağdelen, Jurist
Interview met: Hasret Dağdelen (1985)
Bedrijf: Mr. Legal Talk

 

Waarom heb je voor dit beroep gekozen?

“Het recht is het meest ingrijpende instrument om het verschil te maken in de wereld en ik merk dat veel mensen dit niet beseffen. Er is een vooroordeel dat het recht maar saai is, een doolhof van regels en een wereldje an sich. Ik vind dat het tijd wordt om voor eens en altijd dit vooroordeel de wereld uit te helpen en zat altijd met de vraag hoe. Ik ben naast jurist ook werkzaam als docent en dansjuf. Hierdoor heb ik het geluk om niet vanuit één invalshoek te kijken en te denken, wat mij tot op de dag van vandaag heeft geholpen in mijn werk als jurist. De academische wereld kan soms heel abstract zijn maar ik zag juist de uitdaging erin om vanuit mijn passie te handelen; recht hoeft niet moeilijk te zijn als het tot de verbeelding spreekt. Ik merkte dat hier de kern van dit vooroordeel lag. Ik ben er mee aan de slag gegaan in mijn werk als jurist en docent. Later heb ik dit door getrokken in cursussen en workshops en dit pakte heel goed uit. En ik heb altijd de drang gehad om eigen baas te zijn. Voor mij is dit dan ook een natuurlijke volgende stap. Mr. Legal Talk is mijn pleidooi om mijn passie voor het recht en mijn kennis over het recht op een creatieve manier samen te voegen.” 

Heb je altijd al geweten wat je wilde worden?

“Nee. Ik dans vanaf mijn vierde, ik heb tot op heel hoog niveau gedanst en was zelfs toegelaten op de dansacademie. Ik ben alleen altijd een beetje eigenwijs geweest, ik dacht de dansacademie wil mij maar wil ik hun? Het was een soort volgende stap in mijn danscarrière maar ik hield me helemaal niet bezig met een carrière in het dansen, ik wou alleen dansen. Daarnaast is het gevoel van rechtvaardigheid een rode draad in mijn leven geweest. Ik nam het vaak op voor klasgenootjes, mijn zusjes en mijn ouders. Ik ben van Turks afkomst en heb vaak als tolk gediend voor familie en kennissen. Toen ik vijf was, kon ik een pleidooi houden bij de dokter waarom hij ongelijk had en mijn oma toch even mooi moest verwijzen naar een specialist. Een open dag bezoeken voor de studie Rechten leek me een goed idee. En na een college van een professor (waar ik later les van heb gekregen) was ik verkocht. Ik was te laat met inschrijven voor de opleiding, waardoor ik een jaartje tussen uitging. Toen ben ik aan de slag gegaan als dansjuf. En ik heb gisteren nog een choreografie gemaakt. Soort compromis van het leven denk ik.” 

“Ik ben alleen altijd een beetje eigenwijs geweest, ik dacht de dansacademie wil mij maar wil ik hun?”

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

“Dat varieert, hangt af van hoeveel zaken je hebt lopen. Juist omdat ik eigen baas ben, vind ik het heerlijk om naar eigen wil te kunnen indelen. Alleen, dit wil niet zeggen dat je minder hard of minder werkt. Soms ben ik om 23 uur thuis nog even aan het inlezen of een workshop aan het voorbereiden. Ga er maar van uit dat je minimaal 10 uur op een dag aan het werk bent. Je verricht veel onderzoek- en leeswerk wanneer je bezig bent met een zaak en workshop. Je moet je voorstellen dat je een zaak in stukjes verdeeld, bij elk stukje verricht je naar een specifiek deel onderzoek. Bij het maken van een workshop gaat er eveneens veel voorwerk aan voor. Het in elkaar zetten van een zo bondig maar toch informatief cursus maak je niet op één dag, veel lezen en uiteindelijk het uitschrijven ervan hoort er ook bij.” 

Wat vind je het leukste aan jouw beroep?

