Daniël Oosterhuis, Software developer
Interview: Daniël Oosterhuis (1981)
Bedrijf: Atane Software
 
Waarom heb je voor dit beroep gekozen?

Programmeren had al op jonge leeftijd mijn interesse. Tijdens mijn studie Bedrijfswiskunde & Informatica had ik een bijbaan als programmeur en begon ik er echt plezier in te krijgen om complexe problemen te analyseren en te vertalen naar een software oplossing. Na voor verschillende werkgevers te hebben gewerkt, ben ik in 2010 fulltime ondernemer geworden en kon ik mijn eigen softwareproduct verkopen.

Heb je altijd al geweten wat je wilde worden?

Nee, vroeger wilde ik piloot worden. Later chirurg. Daarna wist ik het lange tijd niet. Ik ben hier tijdens mijn studie in gerold, en het bleek mij goed te passen.

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Ik begin ’s ochtends rond 9 uur. Dan werk ik meestal een paar mailtjes en een cappuccino weg. Daarna nemen we met elkaar binnen 2 minuten de belangrijkste dingen door voor die dag. Als er supporttickets van klanten openstaan, dan worden die afgehandeld. Tijdens een gemiddelde werkdag ben ik zo’n 4-6 uur echt bezig met programmeren. De rest van de tijd ben ik aan het mailen of bellen met klanten, of heb ik besprekingen met collega’s.

 

 

“Programmeren had al op jonge leeftijd mijn interesse”

Wat vind je het leukste aan jouw beroep?

Omdat we met een klein team werken, heb ik veel variatie in mijn werkzaamheden. Daarnaast hebben we alle vrijheid om aan nieuwe ideeën te werken. Het leuke is dat je als ondernemer zelf mag bepalen wat je doet. Dat klinkt misschien een beetje flierefluiterig, maar we zijn natuurlijk wel serieus bezig met wat we doen.

Wat vind je er minder leuk aan?

Soms krijg je lange e-mails, die je helemaal moet doorlezen en daarna puntsgewijs moet beantwoorden. Dat is niet mijn favoriete bezigheid..

Wat is voor jou de grootste uitdaging?

Dé uitdaging is om gefocust te werken. Er zijn veel dingen die je aandacht vragen of afleiden, en je moet steeds voor ogen houden wat het belangrijkste is en zorgen dat je daar aan toekomt. De andere uitdaging is kwaliteit. Soms is de verleiding groot om dingen houtje-touwtje op te lossen, zodat je er snel vanaf bent. Vergelijk het met een metselaar die bakstenen vastzet met plakband. Dat gaat in het begin misschien goed en het schiet ook lekker op, maar als je dat te vaak doet maak je uiteindelijk je eigen product kapot.

Werk je alleen of in een team?

We werken met een team van vijf mensen, en we weten allemaal van elkaar wat we doen. Met mijn compagnon spreek ik dagelijks over nieuwe klanten, nieuwe features, en de functionele kant van onze software. We hebben twee programmeurs waarvan ik er een ben. Met hem heb ik veel contact over de technische kant van de software.

Waar moet je goed in zijn?

Allereerst helpt het om wiskundig inzicht te hebben en een sterk analytisch vermogen. Verder is het in deze functie erg handig om goed en duidelijk te kunnen communiceren (niet alleen goed spreken, maar vooral goed luisteren), zodat het eindresultaat van je werk ook echt datgene is wat de opdrachtgever nodig heeft. 

Welke opleidingen zijn nodig?

Een informaticastudie kun je op verschillende niveaus volgen. Goede programmeurs hebben minimaal een HBO achtergrond. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar die zijn zeldzaam en komen in een bedrijfsomgeving vaak niet goed uit de verf.

Wat kun je verdienen?

Startsalaris voor een software developer is rond de €25.000 per jaar. In deze branche geldt nog steeds: the sky is the limit. Voor echte toptalenten wordt veel geld uitgetrokken door bedrijven als Google, Facebook etc.

Heb je tips voor jongeren en hun toekomst?

Volg een goede studie, en begin zo vroeg mogelijk met een bijbaantje. Ik werkte als 15-jarige in de supermarkt en als krantenbezorger. Op mijn 17e werkte ik in de avonduren bij een callcenter. Tijdens mijn studie vond ik een bijbaan als parttime programmeur. Al die ervaring heb je al op zak op het moment dat je je studie afrondt, en je bent dan al gewend aan hard werken.

 

“Begin zo vroeg mogelijk met een bijbaantje

 
Informatie over het bedrijf:

Atane Software maakt software voor gastouderbureaus (en sindskort ook voor kinderdagverblijven) onder de naam PortaBase. Elke maand wordt de opvang van zo’n 25.000 kinderen via onze software verwerkt. Onze software draait in de cloud en is dus volledig online te gebruiken. Voor meer informatie zie: Atane

Daniël Oosterhuis, Software developer