Bart Baving, Intermediair (spelersmakelaar)
Interview met: Bart Baving (1973)
Bedrijf: Wasserman Netherlands Management B.V.
 
Waarom heb je voor dit beroep gekozen?

“Ik heb in het verleden zelf op een aardig niveau gevoetbald, en heb altijd het idee gehad dat er op het gebied van het begeleiden van voetballers nog heel veel dingen beter konden. En met dat idee in mijn achterhoofd en mijn drive om die verbeteringen daadwerkelijk door te voeren was dit voor mij het ideale beroep.”

Heb je altijd al geweten wat je wilde worden?

“Van kleins af aan wist ik dat ik profvoetballer wilde worden, waarschijnlijk net als 2 miljoen andere jongentjes hahahaha. Het benodigde talent was aanwezig, alleen mijn mentaliteit (wat uiteindelijk vaak de doorslag geeft) was niet geweldig, zo was ik af en toe erg makkelijk en vond ik mezelf misschien wel beter dan dat ik daadwerkelijk was. Daarnaast ben je als voetballer ook afhankelijk van je lichaam en na een aantal zware enkelblessures was het einde voetbaldroom.”

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

“Ik begin mijn dag altijd op de laptop, en dan ben ik vooral bezig met e-mail, voetbal nieuws, wedstrijd verslagen etc. Verder maken we op ons kantoor altijd aan het begin van de week een weekplanning, in deze weekplanning geven we aan welke wedstrijden en of trainingen van welke spelers we gaan bekijken. Eigenlijk ben ik 24 uur per dag en dat minimaal 5 dagen in de week met voetbal bezig. Wel probeer ik minimaal 1 dag per week helemaal vrij te maken voor mijn kinderen, en meestal slaag ik daar ook wel in.”

Wat vind je het leukste aan jouw beroep?

“Het daadwerkelijk begeleiden van mijn spelers, om samen met hun een traject in te gaan om het optimale uit hun carrière te halen in alle aspecten. Het is vaak een bewustwordingsproces, dus wat wordt er naast je aanwezige talent (wat de basis is) nou daadwerkelijk van je gevraagd om het maximale uit je mogelijkheden te halen. Een voetballer bestaat grofweg uit 4 eigenschappen, Tactisch-Technisch-Fysiek-Mentaal. Uiteindelijk moeten al deze eigenschappen zo optimaal mogelijk ontwikkeld worden, dat doen wij o.a. door het stellen van doelen. 

 “heb altijd het idee gehad dat er op het gebied van het begeleiden van voetballers nog heel veel dingen beter konden”

Spelers uiteindelijk beter zien worden en stappen te zien maken, bezorgd mij naast plezier ook een gevoel van trots.”

Wat vind je er minder leuk aan?

“Spelersmakelaars hebben als beroepsgroep over het algemeen een slechte naam, deels is dat terecht omdat niet een ieder het belang van zijn cliënt voorop heeft staan. De vooroordelen zijn dus groot en je wordt al snel weggezet als zijnde geldwolf. Iedereen wordt (zeker in de pers) al snel over 1 kam geschoren, in mijn optiek onterecht omdat er wel degelijk kantoren zijn die het belang van de speler op de eerste plaats zetten. Ons kantoor behoord zeker tot die groep, dat heeft ons rijke verleden keer op keer bewezen.”

Wat is voor jou de grootste uitdaging?

“Om per speler het maximale uit zijn carrière te halen, dat kan voor de ene speler het eerste van Vitesse zijn en voor de andere speler Real Madrid. Maar als ik zie dat de speler in kwestie er alles aan doet, maakt dat voor mij geen enkel verschil. Ik verwacht van mijn spelers te allen tijde maximale inzet, dat ze openstaan en om kunnen gaan met opbouwende kritiek, en een open en eerlijke communicatie voeren wat ze ook van mij mogen verwachten. Het is erg belangrijk dat je elkaar de waarheid kan zeggen in goede maar zeker ook in slechte tijden.”

Werk je alleen of in een team?

“Beide, whebben onderling veel contact en regelmatig werkoverleg. Aan de andere kant heb ik voor wat betreft het begeleiden en scouten van spelers enorm veel vrijheid en ben ik grotendeels bezig met mijn eigen groep jongens. Ik verkeer in de gelukkige omstandigheid dat ons kantoor beschikt over enorm veel kennis en ervaring, en tevens een fantastische backoffice heeft waar ik te allen tijde gebruik van kan makenMijn directe baas is Rob Jansen, een instituut in de voetbalmakelaars wereld, ons kantoor is goed voor +800 transfers en daarmee staan we binnen Nederland en ver daarbuiten op eenzame hoogte.”

Waar moet je goed in zijn?

“Je bent constant in contact met mensen, dus mensenkennis maar ook zelfkennis en goed kunnen communiceren, maar vooral ook goed kunnen luisteren zijn belangrijke eigenschappen. Je moet goed kunnen netwerken, deze kunnen onderhouden en uitbouwen, en je moet beslissingen (positieve en negatieve) kunnen en durven nemen en dat altijd met het belang van je cliënt in je achterhoofd. Daarnaast is het van belang dat je oprechte interesse toont, anders prikken mensen daar vrij snel doorheen. En het is natuurlijk meegenomen als je verstand van voetbal hebt maar dat spreekt voor zich.” 

Wat kun je verdienen?

“Dat is afhankelijk van zoveel factoren dat daar geen duidelijk antwoord op te geven is. De verdienste bestaat hoofdzakelijk uit een commissie die je ontvangt vanuit het salaris van een speler, wat wordt betaald door de clubs en dat percentage ligt tussen de 3 en 10 %. Mensen hebben altijd het idee dat elke zaakwaarnemer met één transfer direct miljoenen verdiend, en dat je heel snel heel veel geld kan verdienen, maar dat is verre van realistisch. De drijfveer in het werk wat je doet, moet altijd zijn: het leveren van kwaliteit, zodra je dat doet komt het financiële gedeelte vanzelf.”

Heb je tips voor jongeren en hun toekomst?

“Ik ben zelf ook jong geweest en weet dus uit ervaring dat het voor de meesten lastig is om nu al gericht met hun toekomst bezig te zijn. Toch is het handig en zinvol om daar zo nu en dan eens over na te denken. Maar welk beroep je later ook gaat uitoefenen:  werk hard, wees vriendelijk, wees loyaal, blijf bescheiden, blijf jezelf, blijf eerlijk, maak plezier, lach veel, reis zoveel mogelijk, wees dankbaar en stop nooit met jezelf ontwikkelen!” 

werk hard, wees vriendelijk, wees loyaal, blijf bescheiden, blijf jezelf, blijf eerlijk, maak plezier, lach veel, reis zoveel mogelijk, wees dankbaar en stop nooit met jezelf ontwikkelen!

Informatie over het bedrijf:

Wasserman Netherlands Management B.V. www.wasserman.nl

Topsporters bedrijven hun eigen sport en tegelijkertijd runnen ze een onderneming, die van henzelf. Want alle aspecten in het ‘normale’ bedrijfsleven kleven ook aan het bestaan van de topsporter: de zorg voor een hoogwaardig product, het ‘verkopen’ van dat product, persoonlijkheid, het opbouwen van een imago, marketing, de geldstroom en het afsluiten van contracten. Topsporters kunnen en willen al die zaken niet zelf behartigen. Dat is ook niet nodig. Wasserman Netherlands Management is een deskundig en gerenommeerd sportmanagementbureau. Wij nemen hen graag de zaken uit handen, waardoor de sportman/vrouw zich volledig kan concentreren op zijn of haar specialiteit. Omdat het ons vak is, omdat we een warm hart hebben voor de sporter en van sport houden. Voor ons is daarbij het opbouwen van een vertrouwensrelatie het belangrijkste, want juist dan onderscheiden onze mensen zich en kunnen we ons werk optimaal uitvoeren. Waarbij de sporter altijd centraal zal staan. 

Bart Baving, Intermediair (spelersmakelaar)