Faye Vas, Docent LO & Combinatiefunctionaris (CF’er) / Jeugdsportcoördinator (JSC’er)
Interview met: Faye Vas (1986)
 
Waarom heb je voor dit beroep gekozen?

“Sporten in het algemeen heeft mij altijd enorm geïnteresseerd. In eerste instantie was het voor mezelf, zelf fanatiek basketballen, voetballen, softballen, tennissen en uiteindelijk merkte ik dat training geven/lesgeven mij ook enorm boeide. Beroepen als gymdocent, personal trainer, tennis leraar, basketbal coach, etc, vielen mij steeds meer op.”

Heb je altijd al geweten wat je wilde worden?

“Nee! Om eerlijk te zijn, weet ik nu nog steeds niet wat ik wil worden of beter gezegd wat ik de rest van mijn leven wil doen :-). Ik weet dat wat ik nu aan het doen ben, leuk is en mij gelukkig maakt. Wel heb ik altijd geweten dat een omgeving met sporten, sporters en sport-minded people mij gelukkig maakt.” 

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

“Ik zal 2 scenario’s weergeven, dus 2 werkdagen enerzijds als docent LO en anderzijds als combinatiefunctionaris/jeugdsportcoördinator:

1. Werkdag docent LO: De dag begint als gymleraar altijd met het klaarzetten van de gymzaal. Meestal heb ik al een weekplanning gemaakt en weet ik precies wat ik met welke klas op die dag ga doen. Het loopt ook over in elkaar en hoef ik niet al teveel over de dag heen te verschuiven. De rest van de dag staat in het teken van de kinderen lekker laten bewegen en ze hier en daar uit te dagen en wat nieuws te leren. Overigens gaat het niet alleen om het bewegen zelf, maar het bewegen als middel gebruiken voor het bijbrengen van andere sociale vaardigheden, zoals omgaan samenwerking, respect (voor zichzelf, klasgenoten, docent en ook voor al het materiaal), fair play, algemeen omgaan met regels (en vrijheid), omgaan met verlies en winst, etc.

“Ik weet dat wat ik nu aan het doen ben, leuk is en mij gelukkig maakt.”

2. Werkdag combinatiefunctionaris/ jeugdsportcoördinator: Als CF’er/JSC’er kan elke dag ander zijn en het is per gemeente ook anders ingedeeld. Je hebt een aantal vaste uitvoerende uren, dat betekent dat ik op 4 vaste dagen na school tijd anderhalf uur bezig ben met sport- en spel lessen. De rest van de dag ben ik bezig met het voorbereiden, coördineren en organiseren van andere activiteiten (denk aan vakantieactiviteiten, sportdagen, toernooien, etc.).”

Wat vind je het leukste aan jouw beroep?

“Het leukste van mijn beroep vind ik toch echt wel omringd zijn door de sport. Omringd zijn door bewegende mensen. Mensen tot bewegen kunnen aanzetten, en alle positieve energie die daar vanaf straalt en die ik er zelf ook van krijg.”

Wat vind je er minder leuk aan?

“Persoonlijk vind ik het minder leuke het “moeten” cultuur. Vanuit de opleiding krijg je een bepaalde methodiek en didactiek mee die je op school als docent LO moet toepassen. Ik ben met mijn werk nu voornamelijk kinderen op een andere manier aan het laten bewegen. De kinderen zijn vrij om te komen naar de sport- en spellessen na school en zijn in die anderhalf uur vrij om te doen wat ze willen. Hierdoor zijn ze intrinsiek gemotiveerd en hoef ik geen “politie agentje” te spelen.”

Wat is voor jou de grootste uitdaging?
“Als docent LO is mijn grootste uitdaging geduld bewaren in de breedste zin en verder kijken dan het gedrag wat het kind op dat moment vertoont. Als CF’er/JSC’er is mijn grootste uitdaging vernieuwend te zijn in het bedenken en organiseren van sportieve bezigheden. Mensen van alle leeftijden blijven prikkelen om lekker te bewegen.”
Werk je alleen of in een team?

“Als docent LO op een basisschool ben je meestal de enige docent LO, maar moet je natuurlijk wel samenwerken met de groepsleerkrachten. Op de middelbare school werk je bijna altijd in een team met meerdere docenten LO.

ALS CF’er/JSC’er werk je ook in een team, waarbij de collega’s een sport achtergrond hebben of een andere achtergrond op het gebied van cultuur, sociaal-maatschappelijk en milieu (dit is het geval bij de Gemeente Nissewaard, elke gemeente is anders ingedeeld).” 

Waar moet je goed in zijn?

“Natuurlijk moet je iets van een sportachtergrond hebben bij beide beroepen. Als de opleiding tot leraar lichamelijke opvoeding wilt doen, wordt er een sport toelatingstest gedaan. Een bepaald niveau in eigen vaardigheid is verreist. Daarnaast zijn de volgende aspecten wel handig om te kunnen: Les- en leiding geven aan een groep (ontwikkel je op de opleiding), communicatieve vaardigheden (ontwikkel je op de opleiding), empatisch vermogen, kennis van sport en spel, creatief en flexibel zijn.”

Welke opleidingen zijn nodig?

“Voor docent LO: HAVO/VWO en Sport en Bewegen niveau 4, doorstromen naar de verkorte leerroute(3 jaar). Voor CF’er/JSC’er: Sport en Bewegen niveau 4 en ALO.”

Wat kun je verdienen?

“Op basis van een fulltime functie, grof weg genomen €1000 minimaal en €3000 maximaal. Hangt af van functiejaren, etc. (Zie CAO Sport).”

Heb je tips voor jongeren?

“Doe wat je gelukkig maakt! Maar wees ervan bewust dat veranderingen onvermijdelijk zijn, blijf jezelf altijd uitdagen. Hou niet vast aan wat de maatschappij van je wilt, maar wat je zelf wilt.” 

 “Hou niet vast aan wat de maatschappij van je wilt, maar wat je zelf wilt!”

Informatie over het bedrijf:

Alg. info over je bedrijf: (vermeld hier ook je website bij, zodat ze je kunnen vinden)

http://www.fayevas.com/ (eigen website)

https://vimeo.com/79567358 (het werk als CF’er/JSC’er)

https://www.youtube.com/watch?v=qfWSW4NvfWM (het werk als CF’er/JSC’er)

https://vimeo.com/36380469 (het werk als personal trainer)