Adisti van Os, Zwangerschapsyogadocente, masseuse en Holistisch (zwangerschaps) Coach
Interview met: Adisti van Os (1980) 
Bedrijf: Yoga & Soo
Waarom heb je voor dit beroep gekozen?

“Het werken met zwangere vrouwen geeft mij heel veel voldoening, hen yogalessen geven en ze te laten verbinden met het kindje in hun buik, geven mij een goed gevoel. Ik vind het mooi om te zien dat vrouwen in het drukke leven dat ze tegenwoordig leven, een moment kunnen nemen om echt even stil te staan bij hun zwangerschap en kunnen ontspannen.
Omdat ik zelf heel erg van yoga houd en ook moeder van twee kinderen ben, kan ik me helemaal inleven in de vrouwen die bij mij in de les komen.
Masseren en coachen vind ik ook heel fijn. Mensen die bij mij komen, komen vaak met een eigen verhaal dat ze willen delen. Sommigen komen alleen ter ontspanning voor een massage, maar anderen komen ook omdat ze het contact met hun lichaam een beetje verloren zijn.
Soms is er een periode in het leven van mensen dat ze behoefte hebben aan ondersteuning. Ze willen hun verhaal kwijt of samen met mij kijken naar een situatie of probleem in hun leven dat ze niet zelf kunnen oplossen. Om samen die stappen te maken en iemand te helpen, daar word ik heel blij van.”

Heb je altijd al geweten wat je wilde worden?

“Nu, achteraf gezien snap ik heel goed waarom ik met zwangere vrouwen en aanstaande moeders ben gaan werken. Ik groeide op met een moeder die vanuit haar beroep als fysiotherapeute zwangerschapsgym gaf. Al vroeg maakte ik kennis met alles rondom een geboorte.
Door mijn eigen adoptie, heeft de verbinding tussen moeder en kind altijd als een rode draad door mijn leven gelopen. Maar ik ben wel met een omweg gaan doen wat ik nu doe.
En dat is helemaal niet erg, want elke stap die ik maakte, zorgde er steeds weer een beetje voor dat ik dichter bij mijn uiteindelijke doel terecht kwam, ook al had ik dat zelf niet altijd door.”

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

“Mijn werkdagen zien er elke dag anders uit. Er zijn dagen dat ik yogalessen op verschillende locaties geef, wat maakt dat ik die dagen overal naartoe fiets. Soms geef ik alleen in de ochtend of alleen in de avond yogales. Ook zijn er dagen dat ik mij bezighoud met het coachen van iemand of dat ik massages geef.”

Wat vind je het leukste aan jouw beroep?

“Het leukste vind ik dat mijn werk heel gevarieerd is en dat ik mijn eigen tijden kan indelen, op de vaste lessen na natuurlijk.

“Het werken met zwangere vrouwen geeft mij heel veel voldoening, hen yogalessen geven en ze te laten verbinden met het kindje in hun buik, geven mij een goed gevoel.”

Ik heb veel vrijheid en kan opdrachten aannemen die ik leuk vind om te doen. De mensen waarmee ik werk vind ik het allerleukste. Met deze mensen heb ik mooie en interessante gesprekken over onderwerpen waar je in het dagelijks leven niet zo vaak over praat. Een inkijk krijgen in iemands leven en het vertrouwen dat mensen in me hebben om hun gedachten en gevoelens te delen, dat is heel bijzonder.”

Wat vind je er minder leuk aan?

“Minder prettig vind ik de dagen die ik veel heen en weer moet fietsen naar de verschillende locaties waar ik lesgeef. Dit soort dagen geven soms wat onrust. Het zou dan fijner zijn om een vaste locatie te hebben.”

Wat is voor jou de grootste uitdaging?

“De grootste uitdaging voor mij is om heel goed uitgerust te zijn en te blijven. Fit en vitaal om voldoende energie te hebben om dit werk goed te kunnen doen. Ook het ondernemerschap blijft een uitdaging. Het is niet als werken voor een baas. Je moet je eigen administratie doen en je moet goed uitzoeken waar je opdrachten en klanten kunt vinden. En dat is en blijft een proces dat steeds door blijft gaan.”

Werk je alleen of in een team?

“Naast dat ik elke dag nieuwe mensen ontmoet als leerling of klant, werk ik als coach en masseuse alleen. Als yogadocente werk ik soms wel binnen een team van docenten, maar de les zelf geef ik alleen. Af en toe ga ik samenwerkingsverbanden aan met andere coaches of werk ik mee aan een event waar ik andere masseurs ontmoet.”

Waar moet je goed in zijn?

“Als coach moet je goed kunnen luisteren, onder de woorden door horen. En leren aanvoelen wat iemand nodig heeft.
Als masseuse is het uiteraard fijn als je lekker kunt masseren, maar ook de sfeer eromheen kunnen creëren is heel belangrijk. De rust bewaren zodat mensen zich veilig en geborgen bij je voelen.
Als yogadocent is het belangrijk om te weten hoe een groep werkt. Maar ook om leuke en inspirerende lessen te kunnen geven, wat je overigens allemaal tijdens de opleiding leert.”

Welke opleidingen zijn nodig?

“Om coach te worden heb je een speciale coachopleiding nodig, er zijn heel veel verschillende soorten opleidingen. Mocht je zoiets willen dan kun je heel veel informatie vinden op het internet en vaak zijn er ook wel open dagen of je kunt een gesprek aanvragen bij de desbetreffende opleiding en kijken of je daar een goed gevoel bij krijgt.

Om masseur te worden moet je een massageopleiding doen. Ook hier zijn heel veel verschillende soorten opleidingen, cursussen en workshops voor. Als het je interessant lijkt, kun je bijvoorbeeld ook eerst beginnen met een leuke workshop om te kijken of het wat voor je is.
Om zwangerschapsyogadocente te worden moet je een speciale opleiding voor doen. Hier zijn wel minder opleidingen voor dat een reguliere yogaopleiding, maar voldoende om bij een aantal eens te snuffelen en verschillen te proeven.

Wat kun je verdienen?

“Omdat ik veel verschillende dingen doe binnen mijn bedrijf, heb ik nooit een regulier maandsalaris. Als masseur kun je per massage tussen de €50 en €90 verdienen.
Als coach kun je ongeveer tussen de €65 en €120 per sessie verdienen.
En als yogadocent kun je per les tussen de €25 en €55 verdienen.”

Heb je tips voor jongeren en hun toekomst?

“Ik denk dat het vooral belangrijk is om te kijken naar de rode draad in je leven. Kun je deze ontdekken? Wat fascineerde jou als kind al, welk talent ontwikkelde je (misschien soms ongemerkt) en waar werd en word je blij van? In die hoek, als je nog helemaal niet weet wat je zou willen worden, zou ik eens rustig gaan nadenken. Maar ik denk dat het ook belangrijk is dat je soms niet altijd direct hoeft te weten wat er bij je past. Dat mogelijkheden eindeloos zijn en dat je ook verschillende beroepen met elkaar kunt combineren.”

 “ook belangrijk is dat je soms niet altijd direct hoeft te weten wat er bij je past. Dat mogelijkheden eindeloos zijn en dat je ook verschillende beroepen met elkaar kunt combineren” 

Meer informatie over Yoga & Soo

Bezoek vooral de website voor meer informatie: Yoga&soo

Adisti van Os, Zwangerschapsyogadocente, masseuse en Holistisch (zwangerschaps) Coach