George Arakel, Voorbeeld Allochtoon
Interview met: George Arakel (1987)
Bedrijf: Voorbeeld Allochtoon

 

Waarom heb je voor dit beroep gekozen?

“Ik heb er niet echt voor gekozen. Ik ben erin gerold. Ik had een frustratie, namelijk de beeldvorming omtrent ons allochtonen, en ik besloot om er iets aan te doen. Ik begon een eigen mediaplatform. Gewoon een platform zonder het idee om het mijn beroep te maken. Vanaf het begin werd ik al snel door media en bedrijven gevraagd om te komen spreken over het onderwerp. Eerst deed ik het gratis en daarna werd het betaald. En toen ben ik gaan ondernemen en nu ben ik bezig met steeds meer diensten en producten aanbieden.” 

Heb je altijd al geweten wat je wilde worden?

“Ik heb wel altijd willen ondernemen en ik heb altijd al niet tegen onrecht gekund. Die twee hebben elkaar gevonden in hetgeen wat ik doe. Per toeval en uit frustratie. Ondernemen wilde ik altijd maar niet perse in hetgeen wat ik nu doe. Ik wilde wel met grote bedrijven te maken hebben en met mensen werken. Dat is uitgekomen.” 

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

“Soms zit ik vooral achter de laptop ideeën uit te werken, columns en opinies te schrijven en het concept te verbeteren. Soms heb ik dat ik dagen achter elkaar alleen maar aan het reizen ben, gesprekken voer en spreek voor een opdracht. Het is heel erg uiteenlopend en geen dag is hetzelfde.” 

Wat vind je het leukste aan jouw beroep?

“Dat ik iets kan veranderen in de samenleving, een positieve bijdrage kan leveren, mogelijkheden kan creëren en levens beter kan maken. 

“Ik had een frustratie, namelijk de beeldvorming omtrent ons allochtonen, en ik besloot om er iets aan te doen.”

Dat ik anderen en Nederland vooruit kan helpen op de manier dat ik zou willen. En ik vind reizen heel erg leuk. Spreken ook. En veel met mensen zijn. Het sociale aspect.”

Wat vind je er minder leuk aan?

“Dat het niet vanzelfsprekend is dat er geld in het laatje komt. Soms is het heel erg moeilijk om geld te verdienen en soms gaat het heel soepel en verdien ik veel. Ook een nadeel is dat er ook “haters” ontstaan. Negatieve mensen. Maar dat maakt me sterker.

Wat is voor jou de grootste uitdaging?
“Om het woord allochtoon zo positief te krijgen dat iedereen allochtoon wil zijn. Het is mensen zo ingeslagen dat allochtoon slecht is, dat het een ware uitdaging is om de mogelijkheden ervan te laten zien. Het gaat in ieder geval de goede kant op.” 
Werk je alleen of in een team?

“Het is een eenzame reis die ik toch niet helemaal alleen afleg. Ik krijg hulp van heel veel mensen. Zowel jongeren als ouderen. Zowel allochtonen als autochtonen. De reis zelf is wel eenzaam. Ik zit vaak alleen in de trein, denk alleen na, bedenk alleen concepten en roep hulp in van anderen. Dus ik doe het niet alleen, maar het is wel eenzaam.”

Waar moet je goed in zijn?

“Eigenlijk in heel veel. Je moet zeker communicatief sterk zijn, creatief denken, ondernemend, eigenwijs, niet bang zijn om risico’s te durven nemen, van marketing af weten, maatschappelijk kennis opdoen, verdiepen in verschillende werkvelden als psychologie, religies, culturen, media, goed kunnen schrijven, presentaties kunnen geven, netwerken, een leider durven zijn, juiste mensen aan je kunnen binden, tegen de stroom in durven gaan, denken in mogelijkheden, hard willen werken, economische kennis hebben en voortdurend werken aan een positieve persoonlijkheid.” 

Welke opleidingen zijn nodig?

“Ik heb heel veel opleidingen geprobeerd maar geen enkele afgemaakt. Ik heb alleen mijn groep 8 diploma behaald. Zelfontplooiing is echter belangrijker. Het vereist niet echt een opleiding. 

Een media opleiding of antropologie zou je misschien een voorsprong kunnen verschaffen maar het is niet noodzakelijk. Noodzakelijk is dat je leergierig bent en voortdurend jezelf ontwikkelt in vaardigheden en kennis. Dat je in feite een student voor het leven blijft, en dus nooit denkt dat je voldoende kennis hebt of vaardigheden.”

Wat kun je verdienen?

“Ik ben zelf gratis begonnen. Ik deed alles kosteloos in het begin. Dus het minimum is niks omdat het een passie is voor mij. Er is niet echt een afgesproken maximum dat je kan verdienen. Je zou aan een opdracht €200 kunnen verdienen, €3000 of misschien zelfs meer. Het is afhankelijk in hoeveel waarde je kan leveren en wat de impact is van wat je levert. Hoe unieker je bent, hoe meer je kunt verdienen. De best betaalde spreker heeft een ton in een uur verdiend geloof ik. En een gemiddelde adviseur verdient tussen de €70 en €150 per uur.”

Heb je tips voor jongeren?

“Als je een idee hebt, wees dan eigenwijs. Doe niet iets omdat je een talent hebt maar omdat je een passie hebt. Ontwikkel dan talenten om die passie te dienen. Wees jezelf. Wees uniek. Doe niet iets wat iedereen doet want dan ben je niet interessant. Wees daarom eigenwijs. Er komt dan weerstand, hou dan vol. Gandhi zei: “Eerst negeren ze je. Dan lachen ze je uit. Dan vechten ze met je. En dan win je.” Leg je focus op je droom en laat je niet afleiden. Ga door tot je er bent. Blijf onderweg altijd jezelf verbeteren en ontwikkelen. En een grote tip van mij: Lees mijn boek ‘Persoonlijk succes is een keuze.” 

 “Leg je focus op je droom en laat je niet afleiden. Ga door tot je er bent.” 

Informatie over het bedrijf:
Mijn persoonlijke website is: www.georgearakel.nl
George Arakel, Voorbeeld Allochtoon