Dwight van van de Vijver, Politieagent en Operationeel Expert
Interview met: Dwight van van de Vijver 
Werkt bij: De politie
Waarom heb je voor dit beroep gekozen?

“Rond mijn 10e jaar wist ik al dat ik de politie heel tof vond en leek het mij heel stoer om ooit bij de politie te kunnen werken. Vooral het vangen van boeven leek me wel wat, achtervolgingen en mensen pakken die slechte dingen gedaan hadden. Ik keek destijds ook regelmatig naar politieseries en zag ik het gebeuren om als held de goede burgers tegen het kwade te beschermen. Naarmate ik wat ouder werd (rond mijn 16e) en echt kritisch ging kijken naar het beroep, vond ik dat er heel veel verschil zat in hoe politieagenten spraken tegen mij e/o vrienden en bekeek ik het vak toen met andere ogen. Ik besloot de PABO te doen en deed de docenten opleiding Engels, al bleef het idee om politieagent te worden sudderen. Er was toen iemand die mij uitlegde dat ik ook een eigen invulling kon geven aan het politievak, dan het verkeerde beeld dat ik inmiddels van ze gekregen had. Uiteindelijk heb ik dus toch maar gesolliciteerd bij de politie wat mijn beste carrière keuze ooit was! Ik ben een persoon die niet lang kan stilzitten, in mijn beroep ben ik met van alles en nog wat bezig. Je doet zulke toffe dingen en wordt er ook nog eens voor betaald… eigenlijk voelt het gewoon niet echt als werken.”

Heb altijd al geweten wat je wilde worden?

“Toch wel!  Samen met mijn neefje die bij ons woonde, fantaseerden wij altijd over hoe we mensen gingen redden en helpen.. beetje bad boys achtig. We keken toen ook naar (politie)films waar we nog iets te jong voor waren, maar we vonden het geweldig.. dat was onze droom! Uiteindelijk is mijn neefje marinier geworden. Naast mijn passie voor het politievak heb ik ook altijd iets met kunst gehad. Tekenen, schilderen, schrijven en dichten zijn allemaal passies waar ik me aldoor mee heb beziggehouden. Onlangs was ik bij RTL Late Night in de uitzending en voelde mij vereerd dat Humberto Tan een stukje van mijn gedicht had laten horen. Een gedicht welke ik met toeval heb opgenomen met jongens ‘uit de wijk’, ‘in de wijk’ en waar nu ook een clip bij is gemaakt, waar FunX ook bij was, super leuk natuurlijk en op die manier houd ik mij ook bezig met mijn andere passies. Over een jaar of 10, 20 zie ik mezelf meer in de kunst doen. Tijdens mijn carrière bij de politie maak ik zoveel dingen mee die mij ook inspireren om datgene in kunst naar buiten te brengen.”

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

“Mijn agenda is altijd behoorlijk gevuld. Op kantoor beginnen we altijd met een briefing waarin de afgelopen 24 uur besproken wordt, maar ook wie er die dag gezocht wordt en wie we moeten binnenhalen. Meestal check ik ten minste een dag van te voren wat mij de volgende dag te wachten staat en waar ik mij op voor moet bereiden. Zo moet ik mij regelmatig voorbereiden op gesprekken die we met de gemeente, jongerenwerkers en sociaalmakelaars van welzijnsorganisaties hebben, over overlastlocaties in de wijk en wat we die jongeren kunnen bieden om die plekken veiliger te krijgen. Naast dit doe ik natuurlijk ook gewoon ‘basis’ politiewerk. Dit betekent dat ik in mijn wijk de meldingen behandel die binnenkomen, en dit kan van alles zijn van bijvoorbeeld een burenruzie, een van huis weggelopen kind of bijvoorbeeld

“Je doet zulke toffe dingen en wordt er ook nog eens voor betaald… eigenlijk voelt het gewoon niet echt als werken”

een ex crimineel die na zijn gevangenschap weer terug de wijk in komt waar je op gesprek gaat, maar ook gewoon de op heterdaad meldingen aangaande zaken die op dat moment aan de hand zijn zoals bijvoorbeeld een inbraak, autokraak, een mishandeling of een grote vechtpartij etc. Bij heterdaad meldingen ga je er niet alleen op af, maar met een groepje en coördineer ik dan de groep; ik geef dan aan wie er wat doet op dat moment etc. Overigens lunchen we altijd gezamenlijk tenzij er een melding komt waar we direct op af moeten. We sluiten de dag af met een overdracht. Naast dit alles geef ik ook 1 dag per week les op de politieacademie. In de rol van hulpofficier van justitie toets ik de ambtshandelingen van politieagenten op de rechtmatigheid. Bijvoorbeeld als collega’s een verdachte aanhouden en meenemen naar het bureau, dan doe ik de voorgeleiding van de verdachte en bekijk ik het bewijs of zie ik toe op wat er nog moet gebeuren. Ik kijk dus ook of de verdachte terecht aangehouden is, niet of hij of zij schuldig is. Dat is aan een rechter. Ik beslis of een verdachte moet blijven, langer moet blijven of heengezonden wordt. Ik ben een schakel tussen het OM en de politie.”

Wat vind je het leukste aan jouw beroep?

“Ik was 19 toen ik als agent begon in de binnenstad van Utrecht en vond het echt geweldig om bij een brute diefstal de dader zo snel mogelijk te pakken te krijgen; naar de locatie rijden, uit de auto springen, erachteraan rennen en dan degene te pakken te krijgen. Dit gaf eerlijk gezegd een soortgelijk gevoel welke ik kreeg bij de sport die ik vroeger deed American Football, alleen sta je dan niet echt te juichen bij deze “touchdown”. Dat vond ik destijds echt leuk, maar goed, wat ik al zei ik was toen nog maar 19. Ook heb ik ooit een vrouw gereanimeerd met goede afloop. Zij en haar man waren immens blij, dat gaf natuurlijk een goed gevoel want daar doe je het voor. Wat ik nu ook heel leuk vind om te doen is om de jongeren in de wijk, die ergens talent voor hebben, te stimuleren om door te zetten. Dit blijft dan niet bij het maken van een compliment maar ze ook verder te helpen aan bijvoorbeeld mensen uit mijn netwerk en ze zo aan elkaar te koppelen, zodat ze ook daadwerkelijk verder komen. Ik geef wellicht meer dan van mij verwacht wordt in mijn functie, maar ik doe alles met mijn hart; zoals ik buiten mijn functie ben, ben ik ook in mijn functie en ik houd van wat ik doe. Zo was ik laatst ook bij het Cultuurhuis in Kanaleneiland, waar een paar jongens aan het rappen waren en die vastliepen in hun tekst, het is dan zo een kleine moeite om met ze mee te denken, om ze te motiveren en dat is wat mij een fijn gevoel geeft. Het is trouwens ook mooi om te zien hoe andere professionals de nog zoekende jongeren helpen. Dit zijn soms professionals met een crimineel verleden, die hun leven een compleet andere wending hebben gegeven en die zich nu 200% inzetten voor onze maatschappij, geweldig!”

Wat vind je er minder leuk aan?

“De politie zorgt o.a. voor rust, veiligheid en orde en wordt benaderd als er zaken fout gaan, en wordt natuurlijk niet gebeld als er dingen goed gaan. Ik zoek dan ook heel vaak de leuke dingen en vreugde zelf op, maar bij dit beroep moet je er wel rekening mee houden dat je niet iedereen kan helpen, zo gaan er soms ook mensen dood bij een ongeluk, of verliezen benen etc. Gelukkig hebben we een speciaal team die ons begeleidt nadat we te maken hebben gehad met heftige zaken, want je blijft namelijk mens en hebt nou eenmaal met gevoelens te maken en is het dus belangrijk dat je je hierin dan ook laat begeleiden. Heel veel mensen schelden ons uit voor van alles en nog wat, dat raakt mij.. en ergens maakt het je weer sterker en moet ook zeggen dat je als team hechter wordt als je samen zoveel met elkaar meemaakt.”

Wat is voor jou de grootste uitdaging?
“Kort geleden ben ik hulpofficier van justitie geworden en zou heel graag verder willen groeien in deze functie. In elke organisatie valt er wel iets te verbeteren, dus ook in de onze. Ik wil er dan ook graag aan bijdragen om de organisatie, -waar nodig- te helpen gezonder te maken.”
Werk je alleen of in een team?
“Ik werk in een Basisteam bestaande uit ongeveer 160 collega’s. Een deel recherche, zij doen onderzoek in de zaken die beginnen bij een aangifte of door bevindingen van een collega op straat. De collega’s in uniform zijn onderverdeeld in 6 ploegen van ongeveer 12 tot 15 personen. Deze collega’s zijn agenten en hoofdagenten die meldingen rijden en werkopdrachten uitvoeren om de wijken veiliger te maken. Mijn directe collega’s waar ik veel plannen mee ontwikkel zijn wijkagenten. Zij zijn verantwoordelijk voor een (sub)wijk. Ik stuur hen aan en coach ze waar nodig.”
Waar moet je goed in zijn?

“Je moet een sterk karakter hebben, en dit is het deels te ontwikkelen maar je moet behoorlijk assertief zijn, niet over je heen laten lopen en echt maatschappelijk betrokken zijn; je moet het belangrijk vinden wat er gebeurt in de wereld. Fysiek gezien moet je een goede conditie hebben, je hoeft geen superheld te zijn maar je moet wel de testen kunnen doorlopen. Wat ook zwaar weegt is dat je van onbesproken gedrag moet zijn. Dit betekent dat je geen strafblad mag hebben.. zelf sta ik hier niet helemaal achter, al snap ik het wel.  Ik geloof er wel in, en sterker nog ik zie het met mijn eigen ogen gebeuren dat mensen positief kunnen veranderen.”

Welke opleidingen zijn nodig?

“Als je het VMBO afgerond hebt op je 16e of 17e dan ben je nog te jong om te starten aan de politieacademie en kun je eventueel alvast beginnen met de opleiding Handhaver Toezicht & Veiligheid (HTV), zodra afgerond zou je kunnen instromen in het 2e jaar van de politieacademie in totaal duurt deze 3 jaar.”

Wat kun je verdienen?

“Afhankelijk van je functie bij de politie is het salaris tussen de €1392 en €9237 bruto per maand.”

Heb je tips voor jongeren?

“Volg je hart! Ik was zelf zo lang bezig met het idee om politieman te worden, maar dat idee werd min of meer uit mijn hoofd gepraat door mijn ouders. Mijn vader vond bijvoorbeeld dat ik beter rechten kon studeren en mijn moeder vond het onderwijs wel wat voor mij, en dit komt misschien ook omdat zij zelf uit die sectoren komen. Daarnaast vond mijn moeder mijn beroep gevaarlijk omdat je bijvoorbeeld ook te maken hebt met criminelen en werd ik op die manier afgeleid van mijn plan A. Een quote van Will Smith waar ik helemaal achter sta: ‘Er is geen reden om plan B te hebben, plan B leidt je alleen maar af van plan A’. Ik zeg: het is jouw leven, het is jouw droom, volg jouw hart in plaats van de dromen van anderen uit te laten komen. Ga 100%, ga hard, doe dingen niet half, loop of helemaal links of helemaal rechts, maar ga niet in het midden een beetje iets doen.”

 “Er is geen reden om plan B te hebben, plan B leidt je alleen maar af van plan A”

Informatie over het bedrijf:

Voor meer informatie over de politie: www.politie.nl

politielogo