Georgine Panhuijsen, Salarisconsultant en Founder van Vrouw op eigen benen
Interview met: Georgine Panhuijsen (1973) 
Bedrijf: PolarisHRS / Vrouw op eigen benen

 

Waarom heb je voor dit beroep gekozen?

“Naast mijn vaste baan als salarisconsultant bij een salaris en HR softwareleverancier schreef ik graag in mijn vrije tijd. Zo schreef ik ook diverse blogs voor Happy Single mom en kreeg daar hele leuke reacties op waardoor ik op een gegeven moment mijn eigen website ‘Vrouw op eigen benen’ ben begonnen om andere vrouwen te inspireren.”

Heb je altijd al geweten wat je wilde worden?

“Eigenlijk heb ik nooit echt geweten wat ik wilde worden. Wat ik dan wel wist is dat ik op kantoor wilde werken en mensen wilde helpen. Uiteindelijke is dat uitgekomen; ik geef advies in mijn functie als salarisconsultant, maar ook in mijn eigen onderneming.”

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

“Overdag werk ik op kantoor; telefonisch en per e-mail geef ik advies aan klanten over de salarisadministratie. Dit kan over de inrichting gaan van het pakket, maar ook over wetgeving aangaande de salarisadministratie. Ik controleer soms salarisverwerkingen van klanten en richt ook bepaalde dingen in het pakket voor klanten. Verder functioneer ik ook als tussenpersoon voor de klant en de ict-ers, mocht de klant te maken hebben met technische bugs in het systeem.
In de avond werk ik thuis aan mijn eigen onderneming. Om een ideetje te schetsen van wat ik o.a. doe: ik schrijf blogs, maar plan ook blogs in van vrouwen die voor mij schrijven, ook onderhoud ik mijn facebook groep waarin ik contact houd met eventuele klanten, bedenk regelmatig nieuwe ideeën, geef ook workshops, bezoek in het weekend netwerkevents etc.”

Wat vind je het leukste aan jouw beroep?

“Het leukste is de afwisseling in beide functies die ik heb, er gebeurt elke dag weer iets anders. In mijn functie als salarisconsultant krijg ik elke dag andere vragen.

“en kreeg daar hele leuke reacties op waardoor ik op een gegeven moment mijn eigen website ‘Vrouw op eigen benen’ ben begonnen om andere vrouwen te inspireren”

Je moet bij blijven met behulp van vakliteratuur en workshops want de wetgeving veranderd elk jaar. Je krijgt ook voldoening bij blije klanten als je iets hebt opgelost of als ze met je kunnen sparren over een aantal zaken.
Bij mijn eigen onderneming heb ik in een half jaar heel veel geleerd. Dit komt doordat je alles zelf moet doen. Denk aan zelf de afbeeldingen en flyers maken tot netwerken. Dit maakt het heel leuk en ook omdat het van jezelf is. Het is leuk als vrouwen aangeven, dat ik ze helpt door middel van de blogs en workshops. Ze leren elke iets bij doordat ik verschillende onderwerpen behandel in de blogs en workshops.”

Wat vind je er minder leuk aan?

“De deadlines. De salarisadministrateurs moeten elke maand weer op gezette tijden de salarissen over maken van werknemers van de klanten. Als er dan iets niet goed gaat moet het heel snel opgelost worden, want je wilt natuurlijk dat een ieder op tijd zijn salaris heeft.
Een eigen onderneming hebben betekent dat je 24/7 bezig bent, en moet draaiende blijven ook als je bijvoorbeeld ziek of moe bent.”

Wat is voor jou de grootste uitdaging?

“Als salarisconsultant heb je wel eens met ingewikkelde problemen te maken, en wordt het helemaal een uitdaging als er een deadline aan vast zit. Voor wat betreft mijn eigen onderneming is het elke keer weer een uitdaging om uit je comfortzone komen, zodat je weer nieuwe dingen leert.”

Werk je alleen of in een team?

“Op kantoor werk ik afwisselend alleen of in een team. Simpele dingen doe ik alleen en als er iets ingewikkelds opgelost moet worden of als ik bevestiging nodig heb dan kan ik bij mijn collega’s terecht. Ik werk in een klein bedrijf waar iedereen zijn eigen taken heeft.
In mijn onderneming werk ik meestal alleen. Met uitzondering van de blogs die andere vrouwen voor Vrouw op eigen benen schrijven. En de samenwerkingen die ik aanga in verband met de workshops die ik geef. Ik geef niet alle workshops alleen. Bij bijvoorbeeld de workshop “klein fiets onderhoud” werk ik samen met een expert in fiets onderhoud.”

Waar moet je goed in zijn?

“Als salarisconsultant moet je zelfstandig zijn, bereid zijn om steeds iets bij te leren en met lastige klanten te kunnen omgaan.

Voor een eigen onderneming moet je zelf discipline hebben, hard willen werken en steeds nieuwe dingen willen leren en voor een groep kunnen spreken.”

Welke opleidingen zijn nodig?

“Als je salarisconsultant wilt worden dan heb je in ieder geval een praktijk diploma loonadministratie nodig en kennis hebben van verschillende cao’s. Tevens houd je diverse vakliteratuur bij of volg je workshops om volledig bij te blijven. Voor een eigen onderneming heb je niet een specifieke opleiding voor nodig, maar het is wel handig als je verstand heb van verschillende onderwerpen en computerprogramma’s. Je kan een eigen onderneming beginnen met iets waar je goed in bent. Met mijn onderneming moet je goed zijn in advies geven en hoe je dit verstandig kan doen. Dit heb ik weer geleerd in mijn baan als salarisconsultant.”

Wat kun je verdienen?

“Als salarisadministrateur kan je min €1900 tot max €4000 bruto verdienen. Uiteraard ligt dit ook aan je werkgever en aan de jaren werkervaring. Voor een eigen onderneming ligt dit aan jezelf en hoe goed je bedrijf loopt. Als je bereid bent om veel en hard te werken, en je pakt het goed aan dan kan je veel geld verdienen.”

Heb je tips voor jongeren en hun toekomst?

“Doe iets waar je hart ligt en wat je leuk vindt. En werk er ook hard voor als je iets wilt bereiken. Je moet een groot deel van je leven werken en dan wil je natuurlijk het liefst met plezier naar je werk gaan.”

 “Je moet een groot deel van je leven werken en dan wil je natuurlijk het liefst met plezier naar je werk gaan” 

Informatie over Vrouw op eigen benen:

Bij Vrouw op eigen benen bespreken we heel uiteenlopende zaken – van klussen in huis tot aan het opstellen van een testament.
In onze blogs en workshops krijg uitleg over: 1) hoe dingen werken, 2) wat je zelf kunt doen en 3) waar je hulp kunt krijgen. Voor meer informatie zie de website: Vrouw op eigen benen

logo-georgine