Alyda Norbruis, Professioneel wielrenster /  Beroepssporter (A-status)
Interview met: Alyda Norbruis (1989)
 
Waarom heb je voor dit beroep gekozen?

“Door een hersenbloeding ben ik linkszijdig spastisch en verlamd. In de medische wereld spreken ze van Cerebrale Parese (=spasmes) en Hemiplegie (= halfzijdige verlamming) en kan daardoor in de paralympische sporten uitkomen.

Vroeger heb ik aan korfbal en aan alpine skiën gedaan. Nadat ik met de topsport kennis had gemaakt wilde ik fulltime met sporten bezig zijn. Ik ben toen op internet gaan zoeken naar winter en zomersporten die ik misschien leuk zou vinden maar vooral die ik ook nog zou kunnen gaan doen op latere leeftijd. Bij de winterspelen kwam niet echt iets naar voren wat mij direct trok. Maar bij de zomerspelen wekte roeien en wielrennen mijn interesse. Bovendien was ik door een docent (Froukje Tilstra) van de mytylschool (school voor jongeren met een lichamelijke beperking) al wat geattendeerd op het wielrennen. We hadden het er al eens over gehad of dit misschien wat voor mij zou kunnen zijn. Zij is degene geweest die er voor gezorgd heeft dat ik in de Nederlandse selectie van het aangepaste alpine skiën ben beland en via die weg al van de topsport heb kunnen proeven. Ze heeft me daarin begeleid en dat heeft ze ook gedaan met het wielrennen. Je kunt wel zeggen dat ik veel aan haar te danken heb. Dankzij haar heb ik gezien en geleerd hoeveel mogelijkheden er zijn als je maar wilt – niks is onmogelijk! Roeien leek me leuk maar niet praktisch, dus bleef het wielrennen over.

Wielrennen doe ik nu om precies te zijn sinds 24 juni 2011, nadat ik ook nog een gesprek had met wielrenster Annika van der Meer. Inmiddels zijn Annika en ik vriendinnen geworden, zij is degene geweest die de laatste aanzet heeft geven. Het is dus mede te danken aan Froukje en Annika dat ik nu op de fiets zit!”

Heb je altijd al geweten wat je wilde worden?

“Nee, ik ben graag altijd omringd door en bezig met mensen en vooral de zorgsector heeft mijn interesse. Omdat ik altijd al actief en sportief bezig ben geweest besloot ik dit te combineren door de studie bewegingsagogie te gaan doen waardoor ik nu als bewegingsagoog de combinatie van de zorg en bewegen heb gevonden. Een bewegingsagoog is iemand die zich bezighoudt met het organiseren, ontwikkelen en aanbieden van een sport- en bewegingsaanbod voor mensen met een beperking op lichamelijk, sociaal, emotioneel of cognitief gebied. Als sport- en bewegingsagoog kun je werk vinden in een gehandicaptenzorg, de ouderenzorg, in de jeugdhulpverlening of in revalidatiecentra. De werkzaamheden zijn gericht op het bevorderen van de psychische, sociale en lichamelijke ontwikkeling van de groep of het individu.

“Dankzij haar heb ik gezien en geleerd hoeveel mogelijkheden er zijn als je maar wilt – niks is onmogelijk!”

Daarnaast hou je je bezig met het optimaliseren van bewegingsgedrag. Tijdens je werk krijg je te maken met mensen die lichamelijke of verstandelijke beperkingen hebben. Ook psychische en gedragsproblemen horen hierbij.” 

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

“Mijn dag staat in het teken van het wielrennen, van het bedrijven van topsport. Daar hoort bij: Fietstrainingen, Krachtrainingen, foam rollen, power breathen= een training om de inhoud van je longen te vergroten, rekken en strekken, pilates, aantal keren per week naar de fysio, naar de masseur, bezoek aan de voeding diëtist, langs bij sponsoren, ééns in de zoveel tijd presentaties en clinics geven. En alles wat er nog maar meer bij komt kijken.” 

Wat vind je het leukste aan jouw beroep?

“Het continue nieuwe doelen kunnen stellen, er naar toe te werken en ze te behalen.”

Wat vind je er minder leuk aan?

“Wat ik minder leuk aan het fietsen vind is dat altijd alles moet wijken voor de topsport. Wielrennen staat altijd maar dan ook altijd op 1, en de rest komt daarna.”

