Bryan Walker, Mede eigenaar en oprichter van het “Online Coachcentrum”
Interview met: Bryan Walker (1968)
Bedrijf: Onlinecoachcentrum.nl
 
Waarom heb je voor dit beroep gekozen?

Het kan lastig zijn om een (beroeps)keuze te maken, als je je blijft afvragen wat je wilt. Een ander soort begin om tot een (beroeps) keuze te komen is weten wat je in elk geval niet wilt. Zo is het ook bij mij gegaan. De vraag: ‘wat wil je worden als je groot bent?’ heb ik altijd lastig gevonden. Ik realiseerde me pas tijdens mijn laatste jaar van mijn studie Elektrotechniek aan de HTS, dat ik in elk geval niet voor een baas wilde werken. Terwijl veel van mijn medestudenten al droomden van een succesvolle carrière als Elektrotechnisch ingenieur (en dat is uiteraard prima), benauwde dat idee mij echter. Ik wilde juist vrijheid en maar drie dagen per week werken en dacht dat te kunnen bereiken als ik ondernemer zou worden.

Heb je altijd al geweten wat je wilde worden?

Ik heb lang geen idee gehad wat ik nou echt leuk of interessant vond qua werk. Mijn vader heeft ook Elektrotechniek gestudeerd en ik weet nog dat ik als tiener in zijn boeken keek naar al die ingewikkelde formules. Ik heb toen als het ware automatisch gekozen om Elektrotechniek te gaan studeren. Hoewel ik de studie met veel plezier heb afgerond, heb ik er nooit iets mee gedaan. Ik kreeg tijdens mijn laatste studiejaar aan de HTS wel opeens een sterk verlangen om ondernemer te worden. Hoewel ik toen nog geen enkel idee had van waarin ik dan zou willen gaan ondernemen. Ik heb altijd al interesse gehad in de menselijke geest en hoe we ons als mens persoonlijk kunnen ontwikkelen om het beste uit onszelf te halen. Die interesse en het verlangen om ondernemer te zijn heeft er uiteindelijk (na aanvullende opleidingen tot coach) voor gezorgd dat ik inmiddels al 17 jaar als mental coach en persoonlijke ontwikkelingstrainer werk en mijn derde bedrijf heb opgericht.

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Ik richt mijn werkdagen zo relax mogelijk in. Ik start mijn werkdag rond 9:30. Ik heb dan al een half uur thuis gemediteerd. We (mijn businesspartner Mandy van ‘T Sant en ik) willen bewust geen kantoor meer, daar ons bedrijf – het ‘Online Coachcentrum’ – een internetbedrijf is en we in principe overal kunnen werken waar er een internetverbinding is. Ik heb dus een aantal “werklocaties” in Rotterdam, Den Haag en soms Amsterdam waar ze goede koffie hebben en goed internet. Gedurende de dag besteed ik in principe aandacht aan twee activiteiten. Bezig zijn met typische ondernemersdingen zoals marketingacties en zakelijke afspraken en daarnaast met het houden van online coachsessies met uiteenlopende soorten cliënten. Rond een uur of 19:00 ga ik richting huis of sportschool en rond mijn dag af met Netflix kijken of een boek lezen. 

“Ik realiseerde me pas tijdens mijn laatste jaar van mijn studie Elektrotechniek aan de HTS, dat ik in elk geval niet voor een baas wilde werken.”

Wat vind je het leukste aan jouw beroep?

Hoewel ik al tijdje ondernemer ben, heb ik me nooit echt ondernemer gevoelt. Ik wil gewoon met mensen werken en ze helpen groeien en hun doelen helpen bereiken. Dat vind ik het leukst, mensen (online) coachen, adviseren en soms trainen. Het ondernemerschap biedt de ruimte om dat op mijn eigen manier en volgens mijn eigen visie te kunnen doen. 

Wat vind je er minder leuk aan?

Hmmm, ik zou het eigenlijk niet zo gauw weten. Misschien komt dat ook omdat ik geen slaaf van mijn eigen bedrijf wil zijn. Ik doe dus alleen de dingen binnen mijn bedrijf waar ik energie van krijg. Ik heb ook de luxe om zelf te bepalen welke cliënten ik zelf wil coachen en welke ik aan een van onze andere online coaches geef. Ik ben wat dat betreft een gezegend mens. Ik denk dan ook niet dat ik ooit met pensioen ga, zoals dat heet.

Wat is voor jou de grootste uitdaging?

Mijn grootste uitdaging – als het om mijn beroep gaat – is het vinden van een goede balans tussen werken en ontspannen. Ik ben eigenlijk 90% van de dag met mijn bedrijf bezig. Ja, ook als ik op vakantie ben. Ik zou naast het sporten en mediteren wat meer mogen ontspannen. Maar ja, werken zie ik ook als ontspanning. Misschien heb ik zelf wel een online coach nodig. 

Werk je alleen of in een team?

Ik heb ervaren dat het niet makkelijk is om een passende zakenpartner te vinden. Ik ken Mandy van ‘T Sant nu al zeven jaar en we vullen elkaar goed aan. Daarnaast komen er steeds meer online coaches waar we mee samenwerken. Succes creëer je nooit in je eentje, je zal altijd mensen nodig hebben die je aanvullen of ondersteunen.

Waar moet je goed in zijn?

Los van waar je als coach goed in moet zijn, moet je in eerste instantie van mensen houden en een soort verlangen hebben om mensen te helpen, dan ben je er naar mijn mening al voor 80%. Omdat je met mensen werkt in plaats van bijvoorbeeld met computers, moet je ook in staat zijn om je te verplaatsen in gevoelens en behoeften van mensen. Bij coaching draait het uiteindelijk om hoe je je communicatie zodanig gebruikt, zodat de ander zich geholpen voelt bij zijn of haar doel of verlangen. Het hebben (of ontwikkelen) van communicatieve vaardigheden is dus heel belangrijk.

Welke opleidingen zijn nodig?

Er zijn gelukkig steeds meer goede opleidingen tot coach. Er zijn echter verschillende coaching methodieken (bv oplossingsgericht coachen, ontwikkelingsgericht coachen, actiegericht coachen etc.). Je zou dus een speciale opleiding kunnen volgen waarbij je een van de coaching methoden leert. Of je zou een algemene communicatie opleiding kunnen volgen zoals NLP, waarbij je krachtige technieken en communicatiemodellen leert, die je ook kunt gebruiken om te coachen. Wat je in de praktijk ziet gebeuren is dat coaches vaak al een andere afgeronde opleiding hebben en coaching als aanvullende opleiding kiezen. 

Wat kun je verdienen?

Dat is lastig te bepalen. Steeds meer bedrijven hebben een coach in dienst en die verdienen dan een bij die functie passend salaris. Een coach is binnen een bedrijf veelal een HBO functie en een startende coach in loondienst verdient dan ongeveer €2500 bruto/maand. Het merendeel van de coaches is echter werkzaam als ondernemer (ZZP-er). Als je het slim aanpakt (door je bijvoorbeeld te specialiseren in een bepaalde methode of je te richten op een bepaalde doelgroep), kun je makkelijk het dubbele verdienen dan in loondienst. We hebben voor ons bedrijf onderzoek gedaan en het blijkt echter dat van de 44.000 coaches in Nederland, 80% er ook een baan of ander beroep (bv communicatie trainer) bij heeft. Met andere woorden: maar 20% van alle coaches in Nederland verdienen blijkbaar voldoende om alleen van coachen (van voornamelijk managers en directeuren) te kunnen leven. Klinkt misschien demotiverend maar je kunt het ook zien als een kans als je bedenkt dat steeds meer mensen de weg weten te vinden naar een coach. Coaching is niet meer alleen voor managers of directeuren, maar ook toegankelijker voor particulieren en werknemers. 

Heb je tips voor jongeren en hun toekomst?

Ik merk dat mensen het vaak makkelijker vinden om aan te geven wat ze NIET willen i.p.v. wat ze WEL willen. Terwijl we volgens mij geleerd hebben om altijd maar te weten wat we WEL willen. Het begint al met de vraag’ Wat wil je later worden als je groot bent’. Mocht je moeite hebben om een dergelijke vraag te beantwoorden, probeer dan eens te starten met wat je in elk geval allemaal NIET wilt en WAAROM je dat niet wilt. Het wordt daarna veel makkelijker om erachter te komen wat je dan WEL zou willen, omdat je dan minder opties hebt om uit te kiezen. 

 “Mocht je moeite hebben om een dergelijke vraag te beantwoorden, probeer dan eens te starten met wat je in elk geval allemaal NIET wilt en WAAROM je dat niet wilt.”

Informatie over het bedrijf:

Stel je voor dat je op elk moment en voor de meeste problemen of doelen in je leven over een eigen persoonlijke coach kon beschikken. Eentje die je met een druk op de knop (van bv je telefoon) kon bereiken wanneer je maar wilde. Dat is de kern van ons bedrijf. We maken coaching toegankelijk voor een ieder die niet weet, wat ze willen of hoe ze iets moeten aanpakken of bepaalde doelen willen verwezenlijken. We koppelen coaches met een bepaalde deskundigheid of ervaring aan mensen die op dat vlak hulp nodig hebben. Dat is eigenlijk in het kort wat het Online Coachcentrum doet. Je eigen betaalbare deskundige coach die in principe 24/7 bereikbaar is. Ons streven is dat men straks niet alleen een eigen tandarts of huisarts heeft maar ook een eigen persoonlijke coach. Kijk maar op onze website (onlinecoachcentrum.nl) voor meer informatie over de onderwerpen waar we mensen bij coachen of boek een gratis probeersessie met een van de online coaches. 

Bryan Walker, Mede eigenaar en oprichter van het “Online Coachcentrum”