“Het feit dat je creatief moet zijn. Creatief zijn zorgt voor een flexibelere geest, nieuwe energie en plezier! Ik hoor je al denken ‘jurist en creatief?’ Ja, het recht is alles behalve saai. Er zijn niet voor niks zoveel series zoals ‘Suits’ gemaakt. De wetgever laat altijd een ruimte open om in te vullen, elk geval is anders en heeft een andere aanpak nodig. Een zelfde regel pas je op zaak A geheel anders toe dan bij zaak B. Je moet juist creatief zijn en dit onderscheidt een goed jurist naar mijn mening. Daarnaast is de interactie tijdens workshops heel gaaf. Ook krijg je te maken met verschillende zaken en mensen, dit voegt variatie toe.”

Wat vind je er minder leuk aan?

“‘The show must go on’. De druk dat je altijd alert en gefocust moet zijn. Ook als je een rotdag hebt. Want een uur later moet je een cliënt te woord staan of sta je voor een groep mensen een cursus te geven. Dan kan je niet zeggen ‘we zullen we het een ander keertje doen ik heb er vandaag niet zo’n zin in’. Je moet in de seconde opletten, alert zijn en de focus moet terug zijn.

Wat is voor jou de grootste uitdaging?
“Juist omdat het recht zo levendig is, blijft het een beroepstak wat volop in ontwikkeling is. Dit betekent dat je jezelf steeds moet updaten. Samenlevingen veranderen, wetten veranderen en zo ook de variatie aan zaken en de behoefte aan workshops. Je moet jezelf blijven scholen, lezen, netwerken etc.” 
Werk je alleen of in een team?

“Vaak alleen. Soms komen zaken voorbij waarin je expertise van een collega nodig hebt, die schakel je dan ook in. Of wanneer je feedback wilt over een zaak of workshop / cursus. Wanneer je in loondienst zou werken, heb je een team om je heen maar toch werk je vaak alleen aan een zaak. Je krijgt veel verantwoordelijkheid op je vorkje, in loondienst of als eigen baas. Ga er van uit dat je zelf veel moet doen en zo nodig hulp kan inschakelen.” 

Waar moet je goed in zijn?

“Schriftelijk en mondeling goed kunnen verwoorden. Goed luisteren en dit juridisch kunnen vertalen. Soms krijg je een heel verhaal te horen maar de kunst is om de juiste details eruit te halen. Wanneer je workshops / cursussen gaat geven is het belangrijk dat je interactie goed aankan en ook met mensen goed kan omgaan.” 

Welke opleidingen zijn nodig?

“Minimaal een WO bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid. In theorie ben je dan al jurist maar in praktijk kiezen de meesten voor om ook een master te volgen. Dat heb ik ook gedaan, master Privaatrecht. Dan heb je namelijk een meestertitel en kan je togaberoepen uitoefenen zoals de advocatuur. Als advocaat mag je dan ook pleiten voor een rechter, dat is het verschil.” 

Wat kun je verdienen?

“Als je in loondienst bent, begin je met een salaris van ongeveer €3500 bruto. Als je voor jezelf werkt of als freelance jurist wordt ingehuurd door bedrijven werk je met een uurtarief. Dit kan erg variëren maar denk aan bedragen van ongeveer min. €150 tot €350. Voor workshops vraag je een bedrag per persoon, dit kan variëren van €200 tot €500 per persoon. Een groep bestaat bij mij niet meer dan uit 10 personen.”

Heb je tips voor jongeren?

“De beste manier om jouw toekomst te voorspellen is door het zelf te creëren. Neem de touwen in eigen handen en neem geen genoegen met een nee. Ik heb vaak moeten vechten voor een ja en soms is het lastig om jezelf door de gevestigde orde te prikken. Vooroordelen en handelen vanuit oude gewoontes, ervaringen en ideeën is mens eigen. Juist wanneer je net even wat anders bent dan wat mensen als plaatje voor zich hebben, of dit nou op privé of zakelijk vlak is, dat maakt niet uit. Wat jou anders maakt, is juist jouw kracht. Vergeet dat nooit en laat je ook niks anders wijs maken.” 

 “Neem de touwen in eigen handen en neem geen genoegen met een nee.” 

Informatie over het bedrijf:

Mr. Legal Talk is een eigentijds juridisch advieskantoor voor ondernemers, gespecialiseerd in het intellectuele eigendomsrecht en media- en communicatierecht. Daarnaast biedt Mr. Legal Talk verschillende cursussen en workshops aan voor ondernemers zowel in de creatieve sector als daarbuiten. www.mrlegaltalk.com 

Hasret Dağdelen, Jurist