Don Ceder, Advocaat
Interview: Don Ceder (1989)
Bedrijf: Ceder Advocatuur
Waarom heb je voor dit beroep gekozen?

Na mijn rechtenstudie kwam ik eigenlijk in een situatie terecht die heel herkenbaar is voor velen die afstuderen, namelijk het heel lastig aan een baan komen, zeker in sectoren zoals de advocatuur. Uiteraard heb ik heel erg mijn best gedaan om aan een baan te komen maar kreeg afwijzing na afwijzing, wat voor mij op een gegeven moment aanleiding gaf om zelf wat te starten zodat ik wat werkervaring op kon doen. Ik heb samen met een neef van mij een juristenkantoor opgezet (Anti Incasso). Dat ging boven verwachting goed; er kwam ontzettend veel aandacht op af en we mochten ook heel veel zaken behandelen. Daar heb ik heel wat werkervaring kunnen opdoen. Uiteindelijk wilde ik toch graag datgene doen waar ik voor gestudeerd had en zocht een baan in de advocatuur. Als beginnend advocaat heb je een begeleider nodig, een patroon genaamd en vanwege de goede contacten die ik via Anti Incasso had opgebouwd kon ik dan toch iemand vinden die mijn patroon wilde zijn. En nu heb ik sinds dit jaar, 2015 mijn eigen kantoor: Ceder Advocatuur. Ik heb voor de advocatuur gekozen omdat ik het heel bijzonder vind om op te komen voor zij die niet voor zichzelf kunnen opkomen. Dit is voor mij een drijfveer en vanuit dat opzicht vind ik de advocatuur een prachtig beroep.

Heb je altijd al geweten wat je wilde worden?

Eigenlijk heb ik altijd heel veel interesses, ambities, hobby’s gehad. Ik wist echter nooit wat ik later wilde worden. Als mensen mij vroegen wat ik wilde worden riep ik altijd wereldleider, haha. Ik denk achteraf dat ik dat zei omdat dat dan eigenlijk al mijn plannen omvatte en ik alles kon blijven doen wat ik leuk vond. Voordat ik begon met werken heb ik heel veel gedaan; van theater, dansen, DJ, MC, regisseren, produceren. Daarnaast ben ik binnen mij lokale kerk heel actief bezig. Het is dan wel mooi dat ik nu naast mijn beroep van alles doe en vanuit een bepaalde positie de wereld een iets betere plek kan maken en vooruitgang kan faciliteren op diverse gebieden.

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Ik ben dagelijks om 9:00 op kantoor, maar het kan ook zijn dat ik start met afspraken buiten de deur. Meestal begin ik met het beantwoorden van mijn mailberichten en kijk ik naar afspraken die ik heb staan. Naast de tijd die ik blokkeer voor cliënten besteed ik ook veel tijd aan de binnenkomende zaken; dossier inlezen, stukken opschrijven, onderzoek doen, contact hebben met de tegenpartij van de cliënt. Er komt eigenlijk heel veel bij kijken wanneer je met een cliënt samenwerkt: het contact dat je hebt met je cliënt, de tegenpartij, termijnen die je in acht moet nemen, zittingen. De ruimte die ik tussen de cliënten over heb besteed ik op diverse manieren; het kan elke dag anders lopen. Soms heb je bijvoorbeeld een spoedzaak (een kort geding); er moet dan heel wat geschoven worden in de planning.

“Als mensen mij vroegen wat ik wilde worden riep ik altijd wereldleider”

Dit beroep is een vak waarbij heel weinig zeker vaststaat; het is een heel dynamisch vakgebied. Ik ben naast de rechtsvertegenwoordiger van cliënten ook een soort van vertrouwenspersoon –  cliënten kunnen bijvoorbeeld een uitlaatklep bij mijn vinden; vertrouwelijke zaken bespreken, advies inwinnen en voor velen ook een bron van informatie zijn.

Wat vind je het leukste aan jouw beroep?

Het kunnen helpen van cliënten die in schrijdende situaties zitten; bijvoorbeeld een ontruiming tegenhouden of ervoor zorgen dat kinderen bij een ouder kunnen blijven – dat vind ik toch wel het meest bevredigend. Zaken waarbij je na afloop de cliënten ook echt wat kan geven dat wat van waarde is. De wat menselijkere momenten van het vak vind ik toch wel het mooiste en daar doe ik het ook helemaal voor. 

Wat vind je er minder leuk aan?

Wanneer je niet bezig bent met cliënten etc. dan is het heel veel inlezen en schrijven. Je bent nooit uitgelezen. Dat vind ik niet altijd even leuk. Het vraagt heel wat van je. Tijd die je aan andere dingen zou kunnen besteden. Ik moet heel veel dingen zoals ontspanning, contact met vrienden en familie opofferen omdat ik vaak in me eentje heel wat leeswerk heb. Een ander minder leuke kant van deze functie is dat je cliënten soms ook niet kan helpen. Je hebt je cliënt vertegenwoordigd, maar het resultaat is voor je cliënt niet positief. Dat vind ik dan even lastig omdat ik van nature een winnaarsmentaliteit heb en wil dan graag winnen. Als je dan ook nog vaak de gevolgen ziet wat het heeft voor cliënten dan is het soms een vervelende taak om mee te delen dat de cliënt de zaak niet heeft gewonnen.