Wat is voor jou de grootste uitdaging?
“De grootste uitdaging is het presteren op de momenten dat het moet. Voldoen aan de limieten en de eisen die continue vanuit NOC*NSF/KNWU gesteld worden. ( Het Nederlands Olympisch Comité * Nederlandse Sport Federatie & Koninklijke Nederlandse Wieler Unie).”
Werk je alleen of in een team?

“Ik werk alleen maar ben bijna altijd omringt door selectie-collega’s waardoor het als een team voelt. We staan altijd voor elkaar klaar ook al staan de prestaties die geleverd moeten worden los van elkaar.” 

Waar moet je goed in zijn?

“Je moet plezier kunnen hebben in wat je doet en daarbij fysiek en mentaal heel sterk zijn wil je je mannetje kunnen staan in de topsportwereld.”

Welke opleidingen zijn nodig?

“Niet van toepassing, je beschikt over talent of je hebt het niet. Zie vorige vraag.”

Wat kun je verdienen?

“Dat is enorm divers. Verschilt per sport, man/vrouw, paralympisch/olympisch, daar vallen geen getallen aan te hangen. Ik ontvang vanuit NOC*NSF (de overkoepelde organisatie voor alle sportbonden in Nederland) een stipendium, dit is mijn loon en dit wordt betaald naar leeftijd. Daarnaast heb ik als paralympiër sponsoren nodig wil ik mijn dromen na kunnen jagen. Die sponsoren zijn van cruciaal belang, zonder hen zou ik geen prof wielrenster kunnen zijn. Er zijn veel kosten waar we zelf verantwoordelijk voor zijn zoals trainingskampen, wedstrijden, verblijf/woonplaats voor de nationale en gezamenlijke trainingen, de kosten voor het materiaal en zo kan ik nog een hele waslijst opnoemen waaraan een behoorlijk kostenplaatje hangt. Door mijn prestaties lukt het mij sponsoren voor me te interesseren en te behouden.

Daarnaast is de belangrijkste schakel in mijn topsport bestaan de stichting Kopgroep Alyda. Zonder deze stichting en met name door de mensen die in deze stichting plaats hebben genomen worden alle randzaken voor mij als sporter weggenomen. Zij maken het mogelijk dat ik mij volledig kan focussen op de sport met zo weinig mogelijk kopzorgen. Ik ben Stichting Kopgroep Alyda dan ook zeer dankbaar voor alle inzet en voor alles wat tot nu is bereikt.”

Heb je tips voor jongeren?

“Willen is kunnen. En daarnaast zoals mijn motto: “Positief zijn maakt je zoveel krachtiger”” 

 “Positief zijn maakt je zoveel krachtiger”

Meer informatie:

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert, sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect. Ons doel is te zorgen dat echt iedereen doet aan, geniet van, en wint door sport. Dat doen we door optimale sportomstandigheden te genereren voor iedereen in Nederland via de strategie van meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken. NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.

Stichting Kopgroep Alyda Als voorbeeld voor veel kinderen met een beperking zet Alyda zich in om mede-koplopers in de sport te krijgen. Zo is ze onder meer ambassadeur voor Sport Fryslân en boegbeeld van een bijzonder initiatief in Friesland: Parasporthelden. Het valt voor jonge sporters met een beperking niet altijd mee om faciliteiten te organiseren, begeleiding te krijgen bij het beoefenen van de sport en dus hun doel te bereiken: de kopgroep halen. Dat dit wel degelijk kan heeft Alyda laten zien. Kinderen die willen sporten, maar obstakels op hun weg zien, kunnen aankloppen bij Alyda en Sport Fryslân. Door te denken in wat allemaal wél kan in plaats van wat niet kan is het mogelijk de kopgroep te halen, in welke sport dan ook. Niet alleen de ambitieuze sporter verdient ondersteuning. Ook die kinderen die recreatief willen sporten hebben baat bij Kopgroep Alyda. En eigenlijk is het nog breder en geldt het voor iedereen die bij het bereiken van zijn of haar doelen beperkingen tegenkomt. Zijn we dat niet allemaal?

Zie ook: www.alydanorbruis.nl

NOCNSF
LOGO + Tekst 3 - ALYDA