Wat is voor jou de grootste uitdaging?

Onafhankelijk blijven en uiteindelijk ervoor zorgen dat jij de touwtjes in handen blijft houden, niet je cliënt. Cliënten willen vaak heel veel en zullen dit ook aangeven. Het is echter belangrijk dat de advocaat ervoor zorgt dat hij zich niet laat gebruiken door zijn cliënt en ook de controle over de zaak weet te houden. Soms moet een advocaat tegen zijn cliënt kunnen zeggen dat hij die voorgestelde actie van cliënt niet gaat uitvoeren.

 Waar moet je goed in zijn?

Je moet heel snel verbanden kunnen leggen tussen bepaalde feiten, oorzaken en omstandigheden. Je moet heel snel in een conflict kunnen zien wat er afspeelt, eruit kunnen halen wat er zich afspeelt en ook inzien in hoeverre jij jouw cliënt goed kan vertegenwoordigen. Je moet met veel of weinig informatie heel snel een bepaald verhaal kunnen maken of een bepaald traject in kunnen zetten ten voordele van je cliënt. Dat is iets waar je heel snel moet kunnen schakelen. Dat inzicht ontwikkel je geleidelijk, maar dat is wel echt cruciaal. Spreken en schrijfvaardigheid komt er ook bij kijken; deze punten zijn ook goed te ontwikkelen. Alles wat je op schrift zet wordt meegenomen en zal in je voordeel of in je nadeel wegen. Het is dan ook echt belangrijk om te de juiste formuleringen te vinden en ervoor zorgen dat je niet teveel of te weinig schrijft. 

Welke opleidingen zijn nodig?

Zelf heb ik eerst mijn gymnasiumopleiding afgerond aan het Sint Nicolaas Lyceum. Daarna heb ik rechten gedaan aan de vrije universiteit. Sinds eind februari 2015 ben ik beëdigd als advocaat. Wanneer je als advocaat bezig bent begin je tegelijkertijd ook de beroepsopleiding, die wordt namens de Orde van Advocaten aangeboden. 

Wat kun je verdienen?

Een gemiddeld uurtarief voor een advocaat is tussen de €140 en €250. Als eigen ondernemer ben ik niet altijd bezig met uren besteden aan een zaak maar ook andere zaken zoals administratie, marketing, contacten leggen, ondernemerschap, financiën etc. Overigens maakt het qua hoogte van jouw salaris wel degelijk uit of je als advocaat voor een grote corporate advocatenkantoor werkt of je als advocaat voornamelijk met cliënten werkt die weinig geld hebben en recht recht hebben op financiële rechtsbijstand.

Heb je tips voor jongeren en hun toekomst?

Ga op zoek naar een heldere visie voor jouw leven. Misschien kan je het nog niet concretiseren, maar wel welke richting. Waar ben je goed in en wat zou je graag willen doen? Een van de grootste fouten die jongeren maken is dat ze een studie kiezen en dan pas achteraf kijken wat ze daarmee kunnen doen. Vaak komen ze al snel achter het feit dat het niet bij ze past. Doe vooraf dus goede research. Vorm een duidelijk plaatje voor jezelf hoe jij jezelf ziet, vorm je ultieme droom en ga dan een plan maken wat je daarvoor nodig hebt. Maak op grond daarvan jouw opleidingskeuze. Een ieders pad is anders, maar zorg wel dat je pad die je uitstippelt uiteindelijk leidt tot waar je wilt komen.

 

“Een van de grootste fouten die jongeren maken, is dat ze een studie kiezen en dan pas achteraf kijken wat ze daarmee kunnen doen

Informatie over het bedrijf:

Ceder Advocatuur is een modern advocatenkantoor in Amsterdam onder leiding van Mr. Don Ceder en komt op voor de rechten van zijn cliënten. Of het om particulieren of ondernemers gaat, Ceder staat zijn cliënten zorgvuldig en daadkrachtig bij waarbij een praktische oplossing altijd voorop staat. Ceder advocatuur is gespecialiseerd in verschillende rechtsgebieden, waaronder procesvertegenwoordiging bij een onrechtmatige BKR registratie. Daarnaast is mr. Ceder vaste juridisch adviseur van diverse ondernemingen en particulieren. Daarnaast biedt Ceder advocatuur via de Ceder Academy verschillende workshops en evenementen aan, waaronder informatiemarkt Let’s Talk Finances Advies nodig? En bent u op zoek naar een advocaat? Neem dan contact op en bel 020-7230390 voor een gratis intakegesprek. Tevens kunt u onze website bezoeken: Ceder Advocatuur

s